El Consorci Forestal de Catalunya ha publicat el llibre de les XXXVII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera. La publicació recull els diferents articles elaborats pels coordinadors de les jornades realitzades en línia durant el 2020. Podeu descarregar-vos el llibre des de la nostra Biblioteca de publicacions.
Aquesta setmana s’ha presentat l’Agenda Forestal 20-25, el full de ruta que segons la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà, ha de situar el sector forestal com un referent ambiental, capaç de mantenir un entorn productiu de qualitat. Durant la presentació Jordà ha anunciat un augment significatiu del pressupost destinat a la gestió forestal per l’any vinent.
“Estem determinats a potenciar el sector forestal, i avui n’hem fet un salt endavant”, ha apuntat la Consellera, qui també ha destacat la voluntat de simplificar els tràmits administratius, l’aposta per la bioeconomia, la regulació de la recollida de bolets i d’altres productes no fusters, així com la creació de la Taula Forestal.
El recent estrenat Pacte Verd Europeu (Green Deal) assenta les bases per un gran canvi de model econòmic i productiu. Un dels objectius més ambiciosos és fer de la Unió Europea la primera economia neutra en emissions de carboni el 2050. Tots els països i regions hauran de fer un gran esforç i per fer-ho possible, el govern de Pedro Sánchez ha presentat al Congrés una proposta de Llei que al gener començarà un debat parlamentari en el que hem incorporat el conjunt de propostes que considerem bàsiques tant pel sector, com pel conjunt de la societat. Entre elles:
Impuls a la gestió forestal sostenible i foment del desenvolupament rural.
Potenciar la bioeconomia, el consum de productes forestals en sectors importants com el de la construcció i l’energia
Protecció del medi ambient i incentius fiscals per iniciatives de descontaminació
Comptabilitzar el carboni que es troba en terreny forestal, en el còmput disponible pel conjunt de l’economia
Iniciatives per disminuir emissions de CO2 i la petjada de carboni, amb la reinversió dels beneficis en una clar impuls de gestió forestal sostenible.
Formació professional del sector, per fixar la població en àrees rurals.
Des del Consorci Forestal de Catalunya i amb el suport de la COSE treballarem de valent per explicar la importància de les nostres propostes pel conjunt de la societat a tots els grups polítics. Confiem que aquesta nova Llei del Canvi Climàtic contribueixi a l’assoliment d’una societat sostenible i econòmicament competitiva, i millor adaptada a l’impacte del canvi climàtic.
Des del Consorci Forestal de Catalunya considerem que és necessari que les formacions polítiques posin més atenció a l’àmbit forestal, fent propostes clares i concretes en aquest àmbit. Per això demanem als diferents grups que concorreran a les eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer de 2021 que tinguin en compte les següents propostes per la nova legislatura:
Unificar les competències de les polítiques forestal i de conservació del medi natural
Simplificació administrativa: convertir el Centre de la Propietat Forestal en l’administració única del bosc
Millorar el finançament i crear nous incentius fiscals i de pagament de serveis ambientals per impulsar la bioeconomia i la contribució de la gestió forestal sostenible a les polítiques d’energia i canvi climàtic.
Regular l’accés al medi natural per garantir l’equilibri entre l’ús social, la conservació i millora del territori i les activitats agràries i forestals.
Més informació