CA | ES | EN | FR
LA ACTUALIDAD
El Consorci Forestal dona suport a l’aprovació del pressupost pel 2021 del Consorci de les Gavarres
10-09-2020

El Plenari del Consorci de les Gavarres, del qual en forma part el Consorci Forestal de Catalunya, ha aprovat un pressupost de 646.000 euros pel 2021.  Pel que fa al capítol d’inversions, es preveu destinar un total de 70.000 euros a diverses actuacions de millora de la senyalització, gestió forestal i millora de les estructures i finques gestionades pel Consorci.


Com a membre de l’entitat, el Consorci Forestal de Catalunya aporta cada any una dotació econòmica al Consorci de les Gavarres, per recolzar tant l’activitat forestal com la tasca dels silvicultors en matèria de conservació d’aquest massís.Comparteix  Facebook Twitter Email

Joan Capdevila es troba amb el Consorci Forestal per recolzar les al·legacions del sector al projecte de Llei estatal de Canvi Climàtica i Transició Energètica
03-09-2020

El projecte de Llei estatal de Canvi Climàtica i Transició Energètica es troba actualment en exposició pública. És la norma de màxim rang a nivell estatal i que ha de donar compliment als acords de París.


Des del Consorci Forestal i agafant el text del projecte de Llei, veiem que l'estat va darrere de la normativa catalana (Llei catalana publicada el 2017) tant per la diferència de calendari, com pel contingut de la norma.

Sota el nostre criteri i el de bona part de les organitzacions forestalistes de l'Estat (la pràctica totalitat amb l'excepció de la indústria), la llei presenta mancances i contradiccions de fons i important com:

- Focalitzar la generació d'energia en la  generació elèctrica deixant de costat la importància de la tèrmica. Un camp on la biomassa forestal ha fet passos molt importants i on té encara molt recorregut per endavant

- Insisteix en el principi de internalització de costos (qui contamina paga) però no recull la necessitat de compensar les externalitats positives del bosc com a embornal de carboni (qui descontamina cobra)

- No incorpora cap novetat en relació a la necessitat de mesures potents per impulsar la gestió sostenible dels boscos, la seva adaptació al canvi climàtic i la promoció del consum de productes fusters

Per tot plegat, el 31 d’agost  ens vam reunir amb Joan Capdevila, propietari forestal i ponent a la Llei per part del Grup Republicà al Congrés. Agraïm l’atenció dedicada per en Joan, persona propera i que s'ha compromès a treballar per facilitar la incorporació de les propostes del sector en aquest i altres textos vinculats a la normativa de canvi climàtic i energia.

En la recent COP24 celebrada a Katowice (Polònia), Espanya s'ha sumat a la Declaració de Silesia que compromet els governs, entre altres, a la Declaració Boscos per al Clima, que crida als estats a conservar i incrementar els embornals naturals de CO2.


 Comparteix  Facebook Twitter Email

Es celebren les assemblees del Consorci Forestal i de la Cooperativa Serveis Forestals
31-07-2020

El 24 de juliol es van celebrar les assemblees generals del Consorci Forestal de Catalunya i de la Cooperativa Serveis Forestals, per donar compliment a les obligacions formals d'ambdues organitzacions i per renovar també els respectius òrgans de Govern. Vegeu els canvis a continuació:


Cooperativa Serveis Forestals
Es varen renovar els càrrecs de President i Tresorer:

 • Jordi Puigdevall (propietari i empresari forestal de Joanet -Arbúcies-), com a President
 • Rosendo Castelló (president del Consorci Forestal), com a Tresorer
   

 Consorci Forestal de Catalunya
Es varen renovar els càrrecs de la Comissió Permanent o executiva:
 

 • Josep M Collellmir (president de l'associació de Propietaris Forestals de Santa Pau), com a vicepresident
 • Josep M Valls, (representant de la Selva i President de l'associació forestal i agrària de Sant Hilari i de la Fundació Boscos), com a tresorer
 • Jordi Reixachs, (representant de l'Anoia) i Xavier Alfaras, (representant del Maresme); com a vocals

 
Junta de Govern: 

 • S'incorporen: Eduard de Ribot, (silvicultor, membre del Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal i persona amb una llarga trajectòria de col·laboració en tot tipus de projectes i iniciatives tant a nivell de Consorci Forestal, com de cooperativa) com a representant de La Selva; i Jordi Salbanyà, (especialista en dret forestal i soci de l'associació del Montnegre Corredor), com a representant del Maresme.

 

 • Es renoven els següents representants comarcals: Ramon Bosch (Anoia), Carles Vaello (Alt Empordà), Xavier Casaldàliga (Bages), Joaquim Riera (Osona i Guilleries-Savassona), Josep Sagués (Ripollès).

 

 • Deixen el seu càrrec: Jordi Boix, Josep Mataró i Josep M de Ribot (tots ells representants de la Selva); i Enric Planas (representant del Baix Empordà-Gironès)
   

 
Volem manifestar el nostre agraïment a l'Escola Forestal per la cessió de les seves instal·lacions, així com als socis que malgrat l'època de calor i pandèmia que tenim varen fer possible l'acte amb la seva participació.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Moviment País Rural neix agrupant ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural
18-07-2020

El Moviment País Rural és una associació humanista i territorial que ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea fundacional a l’església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà). País Rural neix amb la voluntat d’unir ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural, i, evidentment, deixa la porta oberta perquè més endavant s’incorporin els que encara no hi són. Unes 150 persones han participat a una assemblea que també ha elegit la direcció i aprovat al manifest fundacional i els estatuts.

 


En defensa del país rural i la seva gent

L’assemblea ha aprovat el manifest titulat “Un gran país rural” que marca els grans objectius de la Plataforma. El text destaca que Catalunya pateix un gran desequilibri territorial ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana (el 71% de la població viu en 59 ciutats). Tanmateix, uns 900 municipis són rurals, uns municipis que estructuren el territori, i creuen que són els municipis que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya”.

 

El manifest reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarquen que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta ciutadania. Es vol prevenir el canvi climàtic, potenciar el desenvolupament rural sostenible i promocionar els productes de proximitat, entre moltes d’altres propostes.

 

País rural exposa que “la revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país. Podem gaudir de tots els serveis públics i privats en qualsevol lloc i en qualsevol moment, això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti”.

 

Una direcció representativa de la Catalunya rural

 

L’assemblea ha escollit Josep Maria Vila d’Abadal president de la Plataforma País Rural dins d’un consell executiu de 9 persones, amb 4 vicepresidències per a  Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín (alcalde de Talamanca), Carlos Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà) i Francesc Boya (Síndic d’Aran). A més completen el consell executiu: Marc Francesch (tresorer), l’advocat Àlex Serrahima (secretari), l’alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera (vocal) i l’alcalde d’Arbúcies Pere Garriga (vocal). També s’ha aprovat una àmplia junta directiva.

 

En el seu discurs de cloenda de l’assemblea el president de la Plataforma País Rural, Josep Maria Vila d’Abadal, ha destacat que “som aquí perquè des de la restauració democràtica es governa des de Barcelona, traient competències com ara les d’Urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de la Natura, que ens ha tret més capacitat de decisió al territori”. A més, ha manifestat que “País Rural és tot el que contemplen els municipis rurals:  diversitat, la conservació de la natura, habitatge, formació, educació, joventut, infraestructures, urbanisme, sector primari...”. Vila d’abadal ha proposat un Estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucions i corregir les lleis existents perquè tenim un projecte per tot el país i per crear una nova CatalunyaComparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Aviso legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Miembros de: