CA | ES | EN | FR
L'ACTUALITAT
L’oposició al Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa ja aglutina més del 60% del territori protegit
10-10-2019

L’Associació de Propietaris de l’Alta Garrotxa(APAG) ja aplega més de 20.000 hectàrees, el que representa més del 60% del territori protegit de l’Alta Garrotxa. L’associació va ser constituïda com a reacció al Pla de protecció que impulsa el govern, i al qual va presentar fa pocs dies una esmena a la totalitat, igual que va fer el Consorci Forestal de Catalunya aquest setembre.


Aquesta mobilització massiva dels propietaris forestals de la zona ha estat conseqüència de les reunions organitzades per les associacions d’afectats i orientades a informar del contingut real del Pla. En les al·legacions presentades s’han denunciat els incompliments normatius i irregularitats detectats al Pla, així com deficiències tècniques i l’absència d’un veritable procés participatiu. Fonts de l’APAG han manifestat la disposició d’aquesta associació a treballar per un pla que des d’un començament compatibilitzi les activitats tradicionals del territori amb el respecte i la millora de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.

Al mateix temps, l’associació està considerant acudir als tribunals en el supòsit que el Departament de Territori decideixi desestimar les al·legacions presentades.Comparteix  Facebook Twitter Email

Presentades les al·legacions i l’estudi jurídic per demanar la retirada del Projecte de Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa
27-09-2019

Tal com s’havia anunciat el Consorci Forestal de Catalunya ha presentat les al·legacions i el corresponent estudi jurídic per demanar la retirada del Projecte de Pla de Protecció de l'Alta Garrotxa.

La base de les al·legacions es basen en la manca d’un procés de participació pública a l’hora de definir el model que el territori requereix. El Consorci també denuncia que la proposta vulnera l’Estratègia de  Patrimoni Natural i Biodiversitat de Catalunya, aprovada per la Generalitat l’any passat, tant des del punt de vista normatiu com pel que fa a la implicació de propietaris forestals – silvicultors en gestió de les figures de protecció que afecten les seves finques.  L’escrit també subratlla el biaix ideològic de l’equip redactor de la proposta, així com la manca d’una memòria econòmica, un apartat fonamental en un pla d’aquesta envergadura segons la normativa vigent.
Les al·legacions també posen de relleu que el model de gestió públic que proposa el Pla és contrari al previst en les estratègies internacionals i de la pròpia Generalitat.
El malestar s’ha agreujat amb l'expulsió, el mes de juliol, dels propietaris de terrenys forestals i entitats ambientalistes del Consorci de l'Alta Garrotxa, un organisme públic a través del qual el propi Departament de Territori pretén acreditar una voluntat de diàleg amb el territori.Comparteix  Facebook Twitter Email

Els Departaments de Territori i Agricultura manifesten al Consorci Forestal de Catalunya la voluntat d'esmenar la proposició de Llei de l’Agència de Patrimoni Natural
06-09-2019

El Consorci Forestal de Catalunya es va reunir ahir amb la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, de qui van obtenir el compromís d’emplaçar una trobada amb representants del sector forestal per esmenar la proposició de Llei de l’Agència de Patrimoni Natural.

 

La setmana passada el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també va reunir-se amb el Consorci Forestal de Catalunya i es va mostrar disposat a trobar un consens amb els sectors forestal i agrari, que s’oposen frontalment a la proposta que s’ha tirat endavant sense un debat previ amb les organitzacions, i no considera les propostes d’un sector que  és responsable de la gestió del 60% del territori català i del 52% de l’espai protegit pel programa Natura 2000.

El Consorci Forestal també lamenta que l’actual proposta d’Agència dona una imatge negativa i esbiaixada de les polítiques de gestió i millora dels espais forestals i pot provocar l’efecte contrari als objectius que es persegueixen.

Per aquest motiu, l’associació de propietaris forestals va fer arribar a l’agost a tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya la seva oposició a la proposició de Llei, perquè considera que tot i les peticions que s’han fet fins ara, aquesta és a punt de ser aprovada sense un consens entre l’administració i els propietaris i associacions forestals del territori. 

En les trobades amb Calvet i Jordà s’ha insistit en la necessitat de cercar un consens fins ara inexistent, fet que ha estat admès pels dos consellers.  Per aquest motiu, aquests s’han compromès a emplaçar-se properament amb representants forestals i agraris, uns sectors que lamenten que l’estructura dels òrgans de govern del nou organisme els deixa com a simples espectadors.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya denuncia que el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa incompleix amb l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya
29-08-2019

Aquest document marc va ser aprovat per la Generalitat fa un any, amb la participació dels sectors forestals i agraris. Preveu aspectes bàsics per la protecció dels espais naturals protegits, uns punts que s’han obviat en el cas de l’Alta Garrotxa.


Representants del Consorci Forestal de Catalunya, acompanyats per les associacions de propietaris forestals de Camprodon i de l’Alta Garrotxa, van tenir ahir una trobada amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i amb el director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles. En el transcurs de la reunió, fruit del diàleg continuat amb les administracions, els representants de la propietat forestal privada els van anunciar que el Consorci Forestal de Catalunya presentarà una esmena a la totalitat a l’articulat actual del Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge de l’Alta Garrotxa.

 

El passat mes de maig el Consorci Forestal ja va demanar la retirada d’aquest Pla, en el transcurs de l’assemblea anual de l’associació celebrada a Santa Pau. Aquest posicionament va comptar amb el recolzament de la Consellera del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, que va ser present a l’assemblea.

 

L’entitat considera molt greus alguns dels aspectes que planteja el pla de protecció, que fins i tot incompleixen de ple els compromisos del mateix Departament recollits a l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya, aprovada l’any passat pel govern català.

D’una banda, cal un compromís ferm per reforçar la gestió compartida amb els ajuntaments i amb els propietaris dels terrenys inclosos en l’espai natural, fet que ara mateix no es contempla al document. El Consorci critica també la manca d’un reglament de gestió per als espais PEIN i unes instruccions per l’elaboració dels esmentats plans. A tall d’exemple, el Consorci Forestal considera inadmissible la manca d’una memòria econòmica que incorpori els costos i els instruments financers previstos per donar compliment als objectius del pla.

 

Al mateix temps, reclamen el compromís per elaborar un treball conjunt entre els representants de la propietat forestal i l’administració forestal, que identifiqui les masses forestals que cal deixar a evolució lliure i els criteris i eines per a fer-ho possible. Uns espais on, segons l’actual proposta, es pretén que en el futur no hi hagi cap tipus de gestió, i que representarien el 20% de l’espai a protegir i que recau sobre finques de titularitat privada. Tot i això, el pla obvia els mecanismes legals ja previstos per la declaració de figures de protecció amb un nivell equivalent de restriccions. A més, el document no menciona enlloc la lliure adscripció dels propietaris de les finques a la no gestió i lliure evolució de les finques, quan el Departament sempre ha afirmat que la mesura serà de lliure acolliment, un fet que no dona cap tipus de garantia als propietaris dels terrenys.

 

Finalment, el Consorci Forestal denuncia la manca d’un procés de participació previ, tal i com preveu la legislació aplicable i els acords internacionals en la matèria. Això suposa de facto, la imposició d’un model de conservació i de gestió que els principals afectats consideren contraris a les necessitats de l’Alta Garrotxa.Comparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: