CA | ES | EN | FR
L'ACTUALITAT
TV3 es fa ressò de la problemàtica de l'eruga del suro
08-07-2019

El TN Vespre de TV3 del 6 de juliol s'ha fet ressò de la greu problemàtica generada per l'eruga del suro, que fa que molts productors decideixen no fer la lleva aquest estiu, per no comprometre el futur de les seves suredes.Comparteix  Facebook Twitter Email

La campanya de pela del suro es veu greument perjudicada per la plaga d’una eruga
05-07-2019


El Consorci Forestal de Catalunya i els productors de suro agrupats a Quality Suber lamenten el gran perjudici que els està causant la plaga de l’eruga peluda del suro, la Lymantria dispar, que ha exfoliat completament milers d’hectàrees de suredes a tot Catalunya. Aquesta afectació als arbres provoca que aquests aturin la seva activitat vegetativa, amb la conseqüent pèrdua de productivitat de suro.


Les darreres setmanes el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha acabat els tractaments aeris de control de l’eruga del suro a 2.000 hectàrees de La Selva i Maresme. Aquestes són zones que enguany estaven molt afectades per la plaga, precisament ara que ens trobem a l’inici de la campanya de pela, però des del Consorci Forestal es considera que calen molts més recursos en sanitat forestal. L’associació de propietaris considera que el tractament suposa un esforç important però insuficient per pal·liar els danys, i alerta de la gravetat dels efectes de la Lymantria, que en cas de no actuar-hi amb contundència, poden anar des de la caiguda en picat de la qualitat del suro fins a la mort dels propis arbres.

Molts propietaris de finques amb suredes han decidit no pelar-les aquest any, pel risc de debilitar els arbres i deixar-los exposats a l’atac d’altres insectes que podrien perjudicar-los greument. Per aquest motiu, tot i aquesta darrera actuació de fumigació, els propietaris forestals demanen que s'augmentin amb urgència els recursos que es destinen al control de plagues. Tant la Lymantria, com la Diplododa o d'altres, són problemàtiques que afecten molt l'economia del bosc i el medi ambient, i actualment els recursos que s'hi destinen des de les administracions públiques són clarament insuficients.

A aquest fet, cal afegir que hem tingut una primavera molt poc plujosa, i que ha acabat amb setmanes fredes just abans de l’entrada sobtada de la calor. Aquests alts i baixos han fet que s’endarrereixi l’inici del període de pela i tot fa pensar que la producció total serà significativament inferior a la de l’any passat. Per la campanya d’enguany estava previst extreure prop de 6.000 tones de suro dels boscos catalans, i el Consoci Forestal de Catalunya calcula que l’afectació de la plaga farà que se n’acabin extraient un 25% menys.

Aquesta plaga es suma al nombre creixent de problemes sanitaris que pateixen les diferents tipologies de boscos catalans, com el corc del suro, la taca groga o l’escaldat, i que afecten directament sobre la seva producció i amenacen la seva subsistència.Comparteix  Facebook Twitter Email

Horari de les oficines del Consorci i la Cooperativa durant l'estiu
01-07-2019

Durant els mesos de juliol i agost l'horari de les oficines del Consorci Forestal de Catalunya i la Cooperativa Serveis Forestals serà de dilluns a divendres de 8h a 15h. 
Del 5 al 18 d'agost romandran tancades per vacances les oficines de Solsona, i del 12 al 25 d'agost les de Santa Coloma de Farners. Al setembre tornarem al nostre horari habitual.Comparteix  Facebook Twitter Email

Els propietaris de boscos demanen augmentar urgentment els recursos en sanitat forestal
25-06-2019

EL Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha acabat els tractaments aeris de control l'eruga del suro (Lymantria dispar) a 2.000 hectàrees de La Selva i Maresme. Són zones que enguany estaven molt afectades per la plaga, que provoca importants defoliacions a les suredes, precisament ara que ens trobem a l'inici de la campanya de pela.

Els efectes de la Lymantria, en cas de no actuar-hi, poden anar des de la caiguda en picat de la qualitat del suro fins a la mort dels propis arbres.

Tot i aquesta darrera actuació, els propietaris forestals demanen que s'augmentin amb urgència els recursos que es destinen a la sanitat forestal. Tant la plaga de la Lymantria, com la Diplododa o d'altres, són problemàtiques que afecten molt l'economia del bosc i el medi ambient, i actualment els recursos que s'hi destinen són clarament insuficients.Comparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: