CA | ES | EN | FR
L'ACTUALITAT
Martí Boada i Tomàs Molina protagonitzen la primera jornada forestal per a no forestals
06-11-2019

La Rectoria Vella de Sant Celoni va acollir el 25 d'octubre la primera jornada forestal per a no forestals, que va comptar amb la intervenció de Martí Boada i del meteoròleg Tomàs Molina, entre d'altres. Es tracta d'una nova iniciativa del Consorci Forestal de Catalunya per divulgar la realitat dels nostres boscos a partir de les experiències de diferents líders d'opinió.


D'aquesta manera, es vol informar a un públic divers i allunyat de l'activitat forestal però que incideix en la formació d'opinió i en la presa de decisions en temes relacionats amb el sector. Per això insistim en fer  visibles diferents exemples de com a través de la gestió i l’aprofitament del bosc es contribueix a la seva millora, conservació i a la creació de riquesa i llocs de treball.

De la seva banda, Tomàs Molina  va parlar de la importància de la divulgació ambiental i de l'impacte de l'ús social dels boscos, posant de relleu la gran tasca que es fa en matèria de gestió forestal i la necessitat de tenir unes normatives que la posin en valor.
De la seva banda, Boada va destacar l'impacte paisatgístic provocat per l'abandonament del món rural.
Xavier Alfaras, silvicultor i soci del Consorci Forestal, va explicar els canvis que ha fet el sector de la propietat forestal - silvicultors, la motivació cap a la gestió sostenible del bosc i la necessitat de noves eines i incentius per continuar creixent en la mateixa direcció. I des de Bombers, van fer èmfasi un cop més en la necessitat d'invertir en gestió forestal per evitar desastres naturals als quals no es poden enfrontar.

Seguidament la jornada es va traslladar a un bosc del Montnegre i el Corredor, on a través de diferents exemples es va parlar de com la gestió i l’aprofitament del bosc comporten millores ambientals i econòmiques. Vam comptar amb la intervenció del silvicultor Josep M Saurí, Jordi Bartolí (UAB) i Martí Rossell, de l'associació de propietaris del Montnegre i el Corredor.

Des del Consorci Forestal agraïm la col·laboració de tothom qui va fer possible aquesta jornada, l'èxit de la qual ja ens ha impulsat a preveure'n la seva continuïtat.

Galeria fotogràfica de la jornadaComparteix  Facebook Twitter Email

L’oposició al Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa ja aglutina més del 60% del territori protegit
10-10-2019

L’Associació de Propietaris de l’Alta Garrotxa(APAG) ja aplega més de 20.000 hectàrees, el que representa més del 60% del territori protegit de l’Alta Garrotxa. L’associació va ser constituïda com a reacció al Pla de protecció que impulsa el govern, i al qual va presentar fa pocs dies una esmena a la totalitat, igual que va fer el Consorci Forestal de Catalunya aquest setembre.


Aquesta mobilització massiva dels propietaris forestals de la zona ha estat conseqüència de les reunions organitzades per les associacions d’afectats i orientades a informar del contingut real del Pla. En les al·legacions presentades s’han denunciat els incompliments normatius i irregularitats detectats al Pla, així com deficiències tècniques i l’absència d’un veritable procés participatiu. Fonts de l’APAG han manifestat la disposició d’aquesta associació a treballar per un pla que des d’un començament compatibilitzi les activitats tradicionals del territori amb el respecte i la millora de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.

Al mateix temps, l’associació està considerant acudir als tribunals en el supòsit que el Departament de Territori decideixi desestimar les al·legacions presentades.Comparteix  Facebook Twitter Email

Presentades les al·legacions i l’estudi jurídic per demanar la retirada del Projecte de Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa
27-09-2019

Tal com s’havia anunciat el Consorci Forestal de Catalunya ha presentat les al·legacions i el corresponent estudi jurídic per demanar la retirada del Projecte de Pla de Protecció de l'Alta Garrotxa.

La base de les al·legacions es basen en la manca d’un procés de participació pública a l’hora de definir el model que el territori requereix. El Consorci també denuncia que la proposta vulnera l’Estratègia de  Patrimoni Natural i Biodiversitat de Catalunya, aprovada per la Generalitat l’any passat, tant des del punt de vista normatiu com pel que fa a la implicació de propietaris forestals – silvicultors en gestió de les figures de protecció que afecten les seves finques.  L’escrit també subratlla el biaix ideològic de l’equip redactor de la proposta, així com la manca d’una memòria econòmica, un apartat fonamental en un pla d’aquesta envergadura segons la normativa vigent.
Les al·legacions també posen de relleu que el model de gestió públic que proposa el Pla és contrari al previst en les estratègies internacionals i de la pròpia Generalitat.
El malestar s’ha agreujat amb l'expulsió, el mes de juliol, dels propietaris de terrenys forestals i entitats ambientalistes del Consorci de l'Alta Garrotxa, un organisme públic a través del qual el propi Departament de Territori pretén acreditar una voluntat de diàleg amb el territori.Comparteix  Facebook Twitter Email

Els Departaments de Territori i Agricultura manifesten al Consorci Forestal de Catalunya la voluntat d'esmenar la proposició de Llei de l’Agència de Patrimoni Natural
06-09-2019

El Consorci Forestal de Catalunya es va reunir ahir amb la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, de qui van obtenir el compromís d’emplaçar una trobada amb representants del sector forestal per esmenar la proposició de Llei de l’Agència de Patrimoni Natural.

 

La setmana passada el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, també va reunir-se amb el Consorci Forestal de Catalunya i es va mostrar disposat a trobar un consens amb els sectors forestal i agrari, que s’oposen frontalment a la proposta que s’ha tirat endavant sense un debat previ amb les organitzacions, i no considera les propostes d’un sector que  és responsable de la gestió del 60% del territori català i del 52% de l’espai protegit pel programa Natura 2000.

El Consorci Forestal també lamenta que l’actual proposta d’Agència dona una imatge negativa i esbiaixada de les polítiques de gestió i millora dels espais forestals i pot provocar l’efecte contrari als objectius que es persegueixen.

Per aquest motiu, l’associació de propietaris forestals va fer arribar a l’agost a tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya la seva oposició a la proposició de Llei, perquè considera que tot i les peticions que s’han fet fins ara, aquesta és a punt de ser aprovada sense un consens entre l’administració i els propietaris i associacions forestals del territori. 

En les trobades amb Calvet i Jordà s’ha insistit en la necessitat de cercar un consens fins ara inexistent, fet que ha estat admès pels dos consellers.  Per aquest motiu, aquests s’han compromès a emplaçar-se properament amb representants forestals i agraris, uns sectors que lamenten que l’estructura dels òrgans de govern del nou organisme els deixa com a simples espectadors.

 Comparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: