CA | ES | EN | FR
L'ACTUALITAT
El sector forestal de Catalunya impulsa la producció i comercialització de la pinya, un sector no regulat que podria suposar un volum de 5 milions d’euros cada any
23-11-2018

Reactivar el sector pinyer a Catalunya i a la regió francesa dels Pirineus Orientals, amb el foment de la producció i comercialització de pinya i pinyó locals, així com de les activitats econòmiques associades a l’aprofitament i gestió d’aquestes masses i plantacions. Aquest és el principal objectiu del projecte transfronterer Quality Pinea, coordinat per la Cooperativa Serveis Forestals, amb la participació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França.

 

Es calcula que només a Catalunya hi ha unes 33.000 hectàrees de pi pinyer, amb un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea. En un sector regulat aquest producte posat al mercat suposaria un volum de negoci de 5 milions d’euros, però la realitat és que els propietaris forestals no treuen cap rendiment dels seus boscos. El motiu és, d’una banda, la falta de regulació i de l’altra el pillatge de pinyes, una pràctica molt estesa i que acaba col·locant-les al mercat negre i sense cap mena de control. 

 

Amb el projecte Quality Pinea, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEDER) i que té una durada prevista de tres anys, s’abordaran tres grans aspectes, que són clau per a regular oportunament aquest sector. D’una banda, es farà un estudi de mercat per avaluar la demanda real de pinyó i identificar oportunitats emergents. En aquest sentit, s’impulsarà la creació d’una agrupació de productors de pinyó, per concentrar l’oferta del producte i facilitar la compra i venda de pinyes de pi pinyer.

 

També es desenvoluparà, a partir de de la utilització d’imatges multiespectrals preses des de drons i satèl·lits, un mètode de quantificació ràpida de la producció de pinya i s’avaluarà el potencial d’aplicar aquestes tecnologies per a aquesta tasca. I en una tercera fase es crearà una base de dades i cartografia temàtica amb les existències i productivitat del pi pinyer (tant en masses com en plantacions), integrant la seva vulnerabilitat davant dels incendis forestals. En base a aquesta recopilació es farà una planificació per a aquestes masses, amb l’objectiu preferent de producció de pinya, integrant també el risc d’incendi.

 

Posicionar el pinyó com un dels productes més representatius i preuats del bosc mediterrani

 

El projecte també pretén abordar alguns dels reptes relatius a la producció i aprofitament del pinyó, un producte molt castigat per la competència de pinyons asiàtics, de més baixa qualitat però comercialitzats a preu molt més baixos. A més, el pinyó també es veu afectat per un insecte, la xinxa americana del pi, que ataca les pinyes joves i pels efectes de les sequeres que pateixen els boscos mediterranis. Amb aquest context, la producció i aprofitament de pinyó es troba actualment molt per sota del seu potencial, i moltes de les empreses catalanes d’aprofitament i transformació del pinyó han aturat la seva activitat en els últims anys.

 

En aquest sentit, el projecte Quality Pinea busca un enfocament doble per afrontar la problemàtica: d’una banda el sectorial, ja que hi participen persones i entitats productores, empreses d’aprofitament i transformació, i també centres de recerca i administració. Per l’altra, l’abordatge transfronterer i mediterrani, per això es treballa en col·laboració amb el Centre Regional de la Propietat Forestal d’Occitània (CRPF Occitanie), entitat que treballa a la regió francesa dels Pirineus Orientals, on també hi ha un interès creixent en l’increment i millora de la producció i la regulació de l’aprofitament del pinyó. A més a més, es pretén reforçar els vincles amb les principals àrees productores de pinyó de pi pinyer (Andalusia, Castella i Lleó, Portugal), amb l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques a nivell de gestió, logística i comercialització.

 

Segons els objectius marcats pels impulsors del projecte, aquest s’hauria de culminar amb la creació d’una agrupació de productors de pinya i pinyó, una millora de les tècniques utilitzades per l’aprofitament de la pinya i amb la transferència al sector dels resultats obtinguts.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal participa al projecte Taps de Finca per promocionar el consum del suro de proximitat
14-11-2018

A través de la marca Taps de Finca el Consorci Forestal de Catalunya col·labora amb la DO Empordà, la indústria del tap i l’Institut Català del Suro per la promoció del suro de proximitat.

Taps de Finca distingeix els vins de la DO Empordà tapats amb taps de suro procedents de les finques dels municipis de la zona, reforçant així la confluència singular del suro i la vinya a l’Empordà, i contribuint a recuperar l’explotació del suro autòcton.
Aquesta marca té un significat de producte de qualitat, de proximitat i sostenible i es fa visible gràcies als cellers empordanesos que tapen, especialment els vins de gamma més alta, amb suro català de la màxima proximitat. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Posada en escena del projecte LIFE BIORGEST a Brussel·les
12-11-2018

El 9 de novembre el Consorci Forestal de Catalunya va ser a Brussel·les per participar a la reunió inicial del projecte LIFE BIORGEST, recentment aprovat per la Unió Europea i del qual el Consorci n'és el màxim impulsor.
Té per objectiu principal integrar mesures de millora de la biodiversitat en les polítiques, normatives i tècniques de gestió forestal dels boscos mediterranis.

Per a fer-ho, comptarem amb la participació de propietaris forestals, tècnics i científics que ens ajudaran  a definir el camí a seguir per dur a la pràctica les directrius que han de regir aquesta millora de la biodiversitatComparteix  Facebook Twitter Email

La Taula de preus de la llotja de Vic manté els índexs per la fusta de serra, i la de Girona marca una tendència alcista
10-11-2018

A la Taula de preus de Vic es va debatre la situació actual i va quedar palesa la situació, la qual es pot resumir molt breument i de forma senzilla en, per una banda uns preus de la fusta que no suposen un benefici real ni cap incentiu per al productor, i per altra banda, la dificultat de trobar colles de treballadors forestals que vulguin treballar als jornals que el preu de la fusta permet pagar.

La Taula de preus de la Llotja de Vic celebrada el dissabte 20 d’octubre va estar marcada per mantenir els preus de les fustes de serra, tot i les previsions i expectatives que s’havien creat a la Taula del mes de maig passat. Tot i la situació sanitària a Catalunya (afectacions sobre el Pinaster) i al País Basc (amb una afectació important sobre pi Radiata) i també amb afectacions a Alemanya, la situació real a Catalunya és la manca de subministrament puntual a causa de les condicions climàtiques dels darrers mesos.

De la seva banda la Taula de preus de Girona, celebrada el 10 de novembre, va marcar la tendència alcista per falta d’equilibri entre oferta i demanda.


Més informació i veure les taules de preusComparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: