Jornades tècniques

Última jornada

Del 22 d'abril al 17 de juny hem celebrat les XXXIX Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera

 

 

Descarregueu el Llibre de les Jornades 2022  

Jornada 1

Producció de llenya integrant criteris de conservació de la biodiversitat en un alzinar i la seva cadena de valor

Data

Divendres 22 d'abril, 9:30h

Lloc

Castell de Montsoriu (Hostalric - La Selva)

Coordina

Roser Mundet, Mario Beltrán, Josep Tusell i Jordi Puigdevall

El projecte LIFE BIORGEST té per objectiu definir criteris i models silvícoles que facilitin la integració d’objectius productius i de conservació de la biodiversitat en la presa de decisions de la gestió forestal.
Durant la jornada es visitaran dos rodals d’alzinar pur on s'hi ha realitzat una tallada integrant criteris de conservació de la biodiversitat en base a l’IBP (Índex de Biodiversitat Potencial), segons les directrius establertes en el projecte. Es discutirà sobre el marcatge, l’execució dels treballs i la seva valoració econòmica. També es visitarà una serradora de llenya, el principal destí comercial de l’alzina. S’explicarà com es realitza el processat, transport i venda de la llenya i es debatrà sobre les possibilitats de valorització d’aquest producte forestal.

Jornada 2

Estat actual de les actuacions de control i mesures de prevenció de la caparreta del pi marítim (Matsucoccus feytaudi)

Data

Divendres 29 d'abril, 9:30h

Lloc

Massanes (La Selva)

Coordina

Josep M Riba, Antoni Torrell, Laura Ros i Josep-Lluís Pujol

La caparreta del pi marítim és una plaga que durant els últims anys ha provocat nombroses  afectacions a les formacions de Pinus pinaster de la Selva i el Maresme. Aquests danys sovint incrementen el decaïment de la massa fins a causar la mort dels arbres. Davant d’aquesta situació, s’han realitzat una sèrie de treballs que han permès limitar i controlar la seva expansió.
La jornada permetrà actualitzar l’estat del coneixement de la plaga i les actuacions que s’estan duent a terme. Visitarem rodals afectats per la caparreta del pi i d’altres on s’han executat treballs sanitaris amb l’objectiu de controlar aquesta plaga i també visitarem la plantació experimental amb diferents procedències de pi marítim per veure la seva adaptació a les nostres condicions.

Jornada 3

Parlem de populicultura: gestió i explotació d’una plantació de pollancre

Data

Divendres 6 de maig, 9:30h

Lloc

Santa Coloma de Farners (La Selva)

Coordina

Jordi Carreras i Josep M Tusell

Les plantacions de pollancre són un exemple de gestió forestal sostenible, amb molta implantació a les zones al·luvials catalanes. La populicultura ha desenvolupat un coneixement basat en la provisió sostenible dels recursos, que en el context actual pot presentar-se com una oportunitat per posar en valor. En aquesta jornada visitarem una pollancreda i de la mà del seu propietari-silvicultor coneixerem les diferents actuacions de manteniment realitzades per a produir fusta de qualitat i el material genètic recomanat per obtenir un producte final de major valor.

Jornada 4

Impacte de la gestió de les pinedes de pi blanc en els serveis forestals ecosistèmics: carboni, aigua i biodiversitat

Data

Divendres 13 de maig, 9:30h

Lloc

Santa Maria de Miralles (L'Anoia)

Coordina

Teresa Cervera i Noemí Palero

Es farà un repàs històric de la restauració hidrològica forestal a Catalunya alhora que es presentaran diferents projectes actuals, estudi de casos realitzats i també, de futures obres de bioenginyeria i de la seva aplicabilitat tant a gran escala com a finques públiques i privades. Es coneixerà de prop obres de correcció de barrancs, i diverses actuacions de bioenginyeria amb fusta de pi negre, pi roig i castanyer. La jornada conclourà amb un homenatge al company José Luis Molina Vicente, traspassat l’any passat, impulsor de bona part d’actuacions realitzades al Ripollès.

Jornada 5

L’incendi de l’Alt Empordà 10 anys després: què hem fet? què hem après?

Data

Divendres 20 de maig, 9:30h

Lloc

Agullana (Alt Empordà)

Coordina

Jordi Canals, Maria Pipió, Edgar Nebot, Núria Nadal i Carles Arteaga

El sector nord de l’Alt Empordà és un territori especialment vulnerable als grans incendis forestals, on a més s’hi concentra un important corredor transfronterer d’infraestructures. El gran incendi que va afectar-lo el juliol de 2012 va suposar, sense dubte, un fort impacte sobre el paisatge i la població. Però al mateix temps va generar, com a resposta, tot un ventall d’iniciatives de prevenció i de reflexions valuoses. 10 anys després ens proposem repassar les actuacions realitzades i les lliçons extretes d’aquell episodi.

Jornada 6

Eficiència i seguretat en els treballs forestals, aspectes pràctics de la prevenció de riscos laborals al bosc

Data

Divendres 27 de maig, 9:30h

Lloc

L'Estany (Moianès)

Coordina

Òscar Garcia i Marc Garfella

L'explotació forestal es troba entre les tres ocupacions més perilloses que existeixen i els treballador forestals estan exposats a un elevat risc de patir accidents laborals greus. Actualment, la majoria de les empreses forestals tenen assimilada la “teoria” dels riscos laborals i compleixen, si més no a nivell documental, les exigències que la normativa els obliga, però també és cert que a nivell “pràctic” del dia a dia del treball a bosc queda molta feina per fer.
En aquesta jornada es pretén abordar la prevenció de riscos laborals en els treballs forestals des d’un punt de vista totalment pràctic, revisant “in-situ” els procediments operatius més habituals en el dia a dia de les empreses forestals catalanes des d’una visió de l’eficiència i la seguretat dels mateixos.

Jornada 7

Micosilvicultura: integrant els fongs en la gestió forestal

Data

Divendres 3 de juny, 9:30h

Lloc

Meranges (La Cerdanya)

Coordina

Sergio de Miguel Magaña, Ángel Ponce, Eduardo Collado, José Antonio Bonet i Juan Martínez de Aragón Ramírez

Els fongs forestals juguen un paper clau als boscos, proveint de múltiples serveis ecosistèmics d’aprovisionament, culturals, de regulació i de suport. Els bolets comestibles són un element clau en la bioeconomia degut al seu elevat valor econòmic i social, i a la vegada, els fongs contribueixen de manera fonamental a la dinàmica dels ecosistemes forestals en un context de canvi climàtic. La seva integració en la planificació forestal pot millorar la gestió forestal des de la perspectiva ecològica i socioeconòmica. La recerca de la Universitat de Lleida i el CTFC en aquest àmbit és pionera a Europa i al món, i la jornada està orientada a transmetre el coneixement adquirit durant anys de treball en el vincle entre la micologia i la gestió forestal.

Jornada 8

Qfield: la finca al mòbil

Data

Divendres 10 de juny, 9:30h

Lloc

Santa Coloma de Farners (La Selva)

Coordina

Quim Serra i Gemma Fustegueres

QField és una aplicació mòbil gratuïta de l’entorn Q-gis que permet tenir un projecte de SIG dins d’un dispositiu mòbil per poder consultar i editar la informació, amb l’avantatge afegit de poder estar situat físicament dins de l’àrea de l’àmbit del projecte i, de manera geolocalitzada, prendre dades de camp i dur-les a l’ordinador. Aquesta jornada estarà dividida en dues parts, a la primera es realitzarà una explicació de l’entorn de l’aplicatiu a una aula amb ordinadors, i la segona més pràctica orientada a fer exercicis i conèixer com fer servir l’aplicació. La jornada està dirigida tant a la propietat com als tècnics del sector forestal.

Jornada 9

Quality Suber: il·lusió i compromís en la valorització del suro català

Data

Divendres 17 de juny, 9:30h

Lloc

Santa Coloma de Farners (La Selva)

Coordina

Josep M. Tusell

La visita servirà per conèixer el procés de lleva a bosc i el procés de valorització que realitza Quality Suber SL, la primera Agrupació de Productors Forestals reconeguda a Catalunya, a les seves instal·lacions de Santa Coloma de Farners. Acabarem la jornada amb una ponència sobre el potencial productor de les suredes a Catalunya a càrrec de Rosendo Castelló, president de Quality Suber, una xerrada sobre les noves línies d’investigació per a nous productes fets amb suro a càrrec l’Albert Hereu, Director de la Fundació Institut Català del Suro i, finalment, de la mà del president de la DOP Empordà, Xavier Albertí, ens exposaran la importància de l’ús del suro per a tapaments del vi de qualitat.

 

ACTE DE CLOENDA DE LES JORNADES TÈCNIQUES SILVÍCOLES 2022
 

El mateix divendres 17 de juny a partir de les 14 h, a les instal·lacions de Quality Suber es farà l'acte de cloenda de les Jornades Tècniques i seguidament un dinar a Santa Coloma de Farners.
Comptarem amb la presència d'un representant del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el president del Consorci Forestal de Catalunya, Rosendo Castelló, i l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí.

Descarregueu el   programa complet de les Jornades