CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
L’intercanvi d’experiències i els debats de les Jornades Tècniques Silvícoles del Consorci Forestal de Catalunya es compilen en un llibre que arriba ja als 35 volums
24-07-2018

L’objectiu de les jornades tècniques és el de ser un puntal de suport per a la gestió forestal sostenible, en un moment clau en que la situació global fa que el manteniment dels boscos sigui un veritable repte per a propietaris i gestors. De la 35a edició se n’ha editat aquest llibre que resumeix els aspectes clau de cada jornada i és una valuosa compilació dels debats i l’intercanvi d’experiències que s’han generat entorn de les jornades. La publicació d’aquest llibre, que es fa cada any, és una iniciativa única en la silvicultura de l’entorn mediterrani i forma part d’una col·lecció que arriba ja als 35 volums.


Aquest any més de 200 persones han participat a la 35a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que organitza el Consorci Forestal de Catalunya. Al llarg de vuit setmanes, i arreu del territori català s’han ofert sessions per donar eines que faciliten la gestió forestal (criteris de qualitat dels treballs forestals, com millorar les reforestacions, la poda de frondoses de qualitat), jornades on s’ha tractat la sanitat forestal i com treballar les finques afectades per Matsucoccus feytaudi, jornades amb temàtiques innovadores (sobre l’Índex de Biodiversitat Potencial i sobre tallades selectives en suredes), així com jornades on s’exposen iniciatives emprenedores per part de la propietat forestal com és el cas exitós de l’empresa Quality Suber, SL.

La posada en comú dels coneixements silvícoles és un dels aspectes més ben valorats pels assistents, que també han destacat el paper fonamental de la gestió de les finques forestals per a garantir l’equilibri del medi natural amb la societat i l’economia. Les diferents sessions han estat eminentment pràctiques i s’han dut a terme en boscos de Montesquiu, Arbúcies, Torrelles de Foix, Solsona, Camprodon, Massanes i Santa Coloma de Farners.


El projecte #LifeSuber complementa l’esforç del sector en la valorització del suro de qualitat


Coincidint amb la fase final del projecte europeu #LifeSuber, d’implementació de tècniques de gestió forestal per promoure l’adaptació de les suredes al canvi climàtic, s’ha dedicat una jornada a visitar dues finques de Les Guilleries on s’han executat tallades selectives. Allà s’hi ha explicat els beneficis d’aquestes actuacions, que mantenen el vigor de la sureda i la producció de suro, i després s’ha visitat l’empresa Quality Suber SL, a Santa Coloma de Farners, on els participants han pogut veure tot el procés que segueix el suro un cop sortit del bosc, com el pesatge, la tria i valorització per qualitats.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ja podeu consultar online la revista Catalunya Forestal 136
17-07-2018

Ja s'ha publicat el número 136 de la revista Catalunya Forestal, editada des del Consorci Forestal de Catalunya i corresponent al 2n trimestre de l'any 2018.

 

El reportatge central és La construcció amb fusta. A la revista també s'hi tracten, entre d'altres temes: La fusta contralaminada, els ratpenats forestals, la cloenda del projecte Life+Suber, un interessant reportatge sobre la història política forestal a Catalunya, i informació sobre preus de la fusta.

Podeu consultar-la i descarregar-vos-la clicant aquíComparteix  Facebook Twitter Email

El sector forestal de Catalunya reivindica el seu paper en la conservació de la biodiversitat i reclama la creació d’una Agència del Patrimoni Natural governada pel territori
04-07-2018

El Consorci Forestal de Catalunya ha presentat al Parlament de Catalunya i als departaments competents a nivell de Govern, el seu posicionament contrari a la proposta de creació d’aquest nou organisme gestat d’esquenes al territori.

El Consorci Forestal de Catalunya (CFC) ha mostrat avui la seva oposició a l’actual plantejament de la nova Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat que el govern de Catalunya ha de tirar endavant aquesta legislatura, en considerar que no busca l’equilibri entre la gestió i la conservació i que s’ha concebut d’esquenes al territori i sense tenir en compte tots els objectius sobre biodiversitat que figuren a les polítiques marc europees.

El CFC considera necessària la figura d’una Agència que faciliti el desenvolupament de les polítiques de conservació i millora del medi natural, però lamenta que aquesta proposta presentada en la darrera legislatura s’ha fet de forma precipitada i per això ha topat amb l’oposició frontal del sector forestal i agrari. Denuncien duplicitat de competències i un clar menysteniment de les polítiques de suport a la gestió forestal sostenible. El CFC es mostra preocupat pel que considera un gir cap a un model malentès de conservació, que obvia les problemàtiques del territori i de la seva gent, l’economia, els grans incendis forestals i la necessitat de dinamitzar la gestió responsable i els múltiples usos dels boscos. En definitiva, consideren que la proposta ha nascut des de la perspectiva urbana de voler protegir el territori però d’una vessant equivocada, en la que no es contempla la gestió sostenible dels boscos com una eina de millora de la biodiversitat, de fixació de llocs de treball al territori, i de dotació de major resistència dels nostres boscos davant el canvi climàtic i els incendis forestals.

Per això reclamen que la planificació territorial sigui equilibrada entre la gestió i la conservació ja que, a nivell tècnic i científic s’evidencia la necessitat d’un equilibri entre uns ecosistemes de qualitat, el desenvolupament econòmic i el gaudi d’uns beneficis ambientals i de lleure per part de la societat.  Els boscos i els seus entorns han estat sempre humanitzats, i no es podran conservar sense la motivació i implicació dels propietaris gestors. Per això lamenten que la política de prohibició i de no deixar fer, portarà els nostres boscos a l’abandonament i els farà mes fràgils en el futur.

El Consorci s’ha dirigit per escrit a tots als grups polítics que conformen l’arc parlamentari per demanar-los tractar aquesta qüestió amb seny, sense presses, amb la participació del medi rural i amb una visió integral de país. I això vol dir dissenyar les polítiques de conservació amb protagonisme dels actors del territori i sense imposicions.

 

Demanen obrir un diàleg sincer i cercar el consens

Les polítiques forestals i de territori requereixen d’un consens previ que ara no existeix. Des del Consorci, reivindiquen que propietaris forestals – silvicultors i que el món de la pagesia han de tenir un paper clau en la governança d’una futura agència amb la gestió forestal sostenible com a prioritat per la conservació i millora dels espais forestals i agraris. A la vegada, denuncien la incoherència entre la retallada pressupostària dels darrers anys en matèria d’ajuts públics, amb la voluntat del govern d’ampliar les àrees protegides sense cap mesura de foment de la seva gestió.

És important senyalar que el sector ja disposa d’eines de participació i col·laboració pública i privada que cal integrar també en la implementació de les polítiques de conservació. Amb més de 25 anys d’experiència, el Centre de la Propietat Forestal és un actor clau que també cal tenir present en el disseny de les estratègies i eines de conservació.

El sector actua en més de la meitat del territori català

La tasca del sector forestal posa en valor espais rurals de més de la meitat del territori català – zones amb greus problemes de despoblació i manca d’activitat econòmica – millorant les funcions ambientals i recreatives d’aquests espais, produint matèries primeres renovables i essencials pel país, i creant riquesa i llocs de treball.

Qualsevol societat avançada europea s’identifica per una natura ben conservada i un medi rural ben desenvolupat i equilibrat amb les conurbacions. Des del CFC afirmen que, ben lluny d’això, nosaltres perdem els nostres joves i ens despoblem. I ben poques polítiques de conservació catalanes han prioritzat capgirar aquesta situació i buscat fórmules per dignificar i valoritzar la figura humana que ha mantingut aquest patrimoni de tots.Comparteix  Facebook Twitter Email

El model francès de gestió de les suredes
11-06-2018

Suredes denses, amb més pendent... Les franceses no tenen res a veure amb les suredes de la península Ibèrica, però són en una àrea geogràfica amb qui compartim problemàtiques. El projecte #LifeSuber també és profitós per aquesta regió surera del sud d'Europa. Ens ho explica Renaud Piazzetta, el director de l'Institut Méditerranéen de Liège (França) .Comparteix  Facebook Twitter Email

Compartim problemàtiques amb les suredes d'Extremadura?
08-06-2018

Els problemes de les plagues a les suredes de Catalunya són els mateixos que els que pateixen un altra regió rica en suro com Extremadura? Ens ho explica Raul Lanzo, un dels experts del projecte #LifeSuberComparteix  Facebook Twitter Email

L'Institut Català del Suro, al costat del projecte #LifeSuber
06-06-2018

Albert Hereu, director de l'Institut Català del Suro, explica como s'alineen amb els objectius del projecte#LifeSuber i aposta per les noves aplicacions del suro i la valorització dels territoris surers.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

David Meya, l'opinió d'un expert del #LifeSuber
06-06-2018

En aquesta entrevista David Meya, Cap de la secció de Boscos i Recursos Forestals a Girona del Departament d'Agricultura, parla sobre com cal adequar la gestió de les suredes al nou context de canvi climàtic que vivim.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Per què el Consorci va apostar per un projecte ambiciós com el #LifeSuber?
01-06-2018

Rosendo Castelló, President del Consorci Forestal de Catalunya, és un dels experts del projecte #LifeSuber que han analitzat els riscos als quals estan exposades les suredes, així com les principals accions que es duen a terme per minimitzar-los.

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: