CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
Taps de suro, per què sí?
06-12-2017

El President del Consorci Forestal de Catalunya, Rosendo Castelló, explica en aquest article d'opinió la seva visió sobre la realitat del sector surer, dedicat principalment a la producció de taps de suro.

 

Castelló vol contribuir a aclarir l’estigma que té el tap respecte el problema d’aromes indesitjades al vi, així com les implicacions de consumir taps de suro i perquè no utilitzar taps de rosca o alternatius al suro.

Podeu llegir l’article complet aquí, publicat a Vila Viniteca.Comparteix  Facebook Twitter Email

El sector del suro es consolida com a exemple d'economia circular
29-11-2017

La iniciativa CORK, impulsada per l'agrupació d’associacions i institucions del sector del suro a Espanya, es troba en el punt d’inflexió que suposa la intervenció de la indústria del suro en la lluita contra el canvi climàtic. La bona gestió d’aquest producte representa un canvi de paradigma de negoci, orientat cap a sistemes de producció i consum més eficients. És el que anomenem economia circular, una alternativa al model lineal tradicional, que compta amb la capacitat de resoldre gran part dels reptes mediambientals de l’actualitat, així com de canalitzar noves oportunitat de negoci i impulsar el creixement econòmic.

Són algunes de les conclusions de la campanya Intercorck III, de promoció del suro a Espanya i Portugal, que compta amb el recolzament del Consorci. Una iniciativa d’AECORK, de la qual Quality Suber n’és soci, i de l’Institut Català del Suro.

 

Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci reclama un canvi de fiscalitat forestal a les jornades de bioeconomia
24-11-2017

La bioeconomia, basada en l’ús dels recursos biològics per a substituir productes obtinguts de matèries primes fòssils, ha estat el tema central de la jornada celebrada el 22 de novembre a l'Escola Agrària Forestal Casa Xifra, de Santa Coloma de Farners. El Secretari General del CFC, Joan Rovira, hi ha participat parlant de la fiscalitat, de la situació actual i les expectatives de la propietat forestal. El Consorci, juntament amb COSE i les principals organitzacions del sector, defensa un canvi de fiscalitat que beneficiï els propietaris que aposten per desenvolupar projectes de gestió sostenible.
 

Primer Congrés nacional de bioeconomia a Santander

En la mateixa línia, els propers 30 de novembre i 1 de desembre es celebrarà a Santander el primer Congrés nacional sobre bioeconomia forestal, on Rovira oferirà la conferència “La fiscalitat, una eina fonamental pel recolzament a la gestió forestal sostenible”.

 

Programa del Congrés de SantanderComparteix  Facebook Twitter Email

Jornada de cloenda del LIFE DemORGEST
10-11-2017

El 7 de novembre el responsable tècnic del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Tusell, ha participat en una taula rodona de la jornada de cloenda del programa LIFE DemORGEST, que s'ha celebrat a Mont Sant Benet. A la trobada hi han pres part silvicultors i altres professionals de la gestió, la formació i la recerca forestal que han compartit experiències i debatut sobre l’aplicació pràctica de les ORGEST i, en general, sobre la teoria i la pràctica de la gestió multifuncional del bosc a Catalunya.

Les ORGEST són una proposta de silvicultura multifuncional adaptada a les característiques pròpies dels boscos catalans, iniciada amb dos objectius preferents: optimitzar la producció forestal, i mantenir boscos poc vulnerables a focs de capçada. Actualment, més de la meitat dels Instruments d’Ordenació Forestal en finques privades utilitzen les ORGEST com a models silvícoles de referència. La jornada s'ha celebrat al Mont Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages.Comparteix  Facebook Twitter Email

Jornada sobre la gestió dels ecosistemes forestals
08-11-2017

El 6 de novembre s'ha dut a terme a Santa Pau (La Garrotxa) una jornada sobre boscos resilients, per debatre sobre les opcions de gestió futura dels ecosistemes forestals.

El president de l'Associació de propietaris forestals de Santa Pau i vicepresident del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Collellmir,  ha participat a la jornada, en una de les tres visites que s'han fet a vàries finques on s'hi desenvolupen diferents sistemes de gestió.

Com és sabut, el Consorci col·labora en diverses iniciatives d'implantació de models de gestió i d'explotació forestal sostenibles, com el projecte SIMWOOD (gestió més eficient i sostenible de tota la reserva de fusta disponible a Europa), LIFE Suber (adaptació de la gestió de les suredes al canvi climàtic) i recentment ha presentat el projecte pioner LIFE Biorgest, per traçar entre propietaris, tècnics i científics el camí a seguir per dur a la pràctica les directrius per la millora de la biodiversitat.

La jornada ha estat organitzada pel Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) que lidera el projecte SIMWOOD a Catalunya, amb la col·laboració de l'Associació de propietaris forestals del Montnegre i Corredor i el Centre la Propietat Forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

Nova taula de preus de la fusta
06-11-2017

Amb la sessió de la Taula de preus de la llotja de Girona del 3 de novembre es dona per consolidada la taula definitiva. A l’igual que la Taula de la Llotja de Vic del 21 d’octubre, aquesta va estar marcada per una prudent tendència positiva d’increment de preus per les  fustes d’embalatge i una correcció de la baixada de preus de les fustes de serra d’altres frondoses, en relació a l’anterior Taula de preus.

Tot i això, els valors actuals encara no són equivalents als anteriors a la darrera Taula. Tot i aquesta prudent pujada de les fustes per embalatge, cal esperar al gener per comprovar si el mercat consolida aquesta tendència de pujar preus per aquest tipus de fusta. Pel que fa a les fustes de serra de moment el mercat no s’ha mogut, tot i que si es confirma un increment de la demanda, es preveu un increment de preus en el futur.

Pel cas del castanyer, l’increment respon més a un increment de la confiança en el mercat per part de la indústria que no pas un increment de preu real de mercat.

Pel pollancre de primera qualitat, el preu incrementa lleugerament per la manca de fusta, tot i que la competència dels altres materials (cartró, plàstics i fibres) no deixen marge per a increments superiors. El pollancre de segona qualitat (fondos) té més marge de mercat i per tant l’increment ha estat lleugerament superior.

Pel que fa a les llenyes, es mantenen els preus, tot a l’espera que la propera campanya i que el proper hivern despertin amb força el mercat i la demanda.

Les fustes de trituració en mercats nacionals marquen una tendència positiva, consolidat amb un mercat local de consum d’aquesta fusta que al obviar els costos de transport pot oferir preus més interessants.

 

Consulteu aquí la taula de preusComparteix  Facebook Twitter Email

16 de novembre a Tordera: Jornada sobre el decaïment del pi pinyer i el pi pinastre
03-11-2017

Els pins mediterranis es troben en una situació de decaïment cada cop més preocupant. Aquesta afectació s’ha fet més evident aquests últims anys observant-se una forta presència de pins secs en les zones del Maresme i La Selva, especialment sobre les masses de pi pinyer i pi pinastre.

Com s’ha arribat a aquesta situació? Quins són els patògens que els afecten? Quines mesures preventives es poden prendre? Com ha de ser la gestió d’aquests boscos? Quines actuacions s’estan realitzant actualment al respecte? Aquestes són algunes de les preguntes que es tractaran a la jornada, organitzada per l'Associació de Propietaris Forestals del Montnegre del Corredor que es farà a Tordera el dijous 16 de novembre.  


Més informació i inscripcionsComparteix  Facebook Twitter Email

Defunció de Miquel Massaneda i Rovira
31-10-2017

El 30 d'octubre va morir Miquel Massaneda i Rovira, President del Consorci Forestal de Catalunya (1993-2000), de la Fundació Agrària Boscos i de la SAT Forestal de Catalunya.

 

Ens deixa un amic entranyable, entusiasta i generós. Tots el que hem tingut el plaer de conèixer-lo no oblidarem mai a la persona ni la figura d'un mestre proper i d'un silvicultor pioner i enamorat del bosc. 
El seu caràcter obert i dialogant va ser clau per la família del Consorci Forestal de Catalunya durant els anys que el va presidir.


Ha estat un silvicultor inquiet i emprenedor, sempre disposat a ensenyar. Miquel, els socis i el personal vinculat al Consorci no t'oblidarem mai.


Amb aquestes ratlles compartim un sincer i sentit homenatge a en Miquel Massaneda i, al fer-ho, també ens sentim molt propers i fem arribar el nostre condol i sentiment a la família i amics.

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà, dimecres dia 1 de novembre, a les 10:30 h a l'església parroquial de Santa Coloma de Farners.

 


Comparteix  Facebook Twitter Email

Ja podeu consultar online la revista Catalunya Forestal 133
26-10-2017

Ja s'ha publicat el número 133 de la revista Catalunya Forestal, editada des del Consorci Forestal de Catalunya i corresponent al 3r trimestre de l'any 2017.

El reportatge central és NO a les polítiques de conservació sense la gent del territori. A la revista també s'hi tracten, entre d'altres temes: Proposició de Llei de l’Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat – Segregacions de finques rústiques – Canals de desembosc – Processionària dels pins.

 

Podeu consultar-la i descarregar-vos-la clicant aquíComparteix  Facebook Twitter Email

Nova Newsletter del projecte Life+Suber
20-10-2017

A la nova newsletter publicada aquest mes d'octubre hi trobareu el resum de totes les informacions realcionades amb esdeveniments, activitats i el progrés del projecte Life+Suber dels darrers sis mesos.Comparteix  Facebook Twitter Email

Visita d’estudiants a Quality Suber
18-10-2017

Més d’una vintena d’alumnes de l'escola de capacitació agroforestal casa Xifra de Santa Coloma de Farners han visitat les instal·lacions de Quality Suber SL. Allà se'ls ha explicat el procés de funcionament de l'empresa, des de l'entrada del suro a l'estiu, en plena campanya de pela, fins als diferents processos de tria en funció de la variació de les qualitats que arriben a la planta de l’empresa.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ajuts als espais naturals, als hàbitats i les espècies, any 2018
13-10-2017

Fins el 10 de novembre de 2017 hi ha temps d'entrar les sol·licituds de subvencions per a les actuacions per a la restauració, conservació i millora dels espais naturals de Catalunya, els hàbitats i espècies, l'ordenació dels usos públics i les infraestructures vinculades a aquests usos i la divulgació del coneixement i la sensibilització en relació amb la seva gestió i conservació que convoca el Departament de Territori i Sostenibilitat. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal participa a la Jornada per a la creació d’una taula sectorial del suro a nivell estatal
12-10-2017

A la jornada que va tenir lloc a Castellar de la Frontera (Cádiz) del 9 al 10 d’octubre hi van participar les organitzacions de productors/propietaris de finques de suro de tot l’estat espanyol, representants de l’administració i els representats de la indústria del suro. Joan Rovira, secretari General del CFC, va assistir-hi en representació del productors de suro catalans.

L’acte va servir per constatar l’interés i el compromís del Ministeri d’Agricultura amb el sector del suro i per fixar un pla de treball per constituir una taula o una interprofessional, que aglutini productors i indústria i serveixi per promocionar el suro i la millora de la gestió dels boscos de sureda.
Veure fotografies de la Jornada


Comparteix  Facebook Twitter Email

Jornada sobre la situació, reptes i perspectives de les associacions de propietaris forestals
11-10-2017
El 24 d'octubre tindrà lloc a Sant Celoni la jornada "Situació, reptes i perspectives de les associacions de propietaris forestals ". Està adreçada a propietaris forestals, membres de les associacions, tècnics de l’Administració, industrials dels productes forestals i en general a tota persona interessada en la realitat de les associacions de propietaris forestals a casa nostra. La inscripció és gratuïta i es pot fer fins el 19 d'octubre. 
 


Comparteix  Facebook Twitter Email

Contra la violència i a favor del diàleg i la llibertat d’expressió
06-10-2017

Al fil dels fets d’aquest cap de setmana, la Junta de Govern del Consorci Forestal de Catalunya vol fer públic el nostre rebuig i oposició a l’ús de la violència com a resposta als fet del darrer 1 d’octubre al conjunt de pobles i ciutats del nostre país.

El Consorci Forestal de Catalunya és una associació professional, apolítica i al llarg dels nostres 70 anys d’història hem treballat exclusivament per defensar la nostra activitat com a silvicultors i els nostres boscos. Però considerem que els fets violents del darrer diumenge 1 d’Octubre son un atac a la convivència pacífica al nostre país.

A data d’avui, és innegable i evident que estem davant de l’esclat d’un conflicte polític que porta molt de temps gestant-se. En el seu rerefons, hi ha una problemàtica que, tot i ser prou coneguda per totes les parts, per sorpresa de molts no ha estat motiu de debat, treball i discussió en els darrers anys.

Considerem que sota cap pretext ni excusa és pot fer servir l’ús de la violència i de la por per imposar-se a una nació que es caracteritza per la seva pluralitat, per la seva capacitat d’integració, per l’esperit obert i europeista i per un afany de col·laboració i entesa que es reflecteix, entre altres, en la riquesa i llarga tradició del seu moviment associatiu. Un moviment, una pluralitat i un bagatge cultural, del que el Consorci Forestal de Catalunya en forma part i se’n sent orgullós.

Com a col·lectiu, els homes i dones que formem part del Consorci Forestal, ens enorgullim sovint del camí que hem fet en els nostres prop de 70 anys d’història treballant per la defensa del bosc i de la nostra activitat. Tant a casa nostra, com a la resta de l’estat i també a nivell europeu. Una forma de ser i un tarannà de diàleg, que compartim amb un gran nombre d’organitzacions agràries, professionals, empresarials, culturals, cíviques i socials que conformen la columna vertebral del nostre país.

Plegats, formem un teixit social i empresarial fort, ric i caracteritzat entre altres per la seva pluralitat, capacitat de diàleg, tenacitat i creativitat a l’hora d’enfrontar nous reptes i decisions. Un conjunt d’elements i també un caràcter i una actitud, que demanem al conjunt de forces polítiques d’aquí i de la resta de l’estat, per que sàpiguen escoltar les legítimes reivindicacions d’un país i trobin una solució a aquest conflicte on puguem viure en PAU i sense agressions. 

Finalment, traslladem el nostre recolzament més especial als ferits i desitgem la seva ràpida recuperació.
 

Rosendo Castelló, President del CFCComparteix  Facebook Twitter Email

Es presenten nous avenços en la lluita contra la plaga que posa en perill les suredes de Catalunya
04-10-2017

Propietaris forestals, indústria i administració fan passos endavant en la millora de la gestió i conservació de les suredes catalanes, adaptant-les al canvi climàtic, i en la lluita contra la plaga que malmet el suro i en compromet la viabilitat del seu aprofitament

Avui s’han presentat els primers resultats d’un treball conjunt que estan duent a terme des de fa tres anys propietaris forestals, indústria i administració, i que està afavorint la conservació de les suredes de Catalunya i, amb això, es millora també la qualitat del suro que aquestes proporcionen. El projecte s’emmarca en l’objectiu d’adaptar les suredes als efectes del canvi climàtic i especialment en la lluita contra el corc del suro (Coreabus undatus), l’insecte que afecta dràsticament la qualitat del suro.
Continua llegint

Veure galeria de fotos de la Jornada

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El CFC participa al Grup Operatiu BIOCORK creat per abordar el problema de la pèrdua de producció surera
29-09-2017

El passat 20 de setembre va tenir lloc, a la seu de la Dirección General de Desarrollo Rural y Política Forestal del MAPAMA, a Madrid, la reunió del grup operatiu BIOCORK, el qual impulsarà i desenvoluparà iniciatives integradores i de cooperació tecnològica entre tots els membres, entre els quals hi ha el CFC, per fer front al problema de la pèrdua de producció de suro.

El Grup Operatiu centrarà els seus esforços en desenvolupar tècniques innovadoras pel control biorracional del corc (Coroebus undatus) amb l'objectiu de minimitzar els danys causats per la plaga en les suredes distribuides per tot el territori espanyol.

Podeu veure la nota de premsa enviada als mitjans a l'adjunt.

 


Nota de premsa GO BIOCORK  [Tipus: pdf-50 Kb ]

Comparteix  Facebook Twitter Email

Quality Suber lidera el Grup Operatiu per al control de la plaga del corc del suro a la península Ibèrica (GO BIOCORK)
27-09-2017

El passat dimecres 20 de setembre va tenir lloc a la seu del Ministeri d’Agricultura de Madrid, la reunió de constitució del Grup Operatiu per al control biorracional del corc del suro (Coraebus undatus) a la península Ibèrica, i que rep el nom de GO BIOCORK.

 

L’objectiu del Grup Operatiu és la captura massiva i implementació de les millors tècniques per al control biorracional del corc del suro amb l’objectiu de minimitzar els danys provocats per aquesta plaga a les suredes i assolir una millora de la qualitat del suro, tot reduint les pèrdues ocasionades al sector productor i en conseqüència, contribuir a la millora de la competitivitat de la cadena bosc-indústria.

És per això que, en aquest grup operatiu, que lidera l’empresa Quality Suber SL, també hi participen entitats de totes les comunitats autonòmiques amb presència de suredes, tant des de la vessant de la propietat forestal, com dels centres d’investigació i empreses del sector.

 

Per la part de les agrupacions de propietaris hi participa el Consorci Forestal de Catalunya (CFC), la Confederación de Organizaciones de Selvicultores de España (COSE), la Asociación de Propietarios de Montes Alcornocales de Extremadura (APMAE) y la Federación de Asociaciones Forestales de Castilla y León (FAFCYLE). Per part dels centres d’investigació hi participa l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), el Centro de Investigaciones Científicas y Tecnológicas de Extremadura – Instituto del corcho, madera y carbón vegetal (CICYTEX-ICMC), el Centro de Servicios y Promoción Forestal y de su Industria en Castilla y León (CESEFOR) y la Agencia de Medio Ambiente y Agua de Andalucía (AMAYA). Per part del sector empresarial hi participa l’empresa Quality Suber que lidera el projecte i l’empresa Forestal Catalana, SA. També hi ha altres entitats interessades amb el grup operatiu, com és l’empresa Amorim Florestal Mediterráneo, l’institut Català del Suro i la Uniao da Floresta Mediterránica (UNAC) de Portugal.Comparteix  Facebook Twitter Email

30 de setembre, a Llanars: Jornada "Quan l'espai agroramader esdevé paisatge a consumir"
26-09-2017

En el marc del programa anual PATT 2017, des de l'Associació de propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon s'organitza aquesta jornada que proposa una interessant reflexió sobre el medi rural: els espais agraris, els espais agroforestals i el paisatge; el seu ús i el seu consum; la seva conservació i la seva activitat productiva.

4 d'Octubre: Jornada de transferència de resultats de les actuacions silvícoles del Life+ SUBER
26-09-2017

A la jornada, que tindrà lloc a Fogars i Arbúcies, es presentaran els primers resultats de les actuacions silvícoles per a la millora de les suredes realitzades en el marc del projecte Life+ SUBER, i tindrà lloc una trobada d'intercanvi de coneixement amb el projecte Interreg ECTAdapt per debatre  sobre la gestió forestal dirigida a l'adaptació dels boscos envers el canvi climàtic.

Durant la jornada es visitarà un dels rodals de surera on s'han realitzat actuacions per repassar sobre el terreny la planificació i els resultats obtinguts. Prèviament, però, es visitarà un rodal de roure martinenc per conèixer l'aplicació de l'eina de diagnòstic ARCHI per avaluar la vitalitat de l'arbrat.

Cal fer inscripció prèvia enviant un e-mail a mario.beltran@ctfc.es, ja que les places són limitades.

Podeu veure el programa a l'enllaç relacionat.

 Enllaços relacionats
lifesuber.eu/wp-content/uploads/2017/09/20171004_Jornada_gestio_programa.pdf


Comparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: