CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
Les propostes del Consorci Forestal per la nova legislatura al Parlament de Catalunya
04-12-2020

Des del Consorci Forestal de Catalunya considerem que és necessari que les formacions polítiques posin més atenció a l’àmbit forestal, fent propostes clares i concretes en aquest àmbit. Per això demanem als diferents grups que concorreran a les eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer de 2021 que tinguin en compte les següents propostes per la nova legislatura:Unificar les competències de les polítiques forestal i de conservació del medi natural
Simplificació administrativa: convertir el Centre de la Propietat Forestal en l’administració única del bosc
Millorar el finançament i crear nous incentius fiscals i de pagament de serveis ambientals per impulsar la bioeconomia i la contribució de la gestió forestal sostenible a les polítiques d’energia i canvi climàtic.
Regular l’accés al medi natural per garantir l’equilibri entre l’ús social, la conservació i millora del territori i les activitats agràries i forestals.


Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Actualització de la Taula de preus de la fusta
30-11-2020

Consulta aquí la Taula de preus de la fusta, sorgits de la darrera Llotja de contractació i mercat en origen de Girona del 27 de novembre i la de Vic del 19 de novembreComparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya demana a la Consellera Jordà que incrementi l’import dels ajuts pels danys causats pel temporal Glòria a boscos de titularitat privada
23-11-2020


Es van documentar danys per valor de 1,6 milions d’euros, però el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajutsEl Consorci Forestal de Catalunya s’ha reunit amb la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per demanar més finançament per a reparar els danys causats el mes de gener pel temporal Glòria a les finques forestals de Catalunya. Aquell brutal temporal de llevant, viscut amb molta preocupació pels propietaris forestals, va afectar tot el país en un històric episodi de pluja, neu, vent i onatge que va fer estralls en molts indrets, i que pel qual també vam haver de lamentar vides humanes.

El desbordament de rius i la crescuda de torrenteres va provocar arrossegament de materials i d’arbres que van destrossar infraestructures, carreteres i camins, a més de moltes inundacions i una gran afectació en collites i superfícies boscoses. L’impacte en terrenys forestals va ser especialment molt greu a les comarques de la Selva i del Vallès Oriental, entre d’altres, amb múltiples desperfectes en infraestructures com guals, ponts, murs i esculleres, així com en zones de plantacions.

Des del Consorci Forestal es calcula que hi va haver prop d’un miler de quilòmetres de camins afectats, i es va valorar el conjunt dels danys en 1,6 milions d’euros, una xifra molt propera a l’import de les sol·licituds d’ajuts demanades a la Generalitat. Ara, però, argumentant problemes pressupostaris, s’han denegat el 60% dels treballs sol·licitats.

Des del Consorci Forestal consideren especialment greu que la majoria de camins que els seus propietaris han arranjat de forma particular no rebran cap tipus d’ajut, mentre que són camins utilitzats massivament per la ciutadania per accedir al medi natural.

 

Pel greuge crònic que suposa la manca de finançament i d’inversió en boscos, el Consorci Forestal ha traslladat la seva profunda preocupació a la Consellera Jordà, qui s’ha compromès a buscar recursos per ajudar al màxim nombre d’afectats pels danys del temporal Glòria. El Consorci Forestal agraeix  a la Consellera la seva comprensió i el compromís, tant per abordar la necessitat d’ajudar als silvicultors més afectats, com per treballar per reduir el desequilibri que arrossega el seu Departament a nivell d’inversió en la millora i conservació de boscos, ja sigui a través de programes d’ajuts o d’actuacions directament executades pel Departament.

 

Uns desperfectes documentats i quantificats

Les setmanes posteriors als greus efectes del pas del vent i la gran quantitat d’aigua caiguda durant l’episodi del Glòria, els propietaris forestals van fer balanç dels danys causats a les seves finques, especialment pels desperfectes provocats a camins principals, secundaris i de desembosc, a més d’afectacions importants a obres com ponts, murs i guals. Es va documentar gràficament totes les destrosses i a partir de la correcció dels inventaris de danys facilitats pels mateixos propietaris forestals es va fer la valoració que ascendia a 1.600.000 euros. Des del Consorci Forestal es va fer arribar aquesta documentació al Departament d’Agricultura, amb la petició que s’incrementés el fons de contingència previst per pal·liar l’impacte del temporal Glòria en boscos privats. Nou mesos després, el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajuts del govern.

 


 Comparteix  Facebook Twitter Email

País Rural es presenta a l'Alta Ribagorça
13-11-2020

El moviment País Rural, al qual el Consorci Forestal recolza des de la seva fundació, s’ha presentat aquest novembre a l’Alta Ribagorça. A la trobada amb alcaldes i alcaldesses s'ha manifestat la voluntat de la plataforma de recuperar la governança dels nostres municipis i que les decisions d'aquests les prenguin els ajuntaments. També, l’associació vol potenciar l’habitatge, l’escola rural, la sanitat amb consultoris als pobles...

tot amb l’objectiu de fixar la gent a les zones rural i que gaudeixin dels mateixos serveis que les zones metropolitanes. Pel que fa a les infraestructures i les noves tecnologies, segons País Rural han d’arribar a tot el país i avui en dia encara hi ha zones on no arriben.El moviment País Rural s’ha presentat aquest divendres 13 de novembre al vespre a l’Alta Ribagorça. A la reunió en línia hi han assistit els tres alcaldes de la comarca, l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera; l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta; l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet; els regidors de la Vall de Boí, Nil Monsó, Èric Iglesias, Albert Palacín i Gerard Subirà; i el president de País Rural, Josep Maria d’Abadal, entre d’altres membres de País Rural. La reunió s’havia convocat a la Vall de Boí però en compliment de les mesures de prevenció de la COVID19 s’ha fet en línia.

 

País rural, que ja s’ha registrat com a lobby, està redactant l’Estatut del municipi rural com a gran paraigües pel país rural, a l’estil de l’Agenda agrària a França. Per exemple a França està prohibit tancar una escola rural i això gràcies a l’Agenda agrària. En aquesta línia País Rural s’està reunint amb tots els partits polítics de Catalunya.

 

Els alcaldes de l’Alta Ribagorça volen ser escoltats

 

L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha manifestat que, tal i com defensa el moviment País Rural, “Catalunya pateix un gran desequilibri territorial. Tot i que la majoria dels habitants de Catalunya viuen a Barcelona o la seva àrea metropolitana, dels 948 municipis del país, 900 són rurals i per tant han de ser escoltats en la pressa de decisions d’allò que els afecta, haurien de poder definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes. Volem recuperar la governança pels municipis i des dels municipis en tots els àmbits, ja no sols dels espais naturals, sinó també poder dir la nostra en la gestió forestal, i l’urbanisme, i poder defensar la igualtat en l’accés a l’educació i la sanitat, per posar alguns exemples”.

 

Per altra banda, l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, ha destacat que “hem de lluitar perquè la vida al món rural sigui una opció real, i el municipalisme tingui veritable pes en la governança del nostre territori”.

 

Finalment, l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, ha explicat que “País Rural pot ser una eina important per lluitat contra el despoblament, la creació d’un pla estratègic, que valori les especificitats i polítiques rurals, tenint en compte les necessitats de cada territori. Cal realitzar una política estructural en atenció als sectors agraris i forestals. La defensa de les escoles rurals, evitant el seu tancament. Cal minorar l’escletxa digital i de xarxes viàries que el món rural pateix, i sobretot un enfocament transversal de totes les zones rurals per fer front a l’ampli ventall de reptes econòmics, medioambientals i socials que actualment existeixen”.

 

 

País rural, nascuda per representar la Catalunya rural

 

País Rural va néixer el dissabte 18 de juliol del 2020 amb l’assemblea fundacional celebrada a Montblanc (Conca de Barberà). País Rural, que està formada per ajuntaments, empreses, associacions i ciutadans, reclama que els municipis puguin definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin oportunes, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, però de forma autònoma. El nou moviment vol acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. Es treballarà per un país on es pugui gaudir dels mateixos serveis (públic i privats) en tots els municipis.

 

País Rural presenta un model de País al territori, apartidista, municipalista, i amb vocació de construir ponts amb el món urbà.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya demana que s’adoptin mesures per regular l’accés al medi natural
20-10-2020

S’adreçarà a l’administració responsable i als grups parlamentaris, i lamenta que es fomenti el consum desmesurat de natura, alhora que es limita la gestió forestal sostenible.El Consorci Forestal de Catalunya demanarà als diferents partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya que adoptin mesures de regulació de l’accés al medi natural, i que es recuperi el full de ruta pels usos del bosc que fa anys que està aturat. La petició la farà per escrit, coincidint amb els efectes d’un cap de setmana en què espais com el Parc Natural del Montseny han tornat a registrar una sobredimensionada afluència de visitants, tot i la crida de les autoritats a limitar la mobilitat.

La  regulació de l’ús públic del bosc és un debat recurrent i un problema creixent i el Consorci Forestal, que agrupa propietaris i associacions forestals catalanes, considera que les diferents administracions no afronten de forma decidida. Per això emplaça als diferents partits a obrir un debat sobre la política forestal i a incloure en els seus programes electorals les propostes que facin possible disposar d’un full de ruta que fa temps que reclama, per a gestionar amb eficiència un espai que representa el 60% del territori català. L’organització de silvicultors de Catalunya demana una regulació de l’ús social de l’espai que no atempti contra els drets dels titulars dels terrenys.


Una massificació que afecta la biodiversitat i abusa de la propietat privada
 

Cada any es fa més palès un canvi de sensibilitat a nivell social, que ha popularitzat molt les sortides a la natura. La incisiva promoció de l’ús terciari dels boscos pers part de l’Administració d’espais naturals i  l’interès creixent per la pràctica d’activitats físiques han portat a un increment descontrolat de consum de natura. Un fet que, amb exemples com el d’aquest cap de setmana amb centenars de vehicles ocupant espais protegits o amb deixalles abandonades al bosc, suposa un perjudici directe a nivell ambiental, econòmic i també social. I és que la massificació porta a la degradació de molts espais singulars i al deteriorament de la biodiversitat, a la pèrdua de la tranquil·litat que moltes especies necessiten,  i a la proliferació d’abusos sobre les propietats privades.

Aquest fenomen es fa especialment evident en moments com els caps de setmana de tardor,  amb la invasió i col·lapse literal de moltes de les zones més concorregudes de la nostra geografia, i que des del Consorci Forestal porten denunciant des de fa anys. A diferència d’altres països o regions, a Catalunya sempre han estat oberts a veïns i al públic en general els boscos i els milers de quilometres carreteres secundàries i de camins públics i privats que fan possible la gestió d’aquests espais. No obstant, aquests constitueixen una infraestructura verda fràgil que s’està posant en perill.


La promoció de l’ús del bosc no s’acompanya d’una regulació apropiada
 

El Consorci Forestal de Catalunya veu amb preocupació com, en contra del que passa als espais urbans, aquest canvi d’usos i la promoció de l’ús públic dels espais naturals com a font d’ingressos pel sector turístic, restauració i les activitats directament vinculades, no s’ha acompanyat d’un diàleg i d’una regulació que eviti la socialització dels beneficis. Per contra, les despeses de gestió i conservació de les finques cauen exclusivament ens mans dels seus propietaris. L’entitat també considera un contrasentit i una greu irresponsabilitat que mentre sembla que hi ha barra lliure pel consum desmesurat de natura, es dona la paradoxa que creixen les limitacions i restriccions a la gestió forestal sostenible imposades pel Departament de Territori, sota el pretext de la conservació i millora de la biodiversitat.

Precisament els silvicultors entenen la gestió forestal sostenible i planificada com una eina per la conservació de l’espai i pel desenvolupament econòmic del territori.Comparteix  Facebook Twitter EmailEl Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat el projecte de Decret d’aprovació del catàleg de la fauna salvatge autòctona protegida i amenaçada excloent del tràmit d’audiència a les entitats del sector forestal.
La proposta de Decret és un document especialment important, ja que recull 263 espècies, 61 de les quals ja són al catàleg estatal, i 202 són de nova incorporació. Tanmateix, regula els procediments de catalogació i descatalogació d’espècies i el contingut i tramitació dels plans de conservació, recuperació i introducció de fauna.
Des del Consorci Forestal ens preocupa la manca d’informació i participació tant en el procés de redacció del projecte de Decret, com en tot el relatiu a la declaració de noves espècies, aprovació de plans de conservació i recuperació, etc. Quelcom que entenem contrari a  la normativa que regula el dret d’accés a la informació medi ambiental.
Al mateix temps, això genera una gran inseguretat jurídica i fa evident la desconfiança entre l’administració ambiental i els professionals del món forestal i agrari. Una desconfiança que sembla s’estén també a la mateixa administració agrària i forestal.
Altres temes que trobareu a les al·legacions i que no es recullen en el projecte de decret és la necessitat d’ajustar-se a la normativa marc en la matèria. Tampoc la necessitat de preveure incentius i de garantir els mecanismes de compensació per danys i pèrdues directes que els plans i mesures de conservació i recuperació puguin generar sobre activitats agràries i forestals.Comparteix  Facebook Twitter Email

Del 10 al 25 d'octubre Sant Celoni acull una nova edició de La Setmana del Bosc.
08-10-2020

Aquest any es celebra la VI edició de la Setmana del Bosc. L'actual situació d’emergència sanitària ha obligat a adaptar un esdeveniment que aplega diferents activitats al llarg de la setmana i que culmina amb la celebració de la Fira del Bosc, un espai de trobada per a moltes persones que es dediquen a diverses activitats relacionades amb el bosc.


L'Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor organitza dues interessants jornades online en el marc de la Setmana del Bosc de Sant Celoni. Dimarts 13 d'octubre parlaran dels problemes sanitaris que afecten al Montnegre-Corredor (veure programa) i l'endemà, 14 d'octubre, es debatrà sobre els usos de la fusta local. En aquesta xerrada el responsable de la Cooperativa Serveis Forestals, Josep M Tusell, explicarà el projecte d'innovació en producte, procés i en comercialització per introduir al mercat català fustes locals de característiques especials. (programa i inscripció gratuïta aquí).

Aquest any la VI edició de la Setmana del Bosc combinarà les activitats presencials amb d'altres en línia, degut a la situació sanitària actual. Es celebrarà del 15 al 25 d'octubre i aquí podeu veure tota la programació.Comparteix  Facebook Twitter Email

Es publica el díptic informatiu del projecte Life Biorgest
02-10-2020

S'ha publicat el fullet informatiu del projecte Life Biorgest, que podeu consultar aquí. Hi trobareu la informació més destacada del projecte, els seus objectius, les fases d'implementació, el seguiment del seu impacte, així com les principals mesures de conservació i millora de la biodiversitat que proposem per integrar en un itinerari silvícola.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal dona suport a l’aprovació del pressupost pel 2021 del Consorci de les Gavarres
10-09-2020

El Plenari del Consorci de les Gavarres, del qual en forma part el Consorci Forestal de Catalunya, ha aprovat un pressupost de 646.000 euros pel 2021.  Pel que fa al capítol d’inversions, es preveu destinar un total de 70.000 euros a diverses actuacions de millora de la senyalització, gestió forestal i millora de les estructures i finques gestionades pel Consorci.


Com a membre de l’entitat, el Consorci Forestal de Catalunya aporta cada any una dotació econòmica al Consorci de les Gavarres, per recolzar tant l’activitat forestal com la tasca dels silvicultors en matèria de conservació d’aquest massís.Comparteix  Facebook Twitter Email

Joan Capdevila es troba amb el Consorci Forestal per recolzar les al·legacions del sector al projecte de Llei estatal de Canvi Climàtica i Transició Energètica
03-09-2020

El projecte de Llei estatal de Canvi Climàtica i Transició Energètica es troba actualment en exposició pública. És la norma de màxim rang a nivell estatal i que ha de donar compliment als acords de París.


Des del Consorci Forestal i agafant el text del projecte de Llei, veiem que l'estat va darrere de la normativa catalana (Llei catalana publicada el 2017) tant per la diferència de calendari, com pel contingut de la norma.

Sota el nostre criteri i el de bona part de les organitzacions forestalistes de l'Estat (la pràctica totalitat amb l'excepció de la indústria), la llei presenta mancances i contradiccions de fons i important com:

- Focalitzar la generació d'energia en la  generació elèctrica deixant de costat la importància de la tèrmica. Un camp on la biomassa forestal ha fet passos molt importants i on té encara molt recorregut per endavant

- Insisteix en el principi de internalització de costos (qui contamina paga) però no recull la necessitat de compensar les externalitats positives del bosc com a embornal de carboni (qui descontamina cobra)

- No incorpora cap novetat en relació a la necessitat de mesures potents per impulsar la gestió sostenible dels boscos, la seva adaptació al canvi climàtic i la promoció del consum de productes fusters

Per tot plegat, el 31 d’agost  ens vam reunir amb Joan Capdevila, propietari forestal i ponent a la Llei per part del Grup Republicà al Congrés. Agraïm l’atenció dedicada per en Joan, persona propera i que s'ha compromès a treballar per facilitar la incorporació de les propostes del sector en aquest i altres textos vinculats a la normativa de canvi climàtic i energia.

En la recent COP24 celebrada a Katowice (Polònia), Espanya s'ha sumat a la Declaració de Silesia que compromet els governs, entre altres, a la Declaració Boscos per al Clima, que crida als estats a conservar i incrementar els embornals naturals de CO2.


 Comparteix  Facebook Twitter Email

Es celebren les assemblees del Consorci Forestal i de la Cooperativa Serveis Forestals
31-07-2020

El 24 de juliol es van celebrar les assemblees generals del Consorci Forestal de Catalunya i de la Cooperativa Serveis Forestals, per donar compliment a les obligacions formals d'ambdues organitzacions i per renovar també els respectius òrgans de Govern. Vegeu els canvis a continuació:


Cooperativa Serveis Forestals
Es varen renovar els càrrecs de President i Tresorer:

 • Jordi Puigdevall (propietari i empresari forestal de Joanet -Arbúcies-), com a President
 • Rosendo Castelló (president del Consorci Forestal), com a Tresorer
   

 Consorci Forestal de Catalunya
Es varen renovar els càrrecs de la Comissió Permanent o executiva:
 

 • Josep M Collellmir (president de l'associació de Propietaris Forestals de Santa Pau), com a vicepresident
 • Josep M Valls, (representant de la Selva i President de l'associació forestal i agrària de Sant Hilari i de la Fundació Boscos), com a tresorer
 • Jordi Reixachs, (representant de l'Anoia) i Xavier Alfaras, (representant del Maresme); com a vocals

 
Junta de Govern: 

 • S'incorporen: Eduard de Ribot, (silvicultor, membre del Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal i persona amb una llarga trajectòria de col·laboració en tot tipus de projectes i iniciatives tant a nivell de Consorci Forestal, com de cooperativa) com a representant de La Selva; i Jordi Salbanyà, (especialista en dret forestal i soci de l'associació del Montnegre Corredor), com a representant del Maresme.

 

 • Es renoven els següents representants comarcals: Ramon Bosch (Anoia), Carles Vaello (Alt Empordà), Xavier Casaldàliga (Bages), Joaquim Riera (Osona i Guilleries-Savassona), Josep Sagués (Ripollès).

 

 • Deixen el seu càrrec: Jordi Boix, Josep Mataró i Josep M de Ribot (tots ells representants de la Selva); i Enric Planas (representant del Baix Empordà-Gironès)
   

 
Volem manifestar el nostre agraïment a l'Escola Forestal per la cessió de les seves instal·lacions, així com als socis que malgrat l'època de calor i pandèmia que tenim varen fer possible l'acte amb la seva participació.Comparteix  Facebook Twitter Email

Nova oficina del Consorci Forestal i la Cooperativa a Solsona
31-07-2020

Aquest mes de juliol hem estrenat la nova oficina de Solsona, que facilita l’atenció al soci i al públic en general de la comarca i de tota l’àrea geogràfica.
Les noves instal·lacions, situades en un punt neuràlgic de la població, al número 7 de la Plaça del Camp, estan obertes de dilluns a divendres de 9 a 13h i de 15 a 18h. El telèfon és el 973 481 329.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Moviment País Rural neix agrupant ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural
18-07-2020

El Moviment País Rural és una associació humanista i territorial que ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea fundacional a l’església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà). País Rural neix amb la voluntat d’unir ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural, i, evidentment, deixa la porta oberta perquè més endavant s’incorporin els que encara no hi són. Unes 150 persones han participat a una assemblea que també ha elegit la direcció i aprovat al manifest fundacional i els estatuts.

 


En defensa del país rural i la seva gent

L’assemblea ha aprovat el manifest titulat “Un gran país rural” que marca els grans objectius de la Plataforma. El text destaca que Catalunya pateix un gran desequilibri territorial ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana (el 71% de la població viu en 59 ciutats). Tanmateix, uns 900 municipis són rurals, uns municipis que estructuren el territori, i creuen que són els municipis que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya”.

 

El manifest reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarquen que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta ciutadania. Es vol prevenir el canvi climàtic, potenciar el desenvolupament rural sostenible i promocionar els productes de proximitat, entre moltes d’altres propostes.

 

País rural exposa que “la revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país. Podem gaudir de tots els serveis públics i privats en qualsevol lloc i en qualsevol moment, això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti”.

 

Una direcció representativa de la Catalunya rural

 

L’assemblea ha escollit Josep Maria Vila d’Abadal president de la Plataforma País Rural dins d’un consell executiu de 9 persones, amb 4 vicepresidències per a  Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín (alcalde de Talamanca), Carlos Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà) i Francesc Boya (Síndic d’Aran). A més completen el consell executiu: Marc Francesch (tresorer), l’advocat Àlex Serrahima (secretari), l’alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera (vocal) i l’alcalde d’Arbúcies Pere Garriga (vocal). També s’ha aprovat una àmplia junta directiva.

 

En el seu discurs de cloenda de l’assemblea el president de la Plataforma País Rural, Josep Maria Vila d’Abadal, ha destacat que “som aquí perquè des de la restauració democràtica es governa des de Barcelona, traient competències com ara les d’Urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de la Natura, que ens ha tret més capacitat de decisió al territori”. A més, ha manifestat que “País Rural és tot el que contemplen els municipis rurals:  diversitat, la conservació de la natura, habitatge, formació, educació, joventut, infraestructures, urbanisme, sector primari...”. Vila d’abadal ha proposat un Estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucions i corregir les lleis existents perquè tenim un projecte per tot el país i per crear una nova CatalunyaComparteix  Facebook Twitter Email

El 18 de juliol es constituirà el Moviment País Rural a Montblanc
15-07-2020

Com sabeu, des del Consorci Forestal de Catalunya hem impulsat des dels seus inicis un moviment que sorgeix de presa de consciència sobre la necessitat d'avançar i de desenvolupar les polítiques de desenvolupament rural, amb un plantejament que ha d'anar de baix cap a dalt. És per això que us convidem a tots i a totes, tant a nivell individual com a través de les moltes organitzacions que estructuren el nostre país, a incorporar-vos a la iniciativa.

El Moviment País Rural és el resultat de la suma d'esforços de centenars de persones, ajuntaments, empreses i entitats arrelades al mon rural.  País Rural esdevindrà ara una associació transversal i apolítica, que defensa una nova visió de les polítiques que afecten al territori. Un plantejament potent i innovador que ha de servir per retornar la capacitat de decisió, el futur i la il·lusió tant a la gent del territori com a les institucions que l'estructuren. 
Volem que el nostre sigui el motor d’un canvi real i que això es tradueixi en noves polítiques del Govern de Catalunya.Comparteix  Facebook Twitter Email

Primera pedra de la nova plataforma en defensa dels drets del món rural
13-06-2020

Més de 50 alcaldes, EMD i entitats privades del món rural s’han reunit a Rubió (municipi de Soriguera), al poble habitat més alt de Catalunya (1687 m d’altitud). Els assistents han firmat el manifest per començar a definir les bases d’una entitat que gestionarà aquesta plataforma, destinada a defensar la capacitat del propi govern dels municipis en el món rural, i a la qual el Consorci Forestal de Catalunya dona suport.

Els signants del manifest han optat per aquesta iniciativa després de la negativa del Parlament de posposar la votació per la creació de l’Agència de Patrimoni Natural, votació que es durà a terme els propers dies 17 i 18 de juny.

Els assistents a la reunió han estat d’acord que no ha de ser un moviment polític sinó un moviment rural, i que es farà pedagogia al territori perquè es conegui més a fons les conseqüències que comporta la creació de l’Agència.

Un cop estiguin redactats els estatus de la nova gestora, els assistents es reuniran el proper juliol a Montblanc.

Carlos Isus, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, lamenta que s’hagi perdut una gran oportunitat de fer les coses bé, i no d’esquena al món rural.Comparteix  Facebook Twitter Email

Adhereix-te al manifest d'oposició a l'actual proposta d'Agència de Patrimoni Natural
25-05-2020

Des del Consorci Forestal de Catalunya hem impulsat una campanya d'adhesions al manifest d'oposició a l'actual proposta d'Agència de Patrimoni Natural que impulsa el Parlament de Catalunya. Les entitats i persones a títol individual sotasignants demanem al Govern de Catalunya i al Parlament de Catalunya:

→ Que s’ajorni l’aprovació de la Proposició de Llei de l’Agència de Patrimoni Natural fins que no sigui consensuada amb els actors clau del territori: organitzacions agràries i forestals i ens locals.

→ Que s'escoltin i es tingui en consideració als Municipis. Especialment als Municipis propietaris de boscos i amb comunals.

→ La unificació de competències relatives a la gestió, conservació i millora del medi natural.

→ Que es contempli des de l’inici la participació del sector forestal i agrari i del món local en la nova proposta.

→ Que s’incrementi el pressupost assignat a les polítiques dedicades a la gestió, conservació i millora del medi natural.

→ Que des del Parlament s’obri un debat en profunditat i plural sobre la necessitat de construir una visió comú, ambiciosa i de futur, que integri la visió sobre el medi natural del món urbà i del món rural.


Estem a favor d’una Agència de la Natura, però no d’aquesta!

Recordeu: Consulteu-lo sencer i adheriu-vos al manifest clicant aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

Professionals forestals i silvicultors catalans defensen el tractament biològic contra l’eruga del suro
12-05-2020

Davant d’alguns posicionaments contraris als tractaments aeris que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està duent a terme per a reduir la població de Lymantria dispar als boscos del Vallès Oriental, Maresme i La Selva, el Consorci Forestal de Catalunya i les associacions vinculades directament a donar suport als propietaris dels terrenys afectats en la gestió sostenible dels mateixos, volem fer les següents manifestacions:


L’eruga del suro és el segon defoliador més important de les masses forestals a Catalunya després de la processionària del pi, i causa importants danys especialment a l’alzina surera (Querqus suber) i l’alzina (Q.ilex), amb defoliacions parcials o completes segons la intensitat de la plaga. La protecció dels suros i les alzines, a més a més de conservar-los com a espècie mediterrània i autòctona, serveix també per preservar la biodiversitat que es desenvolupa en aquests hàbitats. Així doncs el tractament pel control de la plaga, declarat d’utilitat pública per part de l’administració catalana, busca la preservació dels boscos autòctons de Catalunya i de la biodiversitat que generen.

 

Compromesos amb la defensa de la viabilitat de la gestió forestal sostenible i en la recerca de les millors solucions per a combatre el problema, des de fa temps, juntament amb experts en l’àmbit de plagues i amb els professionals del Departament d’Agricultura, estem fent un seguiment sobre bones pràctiques i recomanacions basades en experiències que s’han dut a terme a d’altres zones com Andalusia, Balears o Sardenya, on pateixen el mateix problema i on s’han estat fent tractaments de control.

 

Amb els seus experts, s’han revisat estudis existents sobre la biologia i funcionament de la Lymantria i sobre els efectes del seu control biològic, i s’ha fet un seguiment dels danys sobre les masses arbòries. Tot i que al principi vam comptar molt amb la capacitat de rebrot i recuperació dels arbres, aviat vam tenir evidències de pèrdues milionàries degut a la mortalitat de planifolis i coníferes, l’aturada en el creixement dels arbres i la pèrdua de qualitat del suro en els arbres afectats.

 

És per això que, malgrat una postura inicial molt prudent i escèptica davant la necessitat del control biològic de la sobre població de Lymantria, hem arribat a la conclusió que, amb la prudència necessària i d’acord amb les pautes acordades amb els responsables del Parc Natural del Montnegre Corredor, el control biològic és una eina important i necessària per a l’atenuació de la població d’aquesta plaga, i un instrument eficaç per ajudar a l'autocontrol del propi sistema natural. No és un tractament d’ampli espectre com els que s’aplicaven antigament, i sobre els quals mantenim una postura contrària a la seva utilització. El producte fitosanitari que s’utilitzarà és biològic (Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica. És selectiu, afecta a  lepidòpters en una fase molt concreta del seu desenvolupament i no és nociu ni per abelles ni altres insectes. Tampoc està classificat com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics.

 

És molt senzill caure en les simplificacions ideològiques que amb el pretext de la cura del medi ambient, defensen que la  millor gestió és no actuar. La conservació no és una absència d’intervenció. Res més lluny de la realitat, aquesta és una idea criticable i altament perillosa per la sostenibilitat dels boscos en un entorn que històricament ha estat altament humanitzat.      

 

Per tot això, creiem que cal actuar amb determinació, i amb la prudència que requereix la situació, davant l’evidència dels efectes generats per una plaga, que provoca un gran desequilibri en uns boscos on la viabilitat de la seva gestió ja és compromesa, en gran part per l’abandonament de la seva gestió. És per això que ja hem fet arribar els nostres arguments al conjunt d’entitats i organitzacions que signen el manifest contrari al tractament i que les hem emplaçat a debatre aquest tema de forma rigorosa i objectiva.

    Comparteix  Facebook Twitter Email

Es tripliquen els tractaments a l'eruga que afecta les alzines
07-05-2020

Avui s’ha iniciat una nova campanya per reduir la intensitat d’una plaga i dismuir els danys sobre els suros i alzines.  El sector forestal calcula que les perdues que va originar l’any passat aquest insecte va ser de més de dos milions d’euros.


El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació aplicarà per segon any consecutiu tractaments fitosanitaris per minimitzar l’afectació als boscos d’alzines que origina l’eruga peluda del suro (Lymantria dispar). El tractament que es va fer l’any passat a 2.000 hectàrees de 9 municipis de la Selva i el Maresme va ser efectiu i avui s’ha iniciat una nova campanya sobre unes 6.000 ha.  Segons les valoracions fetes pel tècnics del Departament (en col·laboració amb el Consorci Forestal de Catalunya juntament amb altres institucions) per aquest any es preveuen que les defoliacions siguin més importants i afectin més superfície.

 

Aquest insecte és el segon defoliador més important de les masses forestals a Catalunya després de la processionària del pi, i causa importants danys especialment a l’alzina surera (Querqus suber) i l’alzina (Q.ilex), amb defoliacions parcials o completes segons la intensitat de la plaga. La protecció dels suros i les alzines, a més a més de conservar-los com a espècie mediterrània i autòctona, serveix també per preservar la biodiversitat que es desenvolupa en aquests hàbitats. Així doncs, aquest tractament busca la preservació dels boscos autòctons de Catalunya i de la biodiversitat que generen.

 

Tractaments per disminuir la intensitat de la plaga

L’objectiu dels tractaments no és erradicar la plaga sinó disminuir la intensitat i extensió de seva afectació i contribuir a ajudar a l’equilibri natural de la mateixa, disminuint els importants danys que es produeixen, principalment sobre els suros i les alzines. Els tractaments aeris són l´únic mètode de control viable a escala forestal i permeten millorar l’estat fitosanitari de l’arbrat, defensant els valors ecològics, paisatgístics, productius i recreatius dels alzinars i les suredes. El tractament també disminueix els perjudicis i problemes que aquesta plaga ocasiona sobre els ciutadans que habiten o freqüenten boscos amb elevades afectacions. A més, els tractaments contribueixen a evitar la debilitat o degradació de les masses ajudant a què no siguin més propenses a desequilibris posteriors produïts per altres insectes o de fongs

   

Danys que impedeixen l’aprofitament del suro

Aquesta plaga provoca un importantíssim perjudici econòmic al sector del suro, que és estratègic per al mon forestal català.  Tot i que generalment els suros afectats tornen a brotar, les defoliacions impedeixen que es faci la pela (que es fa cada 12-15 anys) i malmeten la producció sencera ja que provoquen tot el suro a partir de l’any de l’atac perdi la seva qualitat.  El sector estima en més de dos milions d’euros els perjudicis provocats per l’eruga peluda a Catalunya l’any 2019 en tota la cadena del suro (propietaris, treballadors, indústria,...) i en altres produccions forestals (afectacions molt greus i mortalitat de plantacions de pi radiata).

 

Per altra banda, les defoliacions produeixen un afebliment dels arbres afectats que juntament amb altres factors (sequera, increment de les onades de temperatures extremes,...) els fan molt més sensibles a altres plagues i malures. Cal recordar que quan els nivells de poblacions de l’eruga són molt elevats, les defoliacions afecten a gairebé totes les espècies i no només a alzines i suros.

Les importants defoliacions, també ocasionen una important alarma social per les grans extensions de vegetació que queden totalment defoliades, principalment el tercer i quart any del començament de l’episodi.
 

Producte biològic i zones de tractament

El producte fitosanitari que s’utilitzarà és biològic (Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics.

Quant als criteris per a la selecció de les zones a tractar, un cop planificada la campanya, es prioritzen les zones tenint en compte diferents paràmetres com ara el grau d’afectació de l’any anterior, la reiteració de les afectacions, la sensibilitat de les masses forestals, l’ús social, l’impacte paisatgístic, les demandes públiques i la logística, entre d’altres. Abans d’aplicar els tractaments, es manté una estreta informació amb les associacions de persones afectades per sensibilitat química múltiple, i també amb apicultors i titulars d’explotacions ramaderes ecològiques i amb els òrgans gestors dels espais naturals protegits. També s’informa els ajuntaments abans de començar les aplicacions. Cal tenir presents les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que els prohibeix a menys de 100 m de zones habitades.

Les actuacions es faran a un total de 14 municipis  a la Selva (3.200 ha), el Vallès Oriental (1.600 ha) i el Maresme (1.200 ha) i es realitzaran seguint tota la normativa vigent en el moment en relació amb les mesures per prevenir la expansió del SARS-CoV-2 i garantint les mesures de seguretat.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya quantifica en més d’un milió i mig d’euros els danys causats pel temporal Glòria a boscos de titularitat privada
29-04-2020

El Consorci Forestal de Catalunya valora els danys causats pel temporal Glòria a finques de titularitat privada a Catalunya en 1.600.000 euros, amb uns desperfectes que han afectat prop de 800 hectàrees i 500 quilòmetres de camins. Els efectes del temporal van provocar la caiguda de centenars d’arbres de diferents espècies, amb una especial afectació a boscos de coníferes i pollancres, així com a plantacions joves. Les zones més castigades van ser les comarques de La Selva i el Vallès Oriental.


A més, el vent i la gran quantitat d’aigua caiguda durant l’episodi del Glòria van provocar greus desperfectes a camins principals, secundaris i de desembosc, a més d’afectacions importants a obres com ponts, murs i guals.
 

S’estima que el cost de recuperar aquestes infraestructures ascendeix als 1.600.000 euros. Aquesta valoració ha estat feta pel Consorci Forestal de Catalunya a partir de la correcció dels inventaris de danys facilitats pels mateixos propietaris forestals, que han documentat amb suport gràfic tots els desperfectes causats pel temporal. Des de Consorci s’ha fet arribar aquesta documentació al Departament d’Agricultura, amb la petició que s’incrementi el fons de contingència previst per pal·liar l’impacte del temporal Glòria en boscos privats.Comparteix  Facebook Twitter Email

Només mentre duri l’estat d’alarma la sol·licitud d’ajuts es pot fer amb signatura manual
23-04-2020

Totes les sol·licituds d’ajuts a l’Administració s’han de presentar obligatòriament de forma telemàtica i signats electrònicament pel sol·licitant. No obstant, de forma excepcional i mentre duri l’estat d’alarma, s’acceptaran sol·licituds de formularis sense signatura electrònica. Com l’any passat, els expedients es podran signar manualment.


De tota manera, cal que preveieu sol·licitar la vostra signatura electrònica a partir de la finalització de l’estat d’alarma, ja que serà imprescindible poder disposar de signatura digital per, entre d’altres tràmits, poder demanar ajuts a l’Administració.

Trobareu més informació aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya i el Departament d'Agricultura acorden iniciar de seguida les fumigacions per combatre la Lymantria
22-04-2020

El Consorci Forestal i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han acordat la necessitat d’iniciar en els propers dies les fumigacions aèries per combatre l'eruga peluda del suro (Lymantria dispar), que està afectant greument els boscos del país i amenaça amb grans perjudicis a nivell ambiental i econòmic. Aquesta plaga ja va ser declarada l'any passat, i el seu tractament amb mitjans aeris ha estat declarat d'utilitat pública.
 


Des del Consorci Forestal hem traslladat al Departament la nostra gran preocupació per l’evolució de la plaga, que l'any passat ja va provocar unes pèrdues superiors als dos milions d'euros i una gran mortalitat de suros i també d'altres espècies. Enguany ja ha iniciat el seu cicle biològic i si no es controla de seguida, fins a rebaixar la càrrega de la plaga a un nivell controlable per la pròpia natura, provocarà pèrdues molt greus a  l’economia de les explotacions de suro, així com un impacte greu a nivell mediambiental.Comparteix  Facebook Twitter Email

COVID-19, INFORMACIONS ACTUALITZADES
02-04-2020

En aquesta pàgina anem actualitzant les informacions i normatives que van apareixent en relació al sector forestal i l'evolució de la crisi sanitària del Covid-19.
 

Última actualització 16 d'abril: Preguntes sobre les restriccions d'activitats per la Covid-19 a CatalunyaComparteix  Facebook Twitter Email

Nota informativa sobre l’impacte a l’activitat forestal de la normativa que regula l’estat d’alarma decretat pel fer front al coronavirus
02-04-2020

A través del Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, el Govern espanyol ha establert que els treballadors i les treballadores estaran en situació de permís retribuït recuperable entre el 30 de març i el 9 d’abril, cosa que suposa que no han d’anar al seu centre de treball, amb les excepcions dels serveis essencials i altres especificades.


 

El dia 30 s’ha publicat una ordre SND/307/2020, per la que s’estableixen els criteris interpretatius per l’aplicació del RD 10/2020 i el model de declaració responsable per a facilitar els trajectes necessàries entre el lloc de residència i el de treball.
Tot i que pel que fa al sector i a les activitats forestals, el text d’ambdues normes ha generat molts dubtes al conjunt del sector, estem fent un seguiment puntual tant de la normativa, com de les interpretacions de la mateixa, per facilitar a tots els socis directrius clares sobre com actuar en relació a la continuïtat o  no del conjunt d’activitats forestals que ens afecten. En base a aquestes consultes, és important tenir en compte:

 • El RD 10/2020 estableix com a obligatori un permís retribuït pel personal laboral per compte aliena del 30 de març al 9 d’abril amb l’excepció de:
  • Persones que poden continuar l’activitat des de llur domicili mitjançant teletreball
  • Persones que prestin els seus serveis pel desenvolupament d’activitats essencials
  • Treballadors/es d’empreses que hagin sol·licitat un ERTE i persones amb la baixa per incapacitat temporal o contracte suspès per altres causes legalment previstes
  • El Reial decret llei 10/2020, no és aplicable a les persones treballadores per compte propi (autònoms) però si és aplicable als seus assalariats
 • No qualifica com a essencials la totalitat d’activitats i serveis vinculades al sector forestal
 • Si considera serveis essencials (per tant permeses) les activitats necessàries pel bon funcionament i distribució de bens i serveis essencials
 • Que ens puguin afectar, es consideren serveis essencials (per tant permeses) les activitats següents:

 

 • RD 463/2020, apartat 2: “participen a la cadena de subministrament del mercat i en el funcionament dels serveis dels centres de producció de bens i serveis de primera necessitat (inclou aliments, begudes, alimentació animal, productes higiènics, medicaments, productes sanitaris o qualsevol altre necessari per la protecció de la salut)
 • Són imprescindibles per al manteniment de les activitats productives de la indústria que ofereix subministraments, equips i materials necessaris pel desenvolupament de les activitats essencials
 • Presten serveis de prevenció i extinció d’incendis. Tot i que aquest punt pot generar interpretacions molt àmplies, cal entendre que aquest punt recull les activitats que és del tot necessari que es facin entre el període d’aplicació del Decret.

   

En base a l’anterior, considerem activitats essencials les que segueixen:

 • Les vinculades a aprofitaments forestals per el subministrament de fusta a la indústria de la serra (embalatge) que desenvolupi una activitat essencial i a la indústria de la pasta de paper.
 • L’asserrat i la fabricació de palets, palots i/o embalatges pels sectors essencials (agricultura, ramaderia, farmàcia i sanitat, fabricació de taüts)
 • El subministrament de llenya per calefacció i ACS i altres combustibles derivats de la biomassa a habitatges, explotacions ramaderes, indústria alimentaria, generació elèctrica, hospitals i altres edificis públics i/o privats que mantinguin activitat presencial (recordar que hi ha centres privats que atenen malats, avis, etc.). D’acord a la Versió 01.04.2020 del Qüestionari de restriccions COVID 19 del CECAT - Protecció Civil, Departament d'Interior


Què he de portar en anar a la feina i com acreditar l’exercici de l’activitat?

 

 • Treballadors autònoms: darrer rebut del RETA
 • Els treballadors/res que no hagin d’acollir-se al permís retribuït recuperable establert en el RD 10/2020, tenen dret a demanar i han de portar una declaració responsable de l’empresa que acrediti aquesta situació. (el trobareu al final de la informació)
 • Pel desplaçament al lloc de treball cal portar: Certificat autoresponsable de desplaçament en el marc de l'estat d'alarma per la crisi sanitària per la COVID-19. El podeu descarregar aquí
 • Es recomana que el certificat autoresponsable de desplaçament en el marc de l’estat d’alarma per la crisi sanitària per la COVID-19, vagi acompanyat de la documentació que acrediti l’activitat essencial que s’està portant a terme, com seria, a títol d’exemple i segons escaigui en cada cas:

   
 • Documentació acreditativa de l’activitat agrària i forestal
  • Entre altres, acredita l’activitat agrària: Última Declaració única (DUN) presentada i/o últim rebut de la Seguretat Social Agrària
  • Empreses vinculades al sector forestal: Justificant d’alguna de les associacions empresarials que agrupen les ehttps://confinapp.gencat.cat/#/mpreses forestals conforme es tracta d’una empresa de treballs forestals, de producció de biomassa, d’asserrat o fabricació d’embalatges o justificant del DARP conforme és una empresa que presta serveis al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació o a Forestal Catalana SA, en els treballs de prevenció d’incendis.
 • El Departament d’agricultura recull com a associacions empresarials forestals a Catalunya les que segueixen:
  • ACETREF. Associació Catalana d’Empreses de Treballs Forestals
  • ARESCAT: Associació de Rematants i Serradores de Catalunya
  • Clúster de Bioenergia de Catalunya
 • També és vàlid un model d’alta al CNAE sota els epígrafs:
  • 021 Silvicultura i altres activitats forestals
  • 022 Explotació de la fusta
  • 023 Recol·lecció de productes silvestres, excepte fusta
  • 024 Serveis de recolzament a la silvicultura

 

Llegiu aquí el document que signem el Consorci Forestal de Catalunya, l’associació de rematants i serradors de Catalunya i l’associació catalana d’empreses de treballs forestals. 
També us podeu descarregar el model de declaració responsable (aquí) que hauríeu de portar a sobre durant els vostres desplaçaments, així com el certificat acreditatiu individual de necessitat de desplaçament personal aliè a l'empresa per motius laborals (aquí).Comparteix  Facebook Twitter Email

Les Jornades Tècniques s'ajornen fins la tardor
25-03-2020

Les XXXVII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que s’havien de celebrar del 17 d’abril al 12 de juny, han quedat ajornades fins la propera tardor degut a la crisis sanitària del COVID-19, i l’estat d’alarma decretat pel govern.
Des del Consorci Forestal de Catalunya estem treballant per reprogramar les 8 jornades d’enguany entre els mesos de setembre i octubre, i de seguida que tinguem les noves dates de les Jornades us les donarem a conèixer.Comparteix  Facebook Twitter Email

I quan tot això hagi passat.... (article d'opinió)
20-03-2020

La situació d’alarma i emergència ocasionada per la crisi sanitària actual, ha creat un estat d’incertesa i alhora, un sentiment de responsabilitat compartida, doncs ens posa com a individus com a part i com a solució del problema. A parts iguals!

 

Tots i cadascú de nosaltres tenim el deure i la obligació (moral a més de legal) d’actuar amb la màxima responsabilitat i prudència. Quelcom que ha comportat i que comporta un gran nombre de sacrificis a nivell individual que, al marge de ser absolutament necessaris per preservar la pròpia salut,  sovint comporten posar l’interès del conjunt per davant de l’interès i/o de la comoditat personal.

 

Sense que la major part de  nosaltres en fóssim conscients o ho poguéssim imaginar fa tan sols unes setmanes, ens ha caigut al damunt un esclafit d’escala global i amb repercussions de tot tipus: de seguretat i salut afectant directament a la vida de milers de persones, econòmiques i socials. Macron i diversos líders a nivell mundial han equiparat a l’estat d’emergència creat per una guerra. Entre altres impacten les declaracions de Merkel – una persona molt realista, pragmàtica i gens donada a la sobreactuació – quan diu que és el repte més gran al que s’enfronta Alemanya des de la II Guerra Mundial.  A Espanya, a data d’avui s’ha comunicat la posada en marxa d’un  pla de contingència de 200.000 M€ per fer front a la crisi econòmica i social que avança de la mà de la pandèmia.

 

Davant d’aquest escenari i al marge de qualsevol consideració sobre les mesures a prendre per la gestió d’aquesta crisi doncs això és quelcom que pertoca als experts. Com a entitat que som, compromesa en el recolzament i millora d’un sector i d’una activitat estratègica pel nostre país, volem fer explícit el nostre reconeixement i suport a totes les persona i col·lectius (especialment als vinculats al món de la seguretat i de la salut) que estan a primera fila per redreçar la situació actual, així com el nostre suport als familiars de les víctimes i a totes les persones que d’una manera o una altra s’estan veient més afectats.

 

I quan tot això hagi passat i s’hagi abordat també el necessari debat sobre les mesures a prendre per redreçar tant el sistema sanitari, com l’economia, demanem també recuperar un debat de país sobre la necessitat de potenciar i impulsar les zones rurals. Un espai estratègic per impulsar l’economia i la millora de qualitat de vida al nostre país. Això vol dir una aposta clara per l’economia de proximitat, qüestionar-se un model d’urbanisme i d’ordenació del territori pensat des de la ciutat, invertir en els sectors que tenen les seves arrels en la gestió dels recursos naturals – la base de la bioeconomia, potenciar la cura i la gestió dels espais naturals com a element fonamental per l’economia i per la salut de tots plegats, revertir la cultura de la presa de decisions que van de dalt a baix i un llarg etcètera de qüestions que sense ser urgents, si són importants i necessàries per tots plegats.

 

Joan Rovira. Secretari General del Consorci Forestal de CatalunyaComparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: