CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
Es publica la Guia de recomanacions i mesures d'adaptació al canvi climàtic en la gestió de Quercus Suber
28-08-2018

Ja s'ha publicat la Guia de recomanacions i mesures d'adaptació al canvi climàtic en la gestió del Quercus Suber.  Es tracta d'un complet document que dona pautes per la millora de la capacitat d'adaptació de les suredes, la gestió per la reducció del risc de grans incendis forestals, la restauració de suredes degradades i pel control de plagues. La podeu descarregar clicant aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

L’intercanvi d’experiències i els debats de les Jornades Tècniques Silvícoles del Consorci Forestal de Catalunya es compilen en un llibre que arriba ja als 35 volums
24-07-2018

L’objectiu de les jornades tècniques és el de ser un puntal de suport per a la gestió forestal sostenible, en un moment clau en que la situació global fa que el manteniment dels boscos sigui un veritable repte per a propietaris i gestors. De la 35a edició se n’ha editat aquest llibre que resumeix els aspectes clau de cada jornada i és una valuosa compilació dels debats i l’intercanvi d’experiències que s’han generat entorn de les jornades. La publicació d’aquest llibre, que es fa cada any, és una iniciativa única en la silvicultura de l’entorn mediterrani i forma part d’una col·lecció que arriba ja als 35 volums.


Aquest any més de 200 persones han participat a la 35a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que organitza el Consorci Forestal de Catalunya. Al llarg de vuit setmanes, i arreu del territori català s’han ofert sessions per donar eines que faciliten la gestió forestal (criteris de qualitat dels treballs forestals, com millorar les reforestacions, la poda de frondoses de qualitat), jornades on s’ha tractat la sanitat forestal i com treballar les finques afectades per Matsucoccus feytaudi, jornades amb temàtiques innovadores (sobre l’Índex de Biodiversitat Potencial i sobre tallades selectives en suredes), així com jornades on s’exposen iniciatives emprenedores per part de la propietat forestal com és el cas exitós de l’empresa Quality Suber, SL.

La posada en comú dels coneixements silvícoles és un dels aspectes més ben valorats pels assistents, que també han destacat el paper fonamental de la gestió de les finques forestals per a garantir l’equilibri del medi natural amb la societat i l’economia. Les diferents sessions han estat eminentment pràctiques i s’han dut a terme en boscos de Montesquiu, Arbúcies, Torrelles de Foix, Solsona, Camprodon, Massanes i Santa Coloma de Farners.


El projecte #LifeSuber complementa l’esforç del sector en la valorització del suro de qualitat


Coincidint amb la fase final del projecte europeu #LifeSuber, d’implementació de tècniques de gestió forestal per promoure l’adaptació de les suredes al canvi climàtic, s’ha dedicat una jornada a visitar dues finques de Les Guilleries on s’han executat tallades selectives. Allà s’hi ha explicat els beneficis d’aquestes actuacions, que mantenen el vigor de la sureda i la producció de suro, i després s’ha visitat l’empresa Quality Suber SL, a Santa Coloma de Farners, on els participants han pogut veure tot el procés que segueix el suro un cop sortit del bosc, com el pesatge, la tria i valorització per qualitats.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ja podeu consultar online la revista Catalunya Forestal 136
17-07-2018

Ja s'ha publicat el número 136 de la revista Catalunya Forestal, editada des del Consorci Forestal de Catalunya i corresponent al 2n trimestre de l'any 2018.

 

El reportatge central és La construcció amb fusta. A la revista també s'hi tracten, entre d'altres temes: La fusta contralaminada, els ratpenats forestals, la cloenda del projecte Life+Suber, un interessant reportatge sobre la història política forestal a Catalunya, i informació sobre preus de la fusta.

Podeu consultar-la i descarregar-vos-la clicant aquíComparteix  Facebook Twitter Email

El sector forestal de Catalunya reivindica el seu paper en la conservació de la biodiversitat i reclama la creació d’una Agència del Patrimoni Natural governada pel territori
04-07-2018

El Consorci Forestal de Catalunya ha presentat al Parlament de Catalunya i als departaments competents a nivell de Govern, el seu posicionament contrari a la proposta de creació d’aquest nou organisme gestat d’esquenes al territori.

El Consorci Forestal de Catalunya (CFC) ha mostrat avui la seva oposició a l’actual plantejament de la nova Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat que el govern de Catalunya ha de tirar endavant aquesta legislatura, en considerar que no busca l’equilibri entre la gestió i la conservació i que s’ha concebut d’esquenes al territori i sense tenir en compte tots els objectius sobre biodiversitat que figuren a les polítiques marc europees.

El CFC considera necessària la figura d’una Agència que faciliti el desenvolupament de les polítiques de conservació i millora del medi natural, però lamenta que aquesta proposta presentada en la darrera legislatura s’ha fet de forma precipitada i per això ha topat amb l’oposició frontal del sector forestal i agrari. Denuncien duplicitat de competències i un clar menysteniment de les polítiques de suport a la gestió forestal sostenible. El CFC es mostra preocupat pel que considera un gir cap a un model malentès de conservació, que obvia les problemàtiques del territori i de la seva gent, l’economia, els grans incendis forestals i la necessitat de dinamitzar la gestió responsable i els múltiples usos dels boscos. En definitiva, consideren que la proposta ha nascut des de la perspectiva urbana de voler protegir el territori però d’una vessant equivocada, en la que no es contempla la gestió sostenible dels boscos com una eina de millora de la biodiversitat, de fixació de llocs de treball al territori, i de dotació de major resistència dels nostres boscos davant el canvi climàtic i els incendis forestals.

Per això reclamen que la planificació territorial sigui equilibrada entre la gestió i la conservació ja que, a nivell tècnic i científic s’evidencia la necessitat d’un equilibri entre uns ecosistemes de qualitat, el desenvolupament econòmic i el gaudi d’uns beneficis ambientals i de lleure per part de la societat.  Els boscos i els seus entorns han estat sempre humanitzats, i no es podran conservar sense la motivació i implicació dels propietaris gestors. Per això lamenten que la política de prohibició i de no deixar fer, portarà els nostres boscos a l’abandonament i els farà mes fràgils en el futur.

El Consorci s’ha dirigit per escrit a tots als grups polítics que conformen l’arc parlamentari per demanar-los tractar aquesta qüestió amb seny, sense presses, amb la participació del medi rural i amb una visió integral de país. I això vol dir dissenyar les polítiques de conservació amb protagonisme dels actors del territori i sense imposicions.

 

Demanen obrir un diàleg sincer i cercar el consens

Les polítiques forestals i de territori requereixen d’un consens previ que ara no existeix. Des del Consorci, reivindiquen que propietaris forestals – silvicultors i que el món de la pagesia han de tenir un paper clau en la governança d’una futura agència amb la gestió forestal sostenible com a prioritat per la conservació i millora dels espais forestals i agraris. A la vegada, denuncien la incoherència entre la retallada pressupostària dels darrers anys en matèria d’ajuts públics, amb la voluntat del govern d’ampliar les àrees protegides sense cap mesura de foment de la seva gestió.

És important senyalar que el sector ja disposa d’eines de participació i col·laboració pública i privada que cal integrar també en la implementació de les polítiques de conservació. Amb més de 25 anys d’experiència, el Centre de la Propietat Forestal és un actor clau que també cal tenir present en el disseny de les estratègies i eines de conservació.

El sector actua en més de la meitat del territori català

La tasca del sector forestal posa en valor espais rurals de més de la meitat del territori català – zones amb greus problemes de despoblació i manca d’activitat econòmica – millorant les funcions ambientals i recreatives d’aquests espais, produint matèries primeres renovables i essencials pel país, i creant riquesa i llocs de treball.

Qualsevol societat avançada europea s’identifica per una natura ben conservada i un medi rural ben desenvolupat i equilibrat amb les conurbacions. Des del CFC afirmen que, ben lluny d’això, nosaltres perdem els nostres joves i ens despoblem. I ben poques polítiques de conservació catalanes han prioritzat capgirar aquesta situació i buscat fórmules per dignificar i valoritzar la figura humana que ha mantingut aquest patrimoni de tots.Comparteix  Facebook Twitter Email

El model francès de gestió de les suredes
11-06-2018

Suredes denses, amb més pendent... Les franceses no tenen res a veure amb les suredes de la península Ibèrica, però són en una àrea geogràfica amb qui compartim problemàtiques. El projecte #LifeSuber també és profitós per aquesta regió surera del sud d'Europa. Ens ho explica Renaud Piazzetta, el director de l'Institut Méditerranéen de Liège (França) .Comparteix  Facebook Twitter Email

Compartim problemàtiques amb les suredes d'Extremadura?
08-06-2018

Els problemes de les plagues a les suredes de Catalunya són els mateixos que els que pateixen un altra regió rica en suro com Extremadura? Ens ho explica Raul Lanzo, un dels experts del projecte #LifeSuberComparteix  Facebook Twitter Email

L'Institut Català del Suro, al costat del projecte #LifeSuber
06-06-2018

Albert Hereu, director de l'Institut Català del Suro, explica como s'alineen amb els objectius del projecte#LifeSuber i aposta per les noves aplicacions del suro i la valorització dels territoris surers.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

David Meya, l'opinió d'un expert del #LifeSuber
06-06-2018

En aquesta entrevista David Meya, Cap de la secció de Boscos i Recursos Forestals a Girona del Departament d'Agricultura, parla sobre com cal adequar la gestió de les suredes al nou context de canvi climàtic que vivim.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Per què el Consorci va apostar per un projecte ambiciós com el #LifeSuber?
01-06-2018

Rosendo Castelló, President del Consorci Forestal de Catalunya, és un dels experts del projecte #LifeSuber que han analitzat els riscos als quals estan exposades les suredes, així com les principals accions que es duen a terme per minimitzar-los.

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci avança en un acord amb la Diputació de Girona per una ordenança de franges que respecti els drets dels propietaris
25-05-2018

S'estan fent passes endavant en la redacció d'una nova ordenança de prevenció d'incendis que respecti els drets dels titulars dels terrenys. El Consorci Forestal treballa juntament amb la Diputació de Girona per corregir les mancances que s'han detectat a la normativa existent, i que no té en compte els drets ni les compensacions als propietaris de les finques on s'han d'implantar les franges de protecció.

Recordem que l'any passat, i en aquesta línia de treball col·laboratiu, es va acordar amb els Consells Comarcals del Gironès i de la Selva suspendre el contenciós administratiu que havíem presentat contra el servei de prevenció d'incendis impulsat per aquests ens, ja que no portaven incloses degudament les autoritzacions i compensacions per als propietaris. Aleshores es va acordar treballar plegats en una proposta que eviti aquests errors que s’havien produït en la redacció de les respectives ordenances comarcals que regulen la prestació del servei d’obertura i manteniment de les franges de protecció d’incendis.Comparteix  Facebook Twitter Email

Comença la campanya de pela del suro a Catalunya, amb la previsió d’un increment de la collita i un impacte econòmic de 5 milions d’euros
15-05-2018


Avui comença la campanya d’enguany de pela del suro a Catalunya, en la que es preveu obtenir més de 4.000 tones de suro i superar així en més d’un 10% les xifres dels darrers anys. És significatiu l’interès de la indústria tapera pel suro català, ja que dies abans d’iniciar la campanya una part important de la producció ja està venuda i a un preu superior a l’any passat,  posant així de manifest l’increment de la demanda per múltiples aplicacions, especialment pel tapament de vins i caves. Aquesta campanya preveu generar una activitat econòmica d’uns 5 milions d’euros.


Els productors agrupats a Quality Suber, la primera associació de productors de suro a nivell estatal, confirmen el canvi de tendència dels últims anys, i es mostren satisfets d’aquest creixent interès dels industrials del tap de suro natural i de qualitat. La tasca de Quality en la valorització i classificació dels diferents tipus de suro ha permès incrementar el producte de més qualitat, i això permet que els productors tinguin un interès renovat en gestió i millora de les seves finques. Aquet fet contribueix a impulsar una activitat econòmica que es caracteritza pel seu impacte positiu en la conservació de les suredes de Catalunya i els seus efectes sobre la biodiversitat i el medi ambient,

La campanya de lleva del suro ha estat analitzada a l’assemblea de la Cooperativa dels propietaris forestals i silvicultors, celebrada amb un centenar de propietaris forestals i professionals a l’Escola Forestal Casa Xifra de Santa Coloma de Farners. L’acte ha anat precedit d’una taula de debat amb la participació d’empreses de referència del sector surer i d’una part important dels productors agrupats a la Cooperativa Serveis Forestals. La taula ha comptat amb la participació de Marçal Arumir, del grup Amorim; Joan Costa, de Costa Quer SA; Conchi Garzón, del grup MA Silva i Rosendo Castelló, president de Quality Suber. Garzón ha ratificat l’increment de preu previst i ha defensat l’excel·lent rendiment del suro català en el procés de tapament de vins de guarda. De la seva banda, Arumir ha explicat que aposten per comprar el suro enrasat, amb preu tancat al mateix bosc i Costa, que representa una empresa que es nodreix exclusivament de suro català, ha alertat que caldrà estar atents per garantir que les lleves es facin de forma professional i assegurar així la qualitat del producte. Finalment, Castelló ha reivindicat l’increment de preus del suro de rebuig com a pas necessari per facilitar la gestió forestal sostenible a les suredes. 


Es podria duplicar la quantitat de suro

A Catalunya hi ha 60.000 hectàrees de sureda pures i un total de 85.000 hectàrees si se suma també la superfície compartida amb altres  espècies com el roure, l’alzina o el pi. Des del Consorci Forestal de Catalunya es reclama a l’administració un esforç per a la recuperació de la gran quantitat de boscos abandonats que hi ha a Catalunya, i que amb una bona gestió permetrien duplicar la quantitat de suro de qualitat que se n’extreu actualment.


Jornada internacional del suro a Barcelona el 12 de juny

El 12 de juny tindrà lloc al Recinte Modernista Sant Pau de Barcelona la jornada internacional "Suro, bioeconomia i adaptació al canvi climàtic", amb ponents de primer nivell, que parlaran dels temes d'actualitat del sector surer. Entre molts d’altres hi haurà Antonio Amorim, president del Grup Amorim i la Directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, Montserrat Barniol. La jornada servirà de cloenda del projecte Life+Suber, que s’ha desenvolupat durant 4 anys amb l’objectiu principal d’implementar tècniques innovadores en la gestió forestal per fer menys vulnerables les suredes al canvi climàtic, afavorint la seva conservació i el manteniment de la cadena de valor associada al suro.Comparteix  Facebook Twitter Email

El suro, la bioeconomia i l'adaptació al canvi climàtic, el 12 de juny a Barcelona
30-04-2018

El proper 12 de juny es celebrarà a Barcelona, al Recinte Modernista de Sant Pau, una jornada internacional en el marc del projecte Life + Suber, sota el títol Suro, bioeconomia i adaptació al canvi climàtic.

 

A la jornada s'exposaran i debatran les experiències sobre l'aplicació de models innovadors de gestió forestal i els avenços en el control del corc, a més de debatre sobre els reptes i oportunitats del suro a nivell local i mundial. La jornada està adreçada a silvicultors, gestors forestals, tècnics, professionals de la investigació forestal i de la indústria surera.

La jornada és gratuïta, però cal registrar-se prèviament a través d'aquest formulari.Comparteix  Facebook Twitter Email

Arrenca la XXXV edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera
20-04-2018

Una bona gestió forestal com a eina per a prevenir incendis, plagues i els efectes del canvi climàtic. Aquesta és l’aposta dels propietaris forestals, agrupats al Consorci Forestal de Catalunya, que avui han participat a Montesquiu en la jornada inaugural de la 35a edició de les jornades tècniques silvícoles Emili Garolera.

Abans d’anar a bosc per conèixer de primera mà un conjunt de bones pràctiques en treballs forestals, el secretari general del Consorci, Joan Rovira, ha destacat el paper fonamental de la gestió de les finques forestals per a garantir l’equilibri del medi natural amb la societat i l’economia. Aquesta activitat, que genera llocs de treball, és necessària per a contribuir en la millora i l’aprofitament responsable dels boscos, una circumstància que també ha destacat Montserrat Barniol, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat. Barniol ha recordat que més del 60% del territori català són boscos, el 80% dels quals és de titularitat privada i el 20% restant són públics.

A l’acte també hi ha intervingut Juan Luís Abian, director del Centre de la Propietat Forestal i Josep Anglada, que dirigeix el Centre de Formació Forestal Especialitzada de Montesquiu.

La visita al bosc ha servit per conèixer la repercussió que tenen en la gestió forestal i l’economia que se’n deriva les empreses que executen aquestes tasques, que cal que estiguin ben preparades i que els seus treballadors rebin una bona formació professional.

Fa 35 anys que el Consorci Forestal organitza aquestes jornades tècniques adreçades a professionals i estudiants, que enguany tindran 8 sessions que es realitzaran al llarg de les properes setmanes. Es tractaran temes com els mètodes de preparació del sòl en reforestacions forestals, tractaments silvícoles en regenerats de pi blanc, el càlcul de l’índex de biodiversitat potencial de Catalunya, sistemes de poda per a la producció de fusta de qualitat, la lluita contra els insectes que ataquen el pi marítim o tallades selectives de sureda.

Aquí trobareu més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Mercat del suro català, situació actual i perspectives de futur
19-04-2018

El dissabte 28 d’abril tindrà lloc aquesta interessant jornada, gratuïta i oberta a tothom, a la sala d’actes de l’Escola Agrària Forestal Casa Xifra de Santa Coloma de Farners.

Les ponències aniran a càrrec de :

Francisco Carvalho, GRUP AMORIM
Conchi Garzón, GRUP MA SILVA
Joan Costa, COSTA QUER SA
Rosendo Castelló, QUALITY SUBER SL

Modera Joan Rovira, de la Cooperativa Serveis Forestals.
La jornada és gratuïta però cal confirmar assistència abans del 25 d’abril al 972 84 27 08 o a cooperativa@forestal.cat.

Trobareu tota la informació aquí.

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Ja podeu consultar online la revista Catalunya Forestal 135
09-04-2018

Ja s'ha publicat el número 135 de la revista Catalunya Forestal, editada des del Consorci Forestal de Catalunya i corresponent al 1r trimestre de l'any 2018.

 

El reportatge central és La salut dels boscos en perill. A la revista també s'hi tracten, entre d'altres temes: La plaga del Matsucoccus en el pi marítim, les permutes, l'adaptació dels boscos al canvi climàtic, plantes aromàtiques i la taula de preus de la fusta.

 

Podeu consultar-la i descarregar-vos-la clicant aquíComparteix  Facebook Twitter Email

Reportatge de Quality Suber a Catalunya Ràdio
04-04-2018

El programa El Primer Sector de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació ha emès un reportatge sobre el model d'èxit de l'empresa Quality Suber. N'han parlat amb el seu president, Rosendo Castelló i amb Jordi Puigdevall, un dels productors de suro i soci de Quality Suber. Escolteu-lo aquí, val molt la pena!Comparteix  Facebook Twitter Email

Engeguem una campanya de conscienciació a la societat dels beneficis d'una gestió forestal sostenible
23-03-2018

Aquesta setmana, aprofitant la celebració del Dia Internacional dels Boscos, hem posat en marxa una campanya de conscienciació a la societat de la importància de la gestió forestal sostenible.

Aquesta acció s'emmarca en la campanya "Respecta l'equilibri del món rural", que hem elaborat amb l'impuls de la Fundació del Món Rural, i que té per objectiu donar a conèixer les aportacions i beneficis de les pràctiques del món rural per al conjunt de la societat.
Aquí pots veure el vídeo de la campanya, i la infografia que l'acompanya.

https://youtu.be/-KOL5xJQ0l8

Comparteix  Facebook Twitter Email

Lleuger increment de preus de la fusta a la Taula de Vic
20-03-2018

La darrera sessió de la Taula de preus de la Llotja de Vic celebrada el dissabte 17 de març va estar marcada per una prudència d’increment de preus per part de la indústria.
 

La realitat és que les serradores tenen problemes per aprovisionar-se de fusta i al mateix temps tenen demanda de producte serrat. Altre cop, veiem com a la indústria és massa prudent per pujar els preus de la fusta, i en moments com l’actual, en què hi ha demanda no s’acaba d’entendre que a la taula de Preus només s’aconsegueix una petita millora per la banda baixa dels preus d’aquestes fustes en general.
Consulta més informació i la taula de preus.Comparteix  Facebook Twitter Email

Nota tècnica sobre la prevenció i control del decaïment del pi marítim
20-03-2018

En els darrers anys hi ha hagut un decaïment important de molts boscs de pi marítim a diverses comarques de Girona i Barcelona.

Atesa l’extensió d’aquest problema, afavorit per l’afectació de la caparreta del pi (Matsucoccus feytaudi) la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha signat dues resolucions que declaren d’interès fitosanitari els treballs silvícoles per controlar el decaïment de les pinedes de pi marítim a les comarques de La Selva, Gironès, Baix Empordà i el Vallès Oriental.

Consulta la nota tècnica del CPF sobre la prevenció i control del decaïment del pi marítimComparteix  Facebook Twitter Email

El 12 de juny es farà la jornada de cloenda del programa Life+Suber
16-03-2018

Dimarts 12 de juny el recinte modernista de Sant Pau de Barcelona acollirà la jornada de cloenda del programa Life+Suber. S'hi oferirà un programa de molta qualitat que estem acabant de tancar i que donarem a conèixer ben aviat.

Tindrem diversos ponents de màxim nivell, que ens ajudaran a debatre sobre l'adaptació de les suredes al canvi climàtic, aspectes de la bioeconomia i fer un anàlisi de l'estat del mercat del suro al món i els seus reptes de futur.
La ponència final de la jornada anirà a càrrec d'Antonio Amorim, president del grup Amorim.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci porta la veu dels propietaris forestals als responsables de projectes europeus per a l'adaptació al canvi climàtic
15-03-2018

El Secretari General del Consorci, Joan Rovira, ha participat a Madrid a la reunió de la plataforma europea que promou projectes LIFE per treballar de forma conjunta en l'adaptació dels boscos de l'àrea mediterrània al canvi climàtic.

S'hi han exposat les principals línies de treball i els avenços aconseguits amb el projecte Life+Suber. Compartint taula de debat amb Rovira hi ha participat també Francisco Carvalho, d'Amorim Forestal.
Aquí podeu veure la presentacióComparteix  Facebook Twitter Email

Programa de les XXXV Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera
02-03-2018

Us presentem el programa de les XXXV Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que es celebraran del 20 d'abril al 8 de juny de 2018. Són 8 jornades d'alt interès que es realitzaran a Montesquiu, Arbúcies, Torrelles de Foix, Solsona, Camprodon, Massanes i Santa Coloma de Farners. Inscripcions obertes fins al 3 d'abril, i anticipades fins al 26 de març. Consulteu el programaComparteix  Facebook Twitter Email

Les 45 hectàrees plantades pel Consorci Forestal de Catalunya l’any passat estalviaran 21.000 tones de CO2 a l’atmosfera
20-02-2018

Al llarg del seu cicle de vida aquests arbres absorbiran fins a 21.000 tones de CO2 que no aniran a l’atmosfera, contribuint d’aquesta manera a retirar una bona quantitat de gasos causants de l’escalfament del planeta que l’activitat humana envia a l’atmosfera cada any.


L’associació de propietaris forestals mostra el seu compromís amb el canvi climàtic

 

Aquesta quantitat, que s’assolirà sobretot amb coníferes, equival a la petjada de carboni d’un passatger que fes quatre voltes al món en avió

 

A través de la Cooperativa Forestal de Catalunya, al llarg de l’any passat els socis del Consorci Forestal de Catalunya van plantar 43.000 arbres d’espècies forestals a les seves finques, especialment coníferes de les varietats radiata i douglas. Al llarg del seu cicle de vida aquests arbres absorbiran fins a 21.000 tones de CO2 que no aniran a l’atmosfera, contribuint d’aquesta manera a retirar una bona quantitat de gasos causants de l’escalfament del planeta que l’activitat humana envia a l’atmosfera cada any. Això és possible gràcies a l’absorció de CO2 que fan els arbres, que es queden amb el carboni de la molècula per utilitzar-lo en forma de carbohidrats durant el seu procés de creixement. Així, els àtoms de carboni queden fixats a la fusta dels arbres, ajudant a retirar l’excés de gasos a l’aire que provoquen l’escalfament global del planeta.

La xifra d’arbres plantats durant la temporada 2016-2017 representa un 29% d’increment respecte a la campanya anterior, quan es van plantar prop de 34.000 arbres.

Aquestes tones de diòxid de carboni equivalen a la petjada de carboni que emetria un passatger fent quatre voltes al món en avió, tenint en compte els gasos que s’emeten amb aquest mitjà de transport, o també és equivalent a la petjada provocada pel consum elèctric en un any de 15.100 llars. Aquesta quantitat de carboni és el total que fixen els arbres durant tot el seu cicle de vida, tot i que és durant els seus primers anys de creixement quan en fixen més.

L’any passat els socis del Consorci van plantar sobretot tres varietats de conífera (radiata, douglas i marítim) i alzina, seguits per la noguera i el cirerer. Des del Consorci són conscients que les noves plantacions poden ser un actor important per les reduccions de gasos d’efecte hivernacle, tot i que la major part de l’èxit ha de venir per la reducció global de les emissions de diòxid de carboni.

Aquestes plantacions són el punt de partida d’una activitat que genera una matèria primera renovables, de proximitat i que suposa un incentiu per l’economia forestal generant llocs de treball i riquesa en zones rurals.
 

1.500 socis i 200.000 hectàrees

 

El Consorci Forestal de Catalunya, que enguany celebra els 70 anys de la seva creació, agrupa uns 1.500 socis entre propietaris i associacions forestals, amb més de 200.000 hectàrees forestals distribuïdes pel conjunt de les comarques catalanes.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

ALERTA FORESTAL, una nova eina per analitzar l'estat de salut dels boscos catalans
19-01-2018

El Consorci col·labora amb aquesta nova iniciativa del CREAF per tal que la societat informi sobre com veu la salut dels boscos a través d’imatges. L’objectiu d’ALERTA FORESTAL  és  analitzar l’estat de salut actual dels boscos catalans i preveure per mitjà de models de simulació com seran aquests boscos en el futur.

 

 

Tots els ciutadans, experts o no en temes forestals, poden unir-se a aquesta comunitat activa per enviar fotos d’incidències que detectin al bosc i ajudar així a recollir dades sobre els fenòmens que afecten la salut dels nostres boscos (plagues, sequeres, ventades, etc.).

La mateixa plataforma ajuda a reconèixer les principals espècies d’arbres i a valorar l’estat de salut del bosc en relació a cada alerta.

Des del CREAF, en funció del que estigui passant al bosc, faran crides a participar en diferents alertes al llarg de l’any.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ajuts a explotacions forestals i per instal·lacions tèrmiques amb biomassa, Diputació de Barcelona
18-01-2018

Fins el 28 de febrer de 2018 es poden presentar les sol·licituds d'ajuts a les explotacions forestals situades als Parcs Naturals gestionats per la Diputació de Barcelona, i per instal·lacions tèrmiques amb biomassa en l'àmbit dels espais naturals protegits.

Aquí trobareu tota la informació i les bases de les convocatòries.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: