CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
El Consorci Forestal demana al Conseller Calvet que el seu Departament no doni l'esquena al sector forestal
15-02-2019
En una reunió celebrada el 5 de febrer, el president del Consorci Forestal, Rosendo Castelló, va demanar al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i al director general de polítiques ambientals i medi natural, Ferran Miralles, recuperar la voluntat de diàleg manifestada pel Conseller Rull en relació a les polítiques de conservació en l'àmbit forestal.
 
 

Castelló va destacar l'impacte positiu de la gestió forestal sostenible per la millora del medi i va subratllar la dificultat creixent d'impulsar aquesta activitat degut a l'increment de traves injustificades que dificulten el seu desenvolupament. El president del Consorci també va insistir en la necessitat de revisar a fons la proposició de Llei de l'Agencia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat per evitar duplicitats i traves a nivell d'administració, i per replantejar la proposició actual segons la qual els sectors productius esdevindran convidats de pedra als òrgans de presa de decisions de l'Agència. Un organisme al qual se li vol donar un pes molt important en decisions que afectaran directament a explotacions agràries i forestals.
A la trobada també hi van participar Eduard de Ribot i Joan Rovira, socis i representants del Consorci Forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

Busquem responsable per coordinar treballs forestals, compres i serveis als socis. Termini fins 22 de febrer
14-02-2019

Cooperativa de propietaris forestals busca incorporar una persona dinàmica, amb experiència i amb iniciativa per incorporar-se com a responsable de campanyes forestals i compres. Indispensable perfil i vocació marcadament comercial i de servei al soci.

 

Descripció de tasques i responsabilitats:

      - Contactes amb socis i visites a finques per estudiar i valorar els possibles treballs i campanyes forestals.

      - Contractació i seguiment d'empreses de serveis i colles per a la realització de les feines.

      -  Suport a la negociació de contractes amb clients finals (serradores i altres) i cerca de nínxols de mercat per productes especials.

      - Coordinació amb I'equip tècnic pel seguiment i execució de campanyes, preparació d'ofertes i desenvolupament de llurs funcions.

      - Recolzar a la direcció de la cooperativa en la consolidació de ['empresa com a Agrupació de Productors Forestals de referència a Catalunya.

       - Recolzament a I'activitat de compres de la campanya de suro de Quality Suber. Empresa participada.

 

Es demana:

     -  Formació: grau universitari forestal o tècnic superior, altra formació equivalent. Es valorarà especialment les següents titulacions: enginyer de forest, agrònom i altres relacionades.

      - Imprescindible experiència àmplia contrastada en la direcció i gestió d'equips. Es valorarà especialment: trajectòria en àrea comercial, o en la direcció d'aprofitaments i treballs forestals.

      - Capacitat de negociació, orientació a resultats, treball en equip i flexibilitat a nivell d'horaris.

      - Carnet de conduir i disponibilitat de vehicle propi.

      - Es valorarà també coneixement i experiència en planificació i gestió forestal.

 

S'ofereix:

     -  Llarga experiència i àmplia cartera de clients.

     - Equip tècnic i de suport format per set professionals amb àmplia experiència al sector

     - Remuneració a negociar segons vàlua del candidat.

   

El lloc de treball serà Santa Coloma de Farners. La cooperativa també disposa d'una oficina a Solsona. Es requereix disponibilitat per viatjar.

 

Interessats enviar CV actualitzat i amb fotografia de carnet abans del dia 22 de febrer de 2019 a :

 

FORESTAL DE CATALUNYA SCCL

Jacint Verdaguer 3 - 17430 Santa Coloma de Farners

Correu electrònic: cooperativa@forestal.cat

www.serveisforestals.cat

 

Per més informació truqueu al 972 84 27 08

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya lidera un projecte europeu per integrar la gestió de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible
05-02-2019

El projecte Life Biorgest ha començat a caminar de la mà del Consorci Forestal de Catalunya per millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis. L’objectiu principal del projecte és el d’integrar les pràctiques i mesures més innovadores en la planificació i gestió forestal actual. Aquestes mesures aniran acompanyades d’innovadors mecanismes de compensació que permetin retribuir a la propietat forestal per la pèrdua d’ingressos, derivada de l’aplicació de pràctiques per a la millora de la biodiversitat.

 

Les entitats que també hi participen són el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el CREAF, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França. D’aquesta manera, el projecte que compta amb el recolzament financer del programa LIFE de la Comissió europea, integra un equip pluridisciplinari de propietaris forestals, administració, científics i experts del món de la conservació i gestió forestal sostenible del bosc.

 

Aquest caràcter transversal, que ha de facilitar l’entesa entre el món de la conservació i el de la gestió del bosc, fa del projecte Life Biorgest un referent a la conca mediterrània. El seu desplegament servirà per integrar mesures i indicadors de biodiversitat en aquesta necessària tasca d’intervenció sobre els boscos mediterranis més representatius, com les pinedes, els alzinars i les rouredes, compatibilitzant la millora de la biodiversitat amb la sostenibilitat econòmica de la gestió forestal, per garantir la persistència d’aquestes masses boscoses i la seva adaptació al canvi climàtic.

 

Per això es proposaran una trentena d’accions demostratives, a desenvolupar, durant el propers cinc anys, en hàbitats forestals mediterranis d’interès comunitari inclosos a la Xarxa Natura 2000 de Catalunya i Occitània. D’aquestes àrees se’n farà un diagnòstic inicial, i s’hi realitzaran diferents intervencions silvícoles que integraran mesures de millora de la biodiversitat. Alguns exemples són l’eliminació d’espècies exòtiques, l’increment de la quantitat de fusta morta, respectar una part dels arbres més grans o afavorir la regeneració obrint clarianes en boscos més madurs, entre d’altres.

 

De les actuacions forestals que es facin al llarg del projecte se’n generaran un seguit d’indicadors socioeconòmics i de conservació per avaluar-ne l’èxit.

 

La fase final del Biorgest contempla la integració de les tècniques i mesures desenvolupades en les polítiques i normatives específiques que regeixen la gestió dels boscos mediterranis, així com la transferència als propietaris, gestors, empreses i administració forestal per tal de promoure la seva adopció i garantir-ne la continuïtat.

 

Un altre objectiu del projecte és sensibilitzar la societat sobre la importància de millorar la biodiversitat amb una gestió forestal sostenible que eviti l’abandonament rural i promogui els boscos vitals, perquè constitueixin un ecosistema ric i resilient a les condicions climàtiques adverses.

 

Tot i que el Biorgest es desenvoluparà a Catalunya i França, la seva experiència demostrativa serà replicable al conjunt de l’arc mediterrani, on fins ara hi ha molt poques experiències en aquest camp.Comparteix  Facebook Twitter Email

Es presenta la nova web del projecte Quality Pinea
29-01-2019

S’ha celebrat una reunió de treball entre els diferents socis de Quality Pinea, durant la qual s’ha presentat la nova web del projecte. La podeu veure aquí.
El projecte Quality Pinea és l'aposta de la Cooperativa Serveis Forestals per recolzar la creació d'una agrupació de productors forestals per posar en valor aquest producte i per facilitar el seu aprofitament  i  comercialització. 
 

Es tracta d'una i iniciativa transfronterera on també participen el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França.Comparteix  Facebook Twitter Email

L'adaptació de les suredes al canvi climàtic, sobre el terreny
25-01-2019

El 17 de gener es va a celebrar a Torroella de Montgrí una jornada, dirigida als ens locals i gestors del territori, sobre l'adaptació dels municipis al canvi climàtic, des de la perspectiva de la gestió forestal, les platges i el turisme. Després de diferents taules temàtiques en les que es van mostrar experiències i casos pràctics d'adaptació en l'àmbit local, es van fer algunes visites guiades. Des de l’àmbit forestal, Roser Mundet, enginyera del Consorci Forestal, va guiar la visita a un rodal de les Gavarres, on va presentar les mesures d'adaptació de les suredes al canvi climàtic implementades en el marc del projecte Life+ SUBER.

Aquest projecte, que ha comptat amb la implicació de propietaris forestals, indústria, administració i centres de recerca, ha permès avançar en la millora de la gestió i conservació de les suredes i en la lluita contra la plaga del Coraebus undatus, que provoca importants danys al suro i compromet la viabilitat del seu aprofitament.

La jornada va ser organitzada pel projecte transfronterer ECTAdapt “Contribuir a l'adaptació de l'Espai Català Transfronterer”  

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Els 47.000 arbres plantats pel Consorci Forestal de Catalunya el 2018 estalviaran 20.000 tones de CO2 a l’atmosfera
18-01-2019

A través de la Cooperativa Serveis Forestals, al llarg de l’any passat el Consorci Forestal de Catalunya va subministrar als seus socis 47.435 plantes forestals i arbres que van plantar a les seves finques, especialment coníferes de les varietats radiata i douglas 
 

 
Aquesta quantitat, que s’assolirà sobretot amb coníferes, equival a la petjada de carboni d’un passatger que fes tres voltes al món en avió
 
L’associació de propietaris forestals mostra el seu compromís amb el canvi climàtic
 
 
 
Al llarg del seu cicle de vida aquests arbres absorbiran fins a 20.118 tones de CO2 que no aniran a l’atmosfera, contribuint d’aquesta manera a retirar una bona quantitat de gasos causants de l’escalfament del planeta que l’activitat humana envia a l’atmosfera cada any. Això és possible gràcies a l’absorció de CO2 que fan els arbres, que es queden amb el carboni de la molècula per utilitzar-lo en forma de carbohidrats durant el seu procés de creixement. Així, els àtoms de carboni queden fixats a la fusta dels arbres, ajudant a retirar l’excés de gasos a l’aire que provoquen l’escalfament global del planeta.
 
 
 
La xifra d’arbres plantats durant la temporada 2017-2018, que ocupen una superfície global de 50 hectàrees, representa un 11% més respecte a la campanya anterior, una temporada que al seu temps ja va estar marcada per un increment del 29%.
Aquestes tones de diòxid de carboni equivalen a la petjada de carboni que emetria un passatger fent tres voltes al món en avió, tenint en compte els gasos que s’emeten amb aquest mitjà de transport, o també és equivalent a la petjada provocada pel consum elèctric en un any de més de 15.000 llars. Aquesta quantitat de carboni és el total que fixen els arbres durant tot el seu cicle de vida, tot i que és durant els seus primers anys de creixement quan en fixen més.
L’any passat els socis del Consorci van plantar sobretot tres varietats de conífera (radiata, douglas i marítim) i alzina, seguits per la noguera. Des del Consorci són conscients que les noves plantacions poden ser un actor important per les reduccions de gasos d’efecte hivernacle, tot i que la major part de l’èxit ha de venir per la reducció global de les emissions de diòxid de carboni.
Aquestes plantacions són el punt de partida d’una activitat que genera una matèria primera renovable, de proximitat i que suposa un incentiu per l’economia forestal generant llocs de treball i riquesa en zones rurals.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consell Comarcal del Gironès recull per primera vegada els drets dels propietaris forestals reclamats pel Consorci Forestal de Catalunya, en la nova ordenança de franges de prevenció d'incendis
11-01-2019
Aquesta setmana el Consell Comarcal del Gironès ha aprovat el reglament regulador d’obertura i manteniment de franges, que inclou les autoritzacions i compensacions per als propietaris que reclamava el Consorci Forestal de Catalunya.
 

 
Ara, el nou redactat contempla indemnitzacions en cas de construcció de franges perifèriques per la servitud de pas i compensacions pel lucre cessant al propietari del terreny on s'executa la franja. Des del Consorci ens mostrem satisfets per aquest pas endavant, fruit del treball fet juntament amb la Diputació de Girona per corregir les mancances que recull per primer cop les compensacions als propietaris  previstes per la Llei, a les finques on s'han d'implantar les franges de protecció.

Recordem que l'any passat, i en aquesta línia de treball col·laboratiu, es va acordar amb els Consells Comarcals del Gironès i de la Selva suspendre el contenciós administratiu que havíem presentat contra el servei de prevenció d'incendis impulsat per aquests ens ja que, contràriament al que preveu la llei, no tenien en compte els drets dels propietaris contigus a les urbanitzacions. Actualment el Consorci treballa per fer el seguiment de les diferents ordenances que surtin, tant a nivell comarcal com local, per ajustar-les al previst en la legislació vigent i evitar així que es trepitgin sense contemplacions els drets dels propietaris forestals implicats en la gestió de les seves finques.


Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci defensa al Parlament el paper del bosc a la Llei d'Espais Agraris
12-12-2018

En comparaixença al Parlament de Catalunya el President del Consorci Forestal, Rosendo Castelló, defensa la inclusió del bosc a la proposició de Llei d'Espais Agraris. Ha de servir d'impuls a la bioeconomia forestal i un pas endavant per donar seguretat jurídica als silvicultors

  Comparteix  Facebook Twitter Email

El sector forestal de Catalunya impulsa la producció i comercialització de la pinya, un sector no regulat que podria suposar un volum de 5 milions d’euros cada any
23-11-2018

Reactivar el sector pinyer a Catalunya i a la regió francesa dels Pirineus Orientals, amb el foment de la producció i comercialització de pinya i pinyó locals, així com de les activitats econòmiques associades a l’aprofitament i gestió d’aquestes masses i plantacions. Aquest és el principal objectiu del projecte transfronterer Quality Pinea, coordinat per la Cooperativa Serveis Forestals, amb la participació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre National de la Propriété Forestière (CRPF) d’Occitània, a França.

 

Es calcula que només a Catalunya hi ha unes 33.000 hectàrees de pi pinyer, amb un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea. En un sector regulat aquest producte posat al mercat suposaria un volum de negoci de 5 milions d’euros, però la realitat és que els propietaris forestals no treuen cap rendiment dels seus boscos. El motiu és, d’una banda, la falta de regulació i de l’altra el pillatge de pinyes, una pràctica molt estesa i que acaba col·locant-les al mercat negre i sense cap mena de control. 

 

Amb el projecte Quality Pinea, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEDER) i que té una durada prevista de tres anys, s’abordaran tres grans aspectes, que són clau per a regular oportunament aquest sector. D’una banda, es farà un estudi de mercat per avaluar la demanda real de pinyó i identificar oportunitats emergents. En aquest sentit, s’impulsarà la creació d’una agrupació de productors de pinyó, per concentrar l’oferta del producte i facilitar la compra i venda de pinyes de pi pinyer.

 

També es desenvoluparà, a partir de de la utilització d’imatges multiespectrals preses des de drons i satèl·lits, un mètode de quantificació ràpida de la producció de pinya i s’avaluarà el potencial d’aplicar aquestes tecnologies per a aquesta tasca. I en una tercera fase es crearà una base de dades i cartografia temàtica amb les existències i productivitat del pi pinyer (tant en masses com en plantacions), integrant la seva vulnerabilitat davant dels incendis forestals. En base a aquesta recopilació es farà una planificació per a aquestes masses, amb l’objectiu preferent de producció de pinya, integrant també el risc d’incendi.

 

Posicionar el pinyó com un dels productes més representatius i preuats del bosc mediterrani

 

El projecte també pretén abordar alguns dels reptes relatius a la producció i aprofitament del pinyó, un producte molt castigat per la competència de pinyons asiàtics, de més baixa qualitat però comercialitzats a preu molt més baixos. A més, el pinyó també es veu afectat per un insecte, la xinxa americana del pi, que ataca les pinyes joves i pels efectes de les sequeres que pateixen els boscos mediterranis. Amb aquest context, la producció i aprofitament de pinyó es troba actualment molt per sota del seu potencial, i moltes de les empreses catalanes d’aprofitament i transformació del pinyó han aturat la seva activitat en els últims anys.

 

En aquest sentit, el projecte Quality Pinea busca un enfocament doble per afrontar la problemàtica: d’una banda el sectorial, ja que hi participen persones i entitats productores, empreses d’aprofitament i transformació, i també centres de recerca i administració. Per l’altra, l’abordatge transfronterer i mediterrani, per això es treballa en col·laboració amb el Centre Regional de la Propietat Forestal d’Occitània (CRPF Occitanie), entitat que treballa a la regió francesa dels Pirineus Orientals, on també hi ha un interès creixent en l’increment i millora de la producció i la regulació de l’aprofitament del pinyó. A més a més, es pretén reforçar els vincles amb les principals àrees productores de pinyó de pi pinyer (Andalusia, Castella i Lleó, Portugal), amb l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques a nivell de gestió, logística i comercialització.

 

Segons els objectius marcats pels impulsors del projecte, aquest s’hauria de culminar amb la creació d’una agrupació de productors de pinya i pinyó, una millora de les tècniques utilitzades per l’aprofitament de la pinya i amb la transferència al sector dels resultats obtinguts.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal participa al projecte Taps de Finca per promocionar el consum del suro de proximitat
14-11-2018

A través de la marca Taps de Finca el Consorci Forestal de Catalunya col·labora amb la DO Empordà, la indústria del tap i l’Institut Català del Suro per la promoció del suro de proximitat.

Taps de Finca distingeix els vins de la DO Empordà tapats amb taps de suro procedents de les finques dels municipis de la zona, reforçant així la confluència singular del suro i la vinya a l’Empordà, i contribuint a recuperar l’explotació del suro autòcton.
Aquesta marca té un significat de producte de qualitat, de proximitat i sostenible i es fa visible gràcies als cellers empordanesos que tapen, especialment els vins de gamma més alta, amb suro català de la màxima proximitat. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Posada en escena del projecte LIFE BIORGEST a Brussel·les
12-11-2018

El 9 de novembre el Consorci Forestal de Catalunya va ser a Brussel·les per participar a la reunió inicial del projecte LIFE BIORGEST, recentment aprovat per la Unió Europea i del qual el Consorci n'és el màxim impulsor.
Té per objectiu principal integrar mesures de millora de la biodiversitat en les polítiques, normatives i tècniques de gestió forestal dels boscos mediterranis.

Per a fer-ho, comptarem amb la participació de propietaris forestals, tècnics i científics que ens ajudaran  a definir el camí a seguir per dur a la pràctica les directrius que han de regir aquesta millora de la biodiversitatComparteix  Facebook Twitter Email

La Taula de preus de la llotja de Vic manté els índexs per la fusta de serra, i la de Girona marca una tendència alcista
10-11-2018

A la Taula de preus de Vic es va debatre la situació actual i va quedar palesa la situació, la qual es pot resumir molt breument i de forma senzilla en, per una banda uns preus de la fusta que no suposen un benefici real ni cap incentiu per al productor, i per altra banda, la dificultat de trobar colles de treballadors forestals que vulguin treballar als jornals que el preu de la fusta permet pagar.

La Taula de preus de la Llotja de Vic celebrada el dissabte 20 d’octubre va estar marcada per mantenir els preus de les fustes de serra, tot i les previsions i expectatives que s’havien creat a la Taula del mes de maig passat. Tot i la situació sanitària a Catalunya (afectacions sobre el Pinaster) i al País Basc (amb una afectació important sobre pi Radiata) i també amb afectacions a Alemanya, la situació real a Catalunya és la manca de subministrament puntual a causa de les condicions climàtiques dels darrers mesos.

De la seva banda la Taula de preus de Girona, celebrada el 10 de novembre, va marcar la tendència alcista per falta d’equilibri entre oferta i demanda.


Més informació i veure les taules de preusComparteix  Facebook Twitter Email

Presentem al·legacions a l'inventari de camins de Rajadell
05-11-2018

L'Ajuntament de Rajadell (Bages) s'ha apuntat a l'onada de regulació i expropiacions encobertes de camins privats, que suposen un clar perjudici pels propietaris. Aquesta pràctica es fa sovint a través d'ordenances municipals, que s'atribueixen camins que no pertoquen a l'àmbit municipal. Per això hem presentat al·legacions a l'inventari de camins de Rajadell.

 

Des del Consorci serem persistents amb aquesta posició de defensa i mantenim el compromís de buscar acords entre administracions i propietaris forestals i pagesos per la conservació i millora del medi natural.Comparteix  Facebook Twitter Email

Acord històric a Galícia per la recuperació dels boscos de pi
31-10-2018

Un total de 51 entitats gallegues, amb la participació de propietaris forestals  i indústria de la cadena de la fusta, han signat  un acord històric que promourà la recuperació del pi de Galícia. El compromís del conjunt del sector s'enfoca a impulsar la producció de fusta de qualitat i al foment de la millora genètica dels pins i el seu bon maneig silvícola a la muntanya, a fi d'obtenir fusta recta, sense nusos, i apta per a usos industrials d'alt valor afegit. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal promou la fusta de qualitat i les seves múltiples aplicacions
19-10-2018

En el marc de la Setmana del Bosc, celebrada a Sant Celoni, el Consorci Forestal ha insistit en la necessitat d'impulsar projectes per valorar i crear nous mercats per la fusta serrada del país, de dimensions i característiques especials.

Cal fomentar la valoració de fustes de qualitat com  la de roure, cirerer o el freixe, que encara topa amb uns mercats que no valoren prou les seves propietats. Afortunadament es comença a tenir en compte que siguin fustes de proximitat i que s'asseguri la seva explotació i procedència sostenible. El responsable tècnic del Consorci, Josep M. Tusell, va fer una xerrada sobre les oportunitats de comercialització d'aquesta fustaComparteix  Facebook Twitter Email

Setmana del Bosc a Sant Celoni
17-10-2018

Del 15 al 21 d'octubre Sant Celoni acull la Setmana del Bosc, amb un complet programa d'activitats, tallers, exposicions... El Consorci Forestal hi participarà amb una xerrada sobre les oportunitats de comercialització de fusta local de qualitat i/o amb característiques especials. Serà el 24 d'octubre a la jornada tècnica que es farà a la Rectoria Vella.
Consulteu el programa de la Setmana del Bosc.Comparteix  Facebook Twitter Email

Fins el 17 d'octubre es poden sol·licitar els ajuts Leader 2018
25-09-2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha publicat aquesta setmana la convocatòria dels ajuts destinats a l’aplicació del desenvolupament local participatiu Leader, corresponents a l’any 2018. El termini de presentació de sol·licituds serà fins el 17 d’octubre.

Els ajuts Leader s’emmarquen dins del programa de Desenvolupament Rural de Catalunya i estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa pretén recolzar l’activitat empresarial que fomenta l’arrelament dels joves en l’entorn rural i aquelles accions que contribueixen a la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, amb especial atenció als sectors agrari, alimentari i forestal. Més informació


Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya demana que el nou Decret del Montseny contempli una participació real dels propietaris forestals als òrgans de gestió del Parc
07-09-2018

 

El Consorci Forestal de Catalunya (CFC) ha presentat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat les al·legacions al projecte de nou Decret sobre el Parc Natural del Montseny i sobre els espais PEIN al Montseny i Cingles de Bertí, que es troba en fase d’informació pública.

 

En el document, l’associació que aglutina els propietaris forestals de Catalunya,  recorda que els espais forestals representen el 95% de la superfície de la proposta de Parc Natural del Montseny, un espai singular i  de referència a Catalunya, però malauradament la implicació de la propietat privada es veu afectada per la manca d’un projecte consensuat que reculli una participació real i efectiva dels silvicultors, i reclamen més pes específic en els òrgans de govern de l’espai.

Històricament, l’activitat forestal i agrària han estat determinants per modelar i conservar els paisatges, ecosistemes i valors que conformen el privilegiat espai que coneixem actualment.

Aquesta complicitat entre propietaris forestals i administracions ja queda recollida al decret vigent, que data del 1987 quan el Montseny va assolir la categoria de Parc Natural, però tant la Generalitat com les Diputacions de Barcelona i Girona, responsables de la gestió del Parc, l’han ignorat repetidament fins a dia d’avui.

 

Confusió entre ús públic i funció social de l’espai

D’altra banda, l’organització de silvicultors de Catalunya també reclama una regulació de l’ús social de l’espai que no atempti contra els drets dels titulars dels terrenys. El projecte de Decret reprodueix i reforça una confusió greu i molt estesa entre l’ús públic, la funció social inherent a la propietat forestal i l’ús social d’aquesta. Cal entendre que l’ús públic va més enllà de la funció social de la propietat forestal, i s’interpreta com l’accés lliure dels ciutadans, indiscriminat i obert a tothom, sense més limitacions que el respecte dels elements subjectes a conservació.

Aquí s’hi suma l’alta popularitat de l’àrea del Montseny, que pateix una sobre freqüentació, fet que crea l’efecte contrari per l’impacte en la biodiversitat i en l’entorn.

El document del CFC també demana que la normativa contempli la divulgació i la transferència de coneixement vinculat a la conservació i a l’ús sostenible de l’espai, una estratègia fonamental per anar més enllà de la visió de postal del Montseny. En aquest sentit, també proposa la promoció d’activitats que, com la forestal, contribueixen a la millora de la seva qualitat, a la creació de riquesa i a la fixació de gent al territori.

Al mateix temps, els silvicultors entenen la gestió forestal sostenible i planificada com una eina per la conservació de l’espai i pel desenvolupament econòmic, motiu pel qual el Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge hauria d’establir instruments per garantir el pagament i la restauració dels serveis ambientals generats per les activitats forestal i agràries. Per això proposen la creació d’un òrgan específic que impulsi iniciatives vinculades al desenvolupament socioeconòmic del Montseny.

Finalment, el CFC considera que amb les mesures que proposa per aquest espai natural es solucionaria la paradoxa actual, que fa que pertànyer a una àrea protegida suposi una limitació per a fer-hi activitats que reverteixen en la millora del territori i, en conseqüència, un seguit de problemes als propietaris forestals i pagesos.

Per això proposen un major consens amb la normativa que ha de regir aquest espai forestal, i demana obrir un període de diàleg i debat amb les administracions (Generalitat, Diputacions i Ajuntaments) responsables i vinculades a la gestió de l’espai.Comparteix  Facebook Twitter Email

Es publica la Guia de recomanacions i mesures d'adaptació al canvi climàtic en la gestió de Quercus Suber
28-08-2018

Ja s'ha publicat la Guia de recomanacions i mesures d'adaptació al canvi climàtic en la gestió del Quercus Suber.  Es tracta d'un complet document que dona pautes per la millora de la capacitat d'adaptació de les suredes, la gestió per la reducció del risc de grans incendis forestals, la restauració de suredes degradades i pel control de plagues. La podeu descarregar clicant aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

L’intercanvi d’experiències i els debats de les Jornades Tècniques Silvícoles del Consorci Forestal de Catalunya es compilen en un llibre que arriba ja als 35 volums
24-07-2018

L’objectiu de les jornades tècniques és el de ser un puntal de suport per a la gestió forestal sostenible, en un moment clau en que la situació global fa que el manteniment dels boscos sigui un veritable repte per a propietaris i gestors. De la 35a edició se n’ha editat aquest llibre que resumeix els aspectes clau de cada jornada i és una valuosa compilació dels debats i l’intercanvi d’experiències que s’han generat entorn de les jornades. La publicació d’aquest llibre, que es fa cada any, és una iniciativa única en la silvicultura de l’entorn mediterrani i forma part d’una col·lecció que arriba ja als 35 volums.


Aquest any més de 200 persones han participat a la 35a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que organitza el Consorci Forestal de Catalunya. Al llarg de vuit setmanes, i arreu del territori català s’han ofert sessions per donar eines que faciliten la gestió forestal (criteris de qualitat dels treballs forestals, com millorar les reforestacions, la poda de frondoses de qualitat), jornades on s’ha tractat la sanitat forestal i com treballar les finques afectades per Matsucoccus feytaudi, jornades amb temàtiques innovadores (sobre l’Índex de Biodiversitat Potencial i sobre tallades selectives en suredes), així com jornades on s’exposen iniciatives emprenedores per part de la propietat forestal com és el cas exitós de l’empresa Quality Suber, SL.

La posada en comú dels coneixements silvícoles és un dels aspectes més ben valorats pels assistents, que també han destacat el paper fonamental de la gestió de les finques forestals per a garantir l’equilibri del medi natural amb la societat i l’economia. Les diferents sessions han estat eminentment pràctiques i s’han dut a terme en boscos de Montesquiu, Arbúcies, Torrelles de Foix, Solsona, Camprodon, Massanes i Santa Coloma de Farners.


El projecte #LifeSuber complementa l’esforç del sector en la valorització del suro de qualitat


Coincidint amb la fase final del projecte europeu #LifeSuber, d’implementació de tècniques de gestió forestal per promoure l’adaptació de les suredes al canvi climàtic, s’ha dedicat una jornada a visitar dues finques de Les Guilleries on s’han executat tallades selectives. Allà s’hi ha explicat els beneficis d’aquestes actuacions, que mantenen el vigor de la sureda i la producció de suro, i després s’ha visitat l’empresa Quality Suber SL, a Santa Coloma de Farners, on els participants han pogut veure tot el procés que segueix el suro un cop sortit del bosc, com el pesatge, la tria i valorització per qualitats.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ja podeu consultar online la revista Catalunya Forestal 136
17-07-2018

Ja s'ha publicat el número 136 de la revista Catalunya Forestal, editada des del Consorci Forestal de Catalunya i corresponent al 2n trimestre de l'any 2018.

 

El reportatge central és La construcció amb fusta. A la revista també s'hi tracten, entre d'altres temes: La fusta contralaminada, els ratpenats forestals, la cloenda del projecte Life+Suber, un interessant reportatge sobre la història política forestal a Catalunya, i informació sobre preus de la fusta.

Podeu consultar-la i descarregar-vos-la clicant aquíComparteix  Facebook Twitter Email

El sector forestal de Catalunya reivindica el seu paper en la conservació de la biodiversitat i reclama la creació d’una Agència del Patrimoni Natural governada pel territori
04-07-2018

El Consorci Forestal de Catalunya ha presentat al Parlament de Catalunya i als departaments competents a nivell de Govern, el seu posicionament contrari a la proposta de creació d’aquest nou organisme gestat d’esquenes al territori.

El Consorci Forestal de Catalunya (CFC) ha mostrat avui la seva oposició a l’actual plantejament de la nova Agència del Patrimoni Natural i la Biodiversitat que el govern de Catalunya ha de tirar endavant aquesta legislatura, en considerar que no busca l’equilibri entre la gestió i la conservació i que s’ha concebut d’esquenes al territori i sense tenir en compte tots els objectius sobre biodiversitat que figuren a les polítiques marc europees.

El CFC considera necessària la figura d’una Agència que faciliti el desenvolupament de les polítiques de conservació i millora del medi natural, però lamenta que aquesta proposta presentada en la darrera legislatura s’ha fet de forma precipitada i per això ha topat amb l’oposició frontal del sector forestal i agrari. Denuncien duplicitat de competències i un clar menysteniment de les polítiques de suport a la gestió forestal sostenible. El CFC es mostra preocupat pel que considera un gir cap a un model malentès de conservació, que obvia les problemàtiques del territori i de la seva gent, l’economia, els grans incendis forestals i la necessitat de dinamitzar la gestió responsable i els múltiples usos dels boscos. En definitiva, consideren que la proposta ha nascut des de la perspectiva urbana de voler protegir el territori però d’una vessant equivocada, en la que no es contempla la gestió sostenible dels boscos com una eina de millora de la biodiversitat, de fixació de llocs de treball al territori, i de dotació de major resistència dels nostres boscos davant el canvi climàtic i els incendis forestals.

Per això reclamen que la planificació territorial sigui equilibrada entre la gestió i la conservació ja que, a nivell tècnic i científic s’evidencia la necessitat d’un equilibri entre uns ecosistemes de qualitat, el desenvolupament econòmic i el gaudi d’uns beneficis ambientals i de lleure per part de la societat.  Els boscos i els seus entorns han estat sempre humanitzats, i no es podran conservar sense la motivació i implicació dels propietaris gestors. Per això lamenten que la política de prohibició i de no deixar fer, portarà els nostres boscos a l’abandonament i els farà mes fràgils en el futur.

El Consorci s’ha dirigit per escrit a tots als grups polítics que conformen l’arc parlamentari per demanar-los tractar aquesta qüestió amb seny, sense presses, amb la participació del medi rural i amb una visió integral de país. I això vol dir dissenyar les polítiques de conservació amb protagonisme dels actors del territori i sense imposicions.

 

Demanen obrir un diàleg sincer i cercar el consens

Les polítiques forestals i de territori requereixen d’un consens previ que ara no existeix. Des del Consorci, reivindiquen que propietaris forestals – silvicultors i que el món de la pagesia han de tenir un paper clau en la governança d’una futura agència amb la gestió forestal sostenible com a prioritat per la conservació i millora dels espais forestals i agraris. A la vegada, denuncien la incoherència entre la retallada pressupostària dels darrers anys en matèria d’ajuts públics, amb la voluntat del govern d’ampliar les àrees protegides sense cap mesura de foment de la seva gestió.

És important senyalar que el sector ja disposa d’eines de participació i col·laboració pública i privada que cal integrar també en la implementació de les polítiques de conservació. Amb més de 25 anys d’experiència, el Centre de la Propietat Forestal és un actor clau que també cal tenir present en el disseny de les estratègies i eines de conservació.

El sector actua en més de la meitat del territori català

La tasca del sector forestal posa en valor espais rurals de més de la meitat del territori català – zones amb greus problemes de despoblació i manca d’activitat econòmica – millorant les funcions ambientals i recreatives d’aquests espais, produint matèries primeres renovables i essencials pel país, i creant riquesa i llocs de treball.

Qualsevol societat avançada europea s’identifica per una natura ben conservada i un medi rural ben desenvolupat i equilibrat amb les conurbacions. Des del CFC afirmen que, ben lluny d’això, nosaltres perdem els nostres joves i ens despoblem. I ben poques polítiques de conservació catalanes han prioritzat capgirar aquesta situació i buscat fórmules per dignificar i valoritzar la figura humana que ha mantingut aquest patrimoni de tots.Comparteix  Facebook Twitter Email

El model francès de gestió de les suredes
11-06-2018

Suredes denses, amb més pendent... Les franceses no tenen res a veure amb les suredes de la península Ibèrica, però són en una àrea geogràfica amb qui compartim problemàtiques. El projecte #LifeSuber també és profitós per aquesta regió surera del sud d'Europa. Ens ho explica Renaud Piazzetta, el director de l'Institut Méditerranéen de Liège (França) .Comparteix  Facebook Twitter Email

Compartim problemàtiques amb les suredes d'Extremadura?
08-06-2018

Els problemes de les plagues a les suredes de Catalunya són els mateixos que els que pateixen un altra regió rica en suro com Extremadura? Ens ho explica Raul Lanzo, un dels experts del projecte #LifeSuberComparteix  Facebook Twitter Email

L'Institut Català del Suro, al costat del projecte #LifeSuber
06-06-2018

Albert Hereu, director de l'Institut Català del Suro, explica como s'alineen amb els objectius del projecte#LifeSuber i aposta per les noves aplicacions del suro i la valorització dels territoris surers.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: