CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
Oberta la inscripció al Curs d’Especialització en Gestió forestal naturalística i Gestió de boscos mixtos per a l’adaptació al canvi climàtic
08-09-2021


Fins el 20 de setembre estan obertes les inscripcions al  Curs d'Especialització en Gestió forestal naturalística i Gestió de boscos mixtos per a l'adaptació al canvi climàtic.

Es farà els dies 6, 7, 14 i 15 d’octubre i presentarà diferents aproximacions silvícoles de referència per abordar els reptes de gestionar el bosc per adaptar-lo al canvi climàtic i la conservació i millora de la biodiversitat, en el marc dels projectes Life BIORGEST i Life MixForChange.

 


El curs combina la part teòrica mitjançant sessions online amb la part pràctica amb visites a diferents rodals on s'han dut a terme diferents actuacions silvícoles, que seran comentades tant per diferents experts com pels professionals que les van planificar i executar.
 

Està especialment indicat per a personal tècnic o docent, relacionat amb la gestió forestal.


Programa del curs i inscripcions aquíComparteix  Facebook Twitter Email

La Consellera Jordà reconeix la necessitat d'incrementar el recolzament al sector forestal i d'explicar-lo millor al conjunt de la societat
03-09-2021

El 30 d’agost el Consorci Forestal de Catalunya, juntament amb les principals entitats que aglutinen les organitzacions més representatives del sector forestal a casa nostra, va tenir una primera reunió de treball amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i el seu equip.


Des de la nostra organització valorem positivament la trobada. Tot i que deguts als molts  temes a tractar  no va ser possible concretar i posar un calendari de treball, sí que vam copsar la voluntat i el compromís de la consellera de posar-se al costat del sector per esmenar temes importants i urgents que requereixen de la seva atenció. Entre ells, obrir una nova etapa de diàleg i acord per integrar les polítiques de conservació a les polítiques ambientals.


Part important de les demandes que des del conjunt del sector hem fet a la conselleria van precisament en aquesta direcció i es concreten en la necessitat de:
 

- Convertir al Centre de la Propietat Forestal en l’únic interlocutor pels boscos públics i privats, en una segona etapa avançar cap a una Agència de Boscos per millorar l’eficiència i eficàcia de l’administració forestal i per incloure en la governança de la mateixa als principals actors del sector.

- Millorar la governança dels espais naturals protegits. Quelcom que juntament amb la creació d’un espai de diàleg i acord entre l’administració conservacionista, l’administració forestal i el sector privat, és un compromís recollit en l’estratègia Catalana de la Biodiversitat 2030.

- Millorar el finançament de les polítiques del bosc. Amb aspectes com el recolzament a la mecanització dels treballs forestals i l’establiment de bonificacions fiscals per inversions en gestió forestal sostenible, són prioritats compartides pel conjunt del sector.

- Millora de la competitivitat de les empreses de treballs forestals.

- Regulació de l’accés motoritzat al medi natural.

- I altres aspectes que, tot i ser molt més concrets, considerem que dibuixen un autèntic programa de política forestal.
 

L’abast dels temes a tractar sí que va portar a concretar el compromís de tenir una primera Taula Intersectorial Forestal abans d’acabar el mes de setembre. Esperem i treballarem perquè la recuperació d’aquesta taula de diàleg serveixi per anar treballant i aprofundint en tots i cadascun dels punts.Comparteix  Facebook Twitter Email

La tercera reunió del comitè internacional d'experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial permet avançar en la concreció d'aquest Índex
30-08-2021

En el marc del projecte Life Biorgest el passat mes de juliol es va celebrar per videoconferència la tercera reunió de Comitè Internacional d'Experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial (IBP). Va reunir a experts de diverses regions mediterrànies (Catalunya, França, Líban) per debatre sobre les últimes modificacions a realitzar a l'IBP, en particular sobre els factors “Continuïtat temporal de l'estat boscós” i Dendromicrohábitats.


Durant la reunió es van presentar les principals conclusions de la revisió bibliogràfica realitzada per C. Emberger sobre el factor "Continuïtat temporal de l'estat boscós".
 

L'estudi es va centrar en tres qüestions:

-Adaptació del factor en les diferents zones mediterrànies: els resultats per país (data de la condició mínima d'arbrat, documents de referència) s'agruparan en una taula resum.
 

-Integració de les pertorbacions relacionades amb les plantacions en la puntuació: pertorbacions fortes impacten al terra i a les espècies forestals associades, de manera que les plantacions en terrenys forestals amb llarga tradició forestal i en les que els treballs de preparació del terreny s’hagin realitzat en la totalitat de la superfície, es tindran en compte en la puntuació de l'IBP, rebaixant la puntuació de 5 a 2.
 

-La influència del paisatge circumdant en els boscos recents: aquesta influència ja no es té en compte en la puntuació per mantenir la coherència amb les especificacions de l'IBP, que no inclou els rodals dels voltants.
 

El factor "Arbres vius portadors de dendromicrohabitats" utilitza una nova tipologia basada en la tipologia de referència de dendromicrohabitats a nivell europeu (Larrieu et al. 2018). Durant la trobada, P. Gonin va presentar un estudi sobre l'impacte del canvi de tipologia en la puntuació amb l'anàlisi de tres xarxes compostes per una àmplia mostra de boscos europeus, amb més de 167 registres en 178 ha i més de 5.000 arbres portadors de dendromicrohabitats. Aquesta anàlisi va conduir a una lleugera modificació del sistema de puntuació, obtenint ara la puntuació màxima de 5 amb 8 arbres / ha portadors de dendromicrohabitats en lloc de 6 arbres / ha.

Les conclusions d'aquesta 3a reunió estaran disponibles a la web del projecte Life Biorgest. Les qüestions a seguir debatent (estratificació vertical) o que no s'han abordat seran discutides en una propera reunió programada per al divendres 17 de setembre per videoconferència.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ajuts als espais naturals, als hàbitats i les espècies. Any 2022
24-08-2021

Convocatòria anticipada de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Es publica el llibre de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera 2021
27-07-2021

S'ha publicat, en català i castellà, el llibre de les XXXVIII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que s'han fet en línia del 16 d'abril al 4 de juny de 2021.

El llibre recull les ponències d’aquesta edició d'unes jornades tècniques que, amb el pas de les diferents edicions, s’han consolidat com a referència pel que fa a formació i transferència de coneixement en el sector forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya alerta que l’abandonament de la gestió forestal és el gran repte a abordar per prevenir incendis catastròfics
26-07-2021

Les darreres setmanes s’han succeït una sèrie d’incendis forestals importants a Catalunya, especialment greus a la Conca de Barberà i Anoia, Parc Natural del Cap de Creus, al massís del Montgrí, Martorell i Castellví de Rosanes. Des del Consorci Forestal de Catalunya, que agrupa propietaris, agrupacions forestals i silvicultors feliciten al conjunt de cossos d’emergència que han treballat en l’extinció d’aquests incendis (Bombers, ADF, Agents Rurals, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Policia Local) que han treballat intensament per evitar conseqüències més greus.


A Catalunya el 80% de la superfície de boscos està sense gestionar
 

Aquests incendis s’estan produint en un estiu especialment sec i calorós a Catalunya, i la majoria d’ells s’han succeït en zones poblades, fet que ha posat en relleu la importància de la prevenció de focs forestals. Des del Consorci Forestal de Catalunya alerten que l’abandonament de la gestió forestal és el gran repte per prevenir incendis catastròfics. Des de l’entitat recorden que per evitar que aquests episodis esdevinguin grans incendis forestals és fonamental el recolzament a la gestió forestal de propietaris particulars i pagesos, ja que els boscos acumulen excedents de fusta en un territori on al 80% de la superfície s’ha abandonat la gestió. Una acumulació de combustible que converteix en perilloses, i a vegades impossible, les tasques d’extinció d’incendis per part dels equips d’emergència.


L’entitat demana que la fusta cremada es retiri aquesta tardor per facilitar la regeneració dels boscos


En plena campanya d’estiu, i amb un risc d’incendis molt elevat a la major part del país, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural, Teresa Jordà, ha anunciat l’impuls d’un pla plurianual de prevenció d’incendis a Catalunya, dotat amb 60 milions d’euros. Una bona notícia pel sector en matèria de prevenció d’incendis, i el Consorci Forestal de Catalunya demana que des del govern es recolzi als propietaris forestals per poder començar el més aviat possible les tasques de retirada de fusta cremada, així com el tractament de les superfícies arbrades afectades pels incendis. L’entitat considera que la fusta cremada s’ha de poder retirar aquesta mateixa tardor, per facilitar la regeneració dels espais arrasats pel foc, ja que si no s’executen els treballs de seguida la recuperació de la vegetació serà molt més lenta.

 

Des del Consorci Forestal s’han posat en contacte amb la conselleria per conèixer més a fons el nou pla d’ajuts a la prevenció d’incendis que es desenvoluparà els propers quatre anys, una iniciativa molt ben rebuda pel sector però que cal treballar conjuntament.Comparteix  Facebook Twitter Email

El projecte Quality Pinea i la Cooperativa Serveis Forestals us assessoren gratuïtament per potenciar la producció de pinyons a la vostra finca
25-07-2021

Si sou propietaris o gestors forestals des del projecte Quality Pinea i la Cooperativa Serveis Forestals us assessorem gratuïtament a l’hora de potenciar la productivitat de pinyons a la vostra finca. Us podem oferir assessorament personalitzat per fer noves plantacions de pi pinyer, empelts, la posada en producció d’una massa forestal amb pi pinyer, així com desenvolupar els sistemes de recol·lecció de pinyes més adequats segons la finca i ajudar-vos en la comercialització tant de les pinyes com els pinyons.


Tant si sou particulars com empreses demaneu-nos assessorament sense compromís, i us proposarem la millor fórmula per activar la producció de pinyons a casa vostra.

Envieu aquest formulari o contacteu amb la Cooperativa a través de cooperativa@forestal.cat o trucant al 972 842 708.

Aquest assessorament gratuït s'ofereix en el marc del projecte Quality Pinea, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014 a 2020).Comparteix  Facebook Twitter Email

Un projecte liderat per la propietat forestal activa és destacat per la Unió Europea en la trobada anual de projectes LIFE
13-07-2021

El Life Biorgest, coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya, ha estat escollit com un dels projectes que la Unió Europea ha presentat enguany a la Life Connectivity Platform Meeting. El Life Biorgest ha estat, juntament amb el Life Alnus, amfitrió d’aquesta conferència anual del programa LIFE, que s’ha plasmat en un extens informe d’àmbit europeu, i en què el projecte de millora de la biodiversitat en boscos mediterranis ha destacat per tenir entre els seus objectius la identificació de mecanismes innovadors de finançament i recolzament a la propietat forestal.

 

Assegurar el finançament per a la conservació i millora de la biodiversitat és, precisament, l’aspecte que més ha subratllat l’informe de la Unió Europea, posant en valor que el Life Biorgest treballa per a la millora de les polítiques de conservació i creació d’incentius pels titulars dels terrenys.

L’informe destaca que aquestes mesures de compensació continuades són fonamentals per a la sostenibilitat a llarg termini, involucrant els propietaris dels terrenys en la seva conservació.Comparteix  Facebook Twitter Email

Trobada amb Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi
12-07-2021

El 7 de juliol vam tenir la primera trobada amb Anna Sanitjas, enginyera de forest i coneixedora del sector forestal, gràcies a la seva trajectòria professional en l’àmbit públic i privat, i com a degana del Col·legi d’Enginyers de Forests a Catalunya.

La trobada va servir per tenir un primer contacte i un intercanvi d’impressions sobre les prioritats en tema forestal per aquesta legislatura.


Des del Consorci Forestal vam fer èmfasi en molts dels punts sobre els que portem temps treballant:
 

- Modernitzar l’administració forestal i el suport als silvicultors convertint el Centre de la Propietat en la única administració forestal a Catalunya.

- Recuperar el suport econòmic a la gestió forestal sostenible creant el Fons Forestal de Catalunya, dotant-lo econòmicament i creant incentius fiscals per incentivar els responsables de la gestió.

- Revisar i aprovar el Pla General de Política Forestal per donar coherència i reforçar l’acció del Govern en matèria forestal.

- Millorar la coordinació amb els responsables de les polítiques de conservació de la biodiversitat.


Sanitjas va manifestar la seva coincidència en moltes d’aquestes prioritats i va afegir l’encaix dels boscos dins la nostra estratègia de la bioeconomia, així com la necessitat de posar Catalunya com a referent internacional en matèria de prevenció d’incendis com a prioritats del nou departament.Comparteix  Facebook Twitter Email

S'instal·len caixes niu per a ratpenats per potenciar el seu hàbitat als boscos
30-06-2021

Hem publicat un nou butlletí electrònic de notícies amb tota l'actualitat del projecte Life Biorgest, el pots consultar aquí.
Hi trobaràs informació de les últimes actuacions, com la instal·lació de caixes niu per a potenciar l'hàbitat dels ratpenats als boscos, o les captures d'escolítids per avaluar l'eficàcia de les pràctiques que relacionem amb la millora de la biodiversitat associades a la fusta morta.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal reivindica la regulació de l'aprofitament dels productes no fusters per lluitar contra el furtivisme
18-06-2021

El Consorci Forestal ha sortit de nou en defensa d’una regulació específica de l'aprofitament dels productes no fusters (llentiscle, pinyes, bruc, bolets...) davant del negoci il·legal que s’organitza al voltant de la seva explotació, en detriment de tots els drets dels propietaris forestals i dels greus perjudicis que es provoquen als boscos.


Amb declaracions del secretari general del Consorci Forestal, Joan Rovira, el Diari de Girona recull en aquest reportatge la problemàtica que pateixen els boscos catalans amb l’espoli del llentiscle, que només es pot combatre amb una llei estatal del 2003 que en la majoria de casos deixa sense efecte les grans destrosses que els furtius fan a les finques per extreure’n aquesta planta que després comercialitzen.
Des del Consorci Forestal es confia que amb la nova Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural es doni impuls a una nova normativa, que d’altra banda ja està contemplat desenvolupar en el marc del Pla Forestal espanyol.Comparteix  Facebook Twitter Email

Assemblea General de Forestal de Catalunya SCCL el 30 de juny
17-06-2021

El 30 de juny a les 17h es celebrarà l'Assemblea General de Forestal de Catalunya SCCL, en format telemàtic.

Els socis de la Cooperativa rebran per correu electrònic l'ordre del dia de l'Assemblea i l'enllaç per a la connexió.Comparteix  Facebook Twitter Email

El president del Consorci Forestal defensa la regulació de l'ús social dels boscos, en una entrevista amb Josep Cuní a la Cadena SER
17-06-2021

El president del Consorci Forestal, Rosendo Castelló, ha estat entrevistat per Josep Cuní al programa matinal de la Cadena SER, per avaluar l'estat dels boscos catalans en l'inici de la campanya de prevenció d'incendis.


Castelló ha defensat la tasca dels silvilcultors en la funció de manteniment dels boscos i ha repassat alguns aspectes d'actualitat com la necessitat de regular l'ús social del bosc. També ha destacat la urgència d'impulsar polítiques que afavoreixin la gestió forestal sostenible, com a instrument per a combatre els efectes del canvi climàtic, entre d'altres amenaces que afecten als boscos de Catalunya.
Podeu escoltar l'entrevista aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

Prop de mig miler de persones participen a les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera
11-06-2021

Aquest mes de juny ha conclòs la 38a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que s'han fet íntegrament en línia i han comptat amb la participació de gairebé mig miler de persones.
Ben aviat publicarem el llibre d'aquesta edició, que recollirà  les principals idees debatudes i les conclusions de cadascuna de les vuit jornades.

Mentrestant, podeu recuperar els vídeos de cadascuna de les jornades, així com consultar la documentació que els ponents han presentat. Trobareu tota la informació aquíComparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal dona suport a la fira de la bioconstrucció i l’eficiència energètica
11-06-2021

Aquest divendres hem estat presents a jornada inaugural de FirHabitat, la fira de la bioconstrucció i de l’eficiència energètica que es celebra a Avià (Berguedà) durant tot el cap de setmana.


 


Representants de la Cooperativa Serveis Forestals i l’agrupació forestal del Montnegre Corredor han aprofitat la jornada per presentar el projecte SingularWood, que té per objectiu facilitar la comercialització i donar un valor afegit a les fustes dels nostres boscos amb característiques especials i singulars.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Manual didàctic de la gestió de la sureda
10-06-2021

Aquest manual, escrit per Josep M Tusell i Rosa M Garcia, vol ser una referència de gestió pels gestors i propietaris de boscos d’alzina surera a Catalunya. Pretén definir un model de gestió silvícola, per tal de garantir la persistència, conservació i producció d’aquests ecosistemes mediterranis tant singulars, doncs les suredes contenen una rica biodiversitat tant en flora com en fauna silvestre. Consulteu-lo aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya veu positiu que el nou govern unifiqui en una sola conselleria les competències en gestió del medi natural
25-05-2021

El Consorci Forestal de Catalunya ha mostrat la seva satisfacció per la posada en marxa del nou govern de Catalunya, que unifica en una sola conselleria les competències en gestió del medi natural. Teresa Jordà és a partir d’avui la titular de la nova conselleria d'Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, una cartera que agrupa els camps d’actuació política dividits fins la passada legislatura entre la conselleria de Territori i Sostenibilitat i la d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Pesca.

 

El president del Consorci Forestal, Rosendo Castelló, ja s’ha posat en contacte amb Jordà per felicitar-la pel nou nomenament i ha ofert la col·laboració de la institució que presideix per treballar plegats en la modernització i activació del sector per la lluita contra la crisis climàtica, la prevenció dels grans incendis forestals i la millora de la biodiversitat, uns compromisos assumits plenament pels propietaris de boscos particulars de Catalunya.
 

Ja en l’anterior legislatura Jordà va mostrar molt bona sintonia amb el sector forestal català, assistint fins i tot a l’assemblea anual del Consorci Forestal a Santa Pau el 2019 on va manifestar la necessitat d’unificar competències, assumint que la dispersió en la presa de decisions polítiques suposa un increment de conflictes a nivell de gestió.
 

Així doncs, l’anunci de la creació de la nova conselleria amb Jordà al capdavant ha traslladat confiança al conjunt dels propietaris forestals, que gestionen el 77% dels boscos de Catalunya aplicant models de silvicultura com el millor recurs a curt termini per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. I al mateix temps, fomenten la conservació de la biodiversitat, creant llocs de treball i economia a les zones rurals.Comparteix  Facebook Twitter Email

Curs de peladors de suro
21-05-2021

Del 21 al 23 de juny tindrà lloc una nova edició del curs de pelador de suro, a Cassà de la Selva. Les tres jornades seran de 8 a 17h i té un cost de 32 €. Atenció, només hi ha 12 places per al curs! Precisament el fet de ser un grup reduït permet fer un seguiment individualitzat i aprendre diferents metodologies de treball. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Els propietaris forestals recorren al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el Pla de protecció del medi natural i paisatge de l’Alta Garrotxa
16-04-2021

Les set organitzacions signants lamenten que s’imposi un model de governança que exclou la societat civil del territori i posa en risc les activitats tradicionals respectuoses amb el medi natural i la vida rural. Clica el titular per ampliar la notícia.


 

Set de les principals organitzacions de propietaris forestals catalanes, amb el Consorci Forestal de Catalunya, han interposat de manera conjunta un recurs contenciós administratiu contra el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa. El Pla va ser aprovat el 9 de febrer en acord de govern de la Generalitat, i les entitats han interposat el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en considerar que la normativa s’ha adoptat sense donar resposta a moltes de les al·legacions presentades des del territori, amb l’ànim de contribuir a resoldre la problemàtica d’aquesta zona natural tan sensible, i que compromet la seva gestió de futur.

Les entitats lamenten que ni el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ni el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, hagin complert els compromisos que van assumir amb el col·lectiu de propietaris de finques agrícoles i forestals, amb qui van pactar discutir detingudament les seves al·legacions.

Si bé se n’han acceptat algunes, el document continua sense abordar greus problemàtiques de fons, en un territori d’actuació en què el 90% de la superfície és agrícola i forestal. Les entitats forestals lamenten la visió urbana del Pla, que no recolza el manteniment d’activitats econòmiques tradicionals i sostenibles, ni

promou la fixació de gent en un territori cada vegada més despoblat.

Consideren que el Pla s’entossudeix a imposar un model de governança sense contemplar cap participació efectiva dels propietaris forestals, contravenint fins i tot els acords pactats encara no fa tres anys en l’Estratègia del patrimoni natural i de biodiversitat impulsada per la pròpia Generalitat de Catalunya.

 

Sense vetllar per les activitats tradicionals la biodiversitat decaurà

 

Precisament la conservació de la biodiversitat, que és un dels aspectes que diu defensar el Pla, és un dels factors que més es vulnera amb la nova norma, ja que no es fomenten i ni tan sols es defensen les activitats tradicionals que són les que han conformat el paisatge natural que té actualment l’Alta Garrotxa. Parlem d’activitats com la silvicultura i l’aplicació d’una gestió forestal sostenible que cuida els boscos, de la ramaderia extensiva i fins i tot de la tan necessària caça controlada d’algunes espècies per mantenir un equilibri en l’ecosistema natural i controlar alguns riscos sanitaris. Els silvicultors es mostren molt preocupats per la deixadesa en aquest àmbit, i consideren que sense la preservació d’aquestes activitats la biodiversitat del territori es pot veure greument afectada.

Les entitats que han presentat el contenciós de forma conjunta són el Consorci Forestal de Catalunya, el Moviment País Rural, i les associacions de propietaris forestals de la Vall de Camprodon, l’Alta Garrotxa, la Vall d’en Bac, Montnegre i Corredor i de Sant Hilari Sacalm. Totes elles, malgrat que el seu àmbit d’actuació no sigui a la Garrotxa, mostren la seva preocupació pel fet que el govern tingui intenció d’implantar aquest model de gestió a d’altres espais naturals de Catalunya. Per això fan costat a les associacions de propietaris afectades ara per aquest Pla, i defensen que el model a seguir ha de ser el de la cogovernança entre el sector públic i els propietaris privats.

 

 

Mobilització massiva dels silvicultors de la Garrotxa

 

Ja fa temps que els silvicultors de la Garrotxa estan en alerta davant del perill de desenvolupar aquest Pla de protecció durant les properes dècades, i fa dos anys ja es van mobilitzar conjuntament amb altres associacions de propietaris forestals per presentar una esmena a la totalitat a la proposta de Llei. Aleshores es va argumentar que aquesta ja partia d’una diagnosi deficient, apostant per una renaturalització del territori, sense tenir en compte el paper i la necessitat de recolzament a les activitats tradicionals i a les persones que hi vieun.

 

Amb aquest recurs contenciós administratiu les entitats forestals emplacen al nou Govern que s’ha de formar en les properes setmanes a escoltar i a no menystenir els propietaris forestals sobre les qüestions que afecten els boscos de Catalunya, i en aquest sentit promouran les accions que siguin oportunes per tal de fer-se escoltar.


 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal es mostra satisfet amb la nova Llei estatal de Canvi Climàtic, que reconeix la importància de la gestió forestal per la transició justa cap a una economia baixa en emissions de carboni
12-04-2021

El 8 d’abril el Congrés dels Diputats ha aprovat la Llei de Canvi Climàtic de l’estat, i el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) es suma a la satisfacció expressada pel conjunt del sector vinculat al bosc. Tot i que queden molts camps en els què cal avançar, l’entitat considera una fita molt important la incorporació d’aspectes com el paper del bosc, la seva gestió i l’ús i el consum de productes forestals, com a elements essencials per a l’assoliment dels objectius de la Llei.

El Consorci Forestal subratlla que la Llei recull explícitament (article 23) la voluntat de fomentar les externalitats positives que proporcionen els embornals de carboni terrestres. Especialment, aquelles que proporcionen els sectors agrari i forestal, així com l’ús de la bioenergia i altres productes del bosc.

Mesures fonamentals per recolzar la figura del silvicultor actiu

L’aposta per la bioeconomia i el  mandat al govern de l’estat a desenvolupar l’article 65 de la Llei 43/2003 bàsica de boscos, que preveu regular els mecanismes i les condicions per incentivar les externalitats positives dels boscos amb pla de gestió forestal, són altres aspectes clau que assenyalen des del Consorci Forestal, ja que consideren que són mesures fonamentals per recolzar als silvicultors actius. Milers de persones que amb la seva dedicació, constància i il·lusió, treballen per la conservació i millora del seu patrimoni. Aquesta tasca beneficia al conjunt del país, ja que els terrenys forestals de titularitat privada  representen prop del 80% dels nostres espais forestals.

Des del CFC agraeixen especialment la complicitat i el recolzament del Grup Parlamentari Republicà al Congrés. Ha estat gràcies a la seva sensibilitat i complicitat que des del Consorci, juntament amb d’altres organitzacions del sector forestal (COSE i Juntos por los Bosques), han pogut contribuir a fer arribar les seves propostes i inquietuds al text. Una Llei que suposa un pas endavant en el camí per facilitar el marc que ha de permetre una gestió sostenible del bosc, quelcom que no es possible sense buscar l’equilibri entre els aspectes mediambientals, econòmics i socials.

 

El Consorci Forestal de Catalunya és l’associació que aglutina els silvicultors actius i compromesos en la gestió i en la millora del bosc

L’objectiu i compromís del CFC és el recolzament als socis i l’impuls a la gestió sostenible del bosc. Per fer-ho, treballen pel conjunt del sector i representen als seus socis al Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal, a la Taula Intersectorial Forestal i al conjunt de taules vinculades al sector forestal tant a nivell català com estatal (a través de COSE) i internacional (a través del CEPF). Participen també al Consell de Protecció de la Natura i a l’Institut Català del Suro.


 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal estrena la campanya europea que posa en valor les persones que tenen cura dels boscos
06-04-2021

La Clara Castelló, silvicultora i sòcia del Consorci Forestal de Catalunya, ha estrenat la campanya #WelcomeToMyForest, impulsada per la Confederació Europea de Propietaris Forestals.

La iniciativa d'àmbit europeu té per objectiu fer sentir les veus d'aquells qui tenen cura dels boscos, i a través de vídeos gravats a les seves finques, els silvicultors conviden els espectadors a conèixer com és ser propietari de boscos, quins són els reptes als quals s'enfronten, quins són els seus objectius pel que fa a la gestió forestal i què els manté motivats.
Properament s'incorporaran a la campanya nous vídeos protagonitzats per socis del Consorci Forestal de Catalunya.

Veure el vídeoComparteix  Facebook Twitter Email

Jordi Salbanyà és nomenat nou membre del Consell de Protecció de la Natura
02-04-2021

Jordi Salbanyà, soci i membre de la Junta de govern del Consorci Forestal de Catalunya, ha estat nomenat nou membre del Consell de Protecció de la Natura, a proposta del Consorci Forestal.

Salbanyà passa a formar part d'aquest òrgan consultiu en matèria de protecció de la natura i del Paisatge, i la seva expertesa i coneixement del sector serà especialment rellevant en un període en el que cal obrir temes estratègics com són la nova Llei de la Biodiversitat i el reconeixement de la gestió forestal com una eina fonamental per la conservació i millora dels nostres boscos.
Jordi Salbanyà substitueix en el càrrec a Ramon Bosch i Balcells, soci del Consorci Forestal i silvicultor de la comarca de l'Anoia, a qui la Junta del Consorci agraeix la seva disponibilitat i dedicació durant els darrers anys.Comparteix  Facebook Twitter Email

Obertes les inscripcions a les primeres Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera
02-04-2021

Ja us podeu inscriure a les dues primeres Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera 2021, a través del portal RuralCat.
Enguany les jornades seran online, i la primera serà el 16 d'abril de 9:30 a 11:30h i porta per títol "Desembosc per canals a la Garrotxa, en el marc del projecte Life BIORGEST".La segona jornada serà el divendres següent, 23 d'abril de 9:30 a 11:30h i girarà entorn de "La invasió de la papallona del boix i els seus efectes a Catalunya".

Aquí podeu consultar la programació sencera de les XXXVIII Jornades Tècniques. Recordeu que les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a partir d'un mes abans de l'inici de cada jornada des de RuralCat.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal col·labora amb la campanya “Cuidamos los bosques” de PEFC Espanya
18-03-2021

El Consorci Forestal de Catalunya col·labora amb PEFC Espanya, que en motiu de la celebració del Dia Internacional dels Boscos el 21 de març ha fer el llançament de la campanya “Cuidem els boscos”. Aquesta té l'objectiu de visibilitzar la importància de la cura i preservació mediambiental, el fre al canvi climàtic i el compromís de la tasca activa i constant de les persones del sector forestal, imprescindibles per promoure una economia descarbonitzada.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ja és obligatori disposar de signatura digital per demanar ajuts
26-02-2021

La modificació de les bases d’ajuts pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR 2014-2020) obliga a presentar totes les  sol·licituds d’ajuts telemàticament i signats electrònicament pel sol·licitant.

 

Recordeu que el PDR és el marc en el què anualment es publiquen els ajuts a:

  • La xarxa viària per a la gestió dels boscos
  • Prevenció d'incendis forestals i restauració del potencial forestal
  • Actuacions silvícoles de millora i generació de cicles ecosistèmics
  • Redacció i revisió dels instruments d'ordenació forestal
  • Inversions per a la transformació i comercialització dels recursos forestals
  • Creació d'agrupacions i organitzacions de productors forestals

Per tant, si encara no en teniu cal que sol·liciteu la vostra signatura electrònica, ja que serà imprescindible per poder fer els tràmits de sol·licitud d’ajuts a l’Administració.
La presentació de documentació es realitzarà única i exclusivament mitjançant certificació digital, fet que n’assegura el nivell de seguretat necessari pel que fa la confidencialitat i la protecció de dades.

Com podeu obtenir la signatura digital?
La identificació i la signatura de la persona sol·licitant es fa mitjançant la utilització dels sistemes d'identificació i de signatura electrònica admesos per la seu electrònica de la Generalitat. Entre els certificats vàlids per interactuar amb l’Administració, destaquem per ser els més comuns entre nosaltres:

  • Certificat idCAT de l’Agència Catalana de Certificació: té una validesa de 4 anys     i és el més pràctic i recomanable per persones físiques. Demaneu-lo aquí
  • DNI electrònic. Requereix que l’usuari tingui un lector específic. Demaneu-lo aquí
  • Certificat de Persona Física de la FNMT: validesa de 3 anys. Demaneu-lo aquí

Tingueu present que disposar d’alguna d’aquestes signatures serà   imprescindible per poder-vos acollir a qualsevol de les convocatòries d’ajuts  que vulgueu demanar.

Per qualsevol dubte o consulta no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a través de:
Telèfon: 972 842708 o correu electrònic: consorci@forestal.catComparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: