CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
Busquem Titulat/da en Enginyeria Forestal
11-01-2022

COOPERATIVA FORESTAL busca professional per cobrir una plaça de grau en enginyeria forestal o equivalent (enginyer/a forestal, de grau mig o superior). Incorporació immediata en tasques de direcció de treballs i gestió d’explotacions forestals i d’oficina tècnica. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Nou perfil d'Instagram del Consorci Forestal
29-12-2021

Hem obert nou perfil del Consorci Forestal de Catalunya a Instagram. A través d'una selecció de fotografies us hi explicarem l'actualitat de l'entitat i del sector forestal, així com la dels projectes que duem a terme amb altres institucions col·laboradores. Ens seguiu?Comparteix  Facebook Twitter Email

Les oportunitats que ofereixen les biorefineries de petita escala
17-12-2021

El 20 de desembre de 17 a 18:30h es farà la jornada en línia sobre el projecte LIFE BIOREFFORMED, que té per objectiu la gestió sostenible dels boscos mediterranis a través d’una biorefineria emprant torrefacció i piròlisi per a obtenir productes químics renovables i biocombustibles a partir de la biomassa forestal.
Coorganitzada pel Consorci Forestal i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural, la jornada es parlarà de les noves oportunitats que aquesta iniciativa oferirà per a la gestió de zones amb baixa rendibilitat i que en el marc del foment de la bioeconomia, podrien tenir més oportunitats.

La jornada és gratuïta però cal inscripció aquí.

Clica la notícia per veure el programa complet.

 

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El paper del sector forestal davant la lluita contra el canvi climàtic, després de la COP de Glasgow
07-12-2021

El 15 de desembre de 10 a 12h es farà la jornada en línia sobre el fonamental paper dels boscos en la mitigació del canvi climàtic. S'hi debatrà sobre com estan previstes les compensacions a nivell forestal per emmagatzemar carboni, tant a nivell global com a escala europea i catalana.

La jornada és gratuïta però cal inscripció aquí.

Clica la notícia per veure el programa complet.Comparteix  Facebook Twitter Email

Eleccions al Centre de la Propietat Forestal
02-12-2021

El proper 26 de febrer es faran les eleccions per determinar la representativitat dels propietaris i propietàries forestals privats de Catalunya al Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal (CPF). El CPF és l’eina a través la que els propietaris/es forestals i l’administració treballem per recolzar la gestió forestal sostenible en els boscos de titularitat privada.

 

Des del Consorci Forestal de Catalunya estem treballant una candidatura unitària amb: la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI), la Unió de Pagesos (UPC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Treballar plegats és del tot necessari per donar resposta als reptes que tenim i per treure el màxim profit també de les oportunitats que se’ns presenten.

Cal que tingueu present que el procés electoral que s’acaba de posar en marxa té dues fases: la recollida d’avals de la candidatura i les votacions.

Trobareu tota la informació relativa a la signatura d'avals i a tot el procés electoral aquí.Per tal de poder votar heu de figurar al cens electoral provisional que trobareu a la pàgina del Centre de la Propietat Forestal. Al cens podeu comprovar que les   vostres dades siguin correctes   i també  podeu demanar un canvi de mesa electoral si ho considereu convenient. Podeu sol·licitar-ho del 9 al 24 de desembre.

El dissabte 26 de febrer les eleccions seran de manera presencial, a les diferents oficines a Catalunya dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com a nombroses oficines comarcals, que podeu veure detallades a l’annex 2 de l’Ordre de convocatòria d’eleccions.

Si voleu demanar el vot per correu ho heu de fer de manera presencial en aquestes mateixes oficines presentant aquesta sol·licitud abans de l’11 de febrer.


El calendari electoral és el següent:

9 a 24 de desembre: termini per formular reclamacions al cens provisional

31 desembre: publicació del cens definitiu

3 al 18 de gener: presentació de candidatures

Fins a 11 de febrer: es pot demanar el vot per correu
 
10 de febrer: inici de la campanya electoral
 
26 de febrer: eleccions

 
Ens trobem davant d’una època molt important en la que hem de fer arribar amb força la nostra veu per defensar el paper dels boscos i del conjunt del sector forestal en reptes com l’adaptació al canvi climàtic, la recuperació econòmica, el desenvolupament de la bioeconomia i la millora del nostre entorn.Comparteix  Facebook Twitter Email

Presentem al Govern 56 propostes per esmenar una proposta de Pla de Protecció de Cadí-Moixeró, marcadament ideològic i contrari a la dinamització del territori
25-11-2021

Colze a colze amb l’associació de Propietaris Forestals d’aquest espai, el Consorci Forestal de Catalunya ha analitzat en profunditat la proposta de normativa i de directrius de gestió que ha presentat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, com a primer pas de tramitació Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Cadí-Moixeró.


El posicionament contrari a la proposta de  Pla de Protecció és compartit per la totalitat d’organitzacions representatives del sector productor forestal i es pot consultar aquí. Entre altres, el Pla preveu que el 25% dels recursos de l’espai es dediquin a portar a aquest territori a una “dinàmica natural” i menys d’un 10% al recolzament a les activitats tradicionals.


Fa pocs dies, representants del Consorci i el president de l’associació de Propietaris Forestals del Cadí-Moixeró, ja es van reunir amb el Director General de  Polítiques Ambientals, Antoni Ferran, per debatre aquestes qüestions. Tot i l’avenç del procés d’aprovació del nou pla,  Ferran va expressar la seva voluntat de treballar i buscar l'entesa amb la propietat forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

La Secretària de Medi Ambient es compromet a treballar conjuntament temes estratègics
24-11-2021
Des del Consorci Forestal de Catalunya ens mostrem satisfets de la trobada amb Anna Bernadas, Secretària General de Medi Ambient i Sosteniblitat.
A la reunió s’ha fet palès el compromís del govern de treballar conjuntament amb el Consorci per impulsar les propostes incloses a l’Estratègia per la Biodiversitat relatives a:

 

- Garantir la compatibilitat entre les polítiques de gestió forestal i les de conservació de la biodiversitat

- Fer realitat la gestió compartida amb ens locals i amb propietaris dels terrenys en espais naturals.

- Garantir una representació justa i paritària dels titulars dels terrenys i sectors econòmics afectats, a la nova Agència de la Natura.Comparteix  Facebook Twitter Email

El sector del pi pinyer de Catalunya aposta per les plantacions intensives
19-11-2021

El sector del pinyó a Catalunya és un àmbit estratègic i amb un potencial productiu i econòmic enorme, i a partir de l’anàlisi de diverses experiències desenvolupades els darrers anys en el marc del projecte Quality Pinea, ara aposta decididament per les plantacions intensives. Els bons resultats del treballs duts a terme per la producció de pinyes fan veure la viabilitat de les plantacions de pi pinyer en grans extensions de zones agrícoles, fins i tot en àrees marginals i amb poca pluviometria.


Al mateix temps, els estudis avalen la rendibilitat econòmica d’aquest tipus de plantacions, fet que hauria d’animar a propietaris de terrenys forestals i agrícoles a tirar endavant aquest nou tipus d’explotacions.

 

S’hi han presentat interessants conclusions de treballs fets en els darrers anys, com per exemple la quantificació de la producció de pinya mitjançant l'ús de drons amb sensors de imatge d'alta resolució espacial, que s'ha estat testant en plantacions empeltades. Al mateix temps, la tècnica d'empelts s’ha demostrat altament efectiva com a alternativa en zones de conreu abandonades.

 


 

Tant productors com tècnics dels centres de recerca que han participat a l’estudi remarquen que el sector del pinyó ha de quedar regulat, igual que d’altres productes no fusters com els bolets, el bruc o el llentiscle, per l’Agenda Forestal 2025 que està desenvolupant el govern de la Generalitat. Els productes no fusters són la base d’una bioeconomia circular agroforestal, i tot i que des de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha mostrat el compromís en contemplar la seva regulació, la falta de concreció preocupa al sector professional, molt perjudicat pels robatoris de pinyes i la comercialització dels pinyons al mercat negre.

 
 

Una altra de les amenaces del pi pinyer és la plaga de la xinxa americana del pi (Leptoglossus occidentalis) que afecta greument la producció de pinyes. Per aquest motiu els productors agrupats a través de la Cooperativa de Serveis Forestals i els principals centres de recerca forestal de Catalunya participen al nou Grup Operatiu Pinea, un projecte innovador d’àmbit estatal per fer front a les plagues que provoquen grans pèrdues de producció i amenacen seriosament la viabilitat del sector.Comparteix  Facebook Twitter Email

Reunió amb la Direccó General de Polítiques Ambientals
08-11-2021

Avui ens hem reunit amb la Direcció General de Polítiques Ambientals, amb el seu director Antoni Ferran, per per tractar la proposta de pla de protecció del Parc Natural del Cadí Moixeró.

Celebrem el missatge d'Anton Ferran sobre la voluntat de treballar i buscar l'entesa amb la propietat forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

Jordi Salbanyà presenta el seu llibre sobre la conservació dels boscos per part dels propietaris forestals privats
02-11-2021

L'advocat i membre de la Junta de Govern del Consorci Forestal, Jordi Salbanyà, ha fet la presentació del llibre "La conservació dels boscos per part dels propietaris forestals privats", que reprodueix la seva tesi doctoral que va merèixer un Cum Laude per part del tribunal avaluador de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.
Salbanyà ha fet la presentació durant l'Assemblea General del Consorci Forestal, que coedita el llibre publicat per l'editorial Atelier.


En un temps en que la nostra societat intenta sobreposar-se als estralls dels incendis forestals que cada estiu prenen protagonisme uns incendis que molts vinculen a l'estat d'abandonament en que es troben bona part dels terrenys forestals del nostre país, aquesta obra ofereix una visió crítica del deure de conservació dels boscos que s'imposa als propietaris privats.

El llibre fa un recorregut de com en els fòrums de política internacional els estats han anat adquirint el seu compromís per a la preservació dels boscos; un compromís del que la Unió Europea n'ha estat especialment sensible, i que l'Estat espanyol incorporà en l'ordenament constitucional dins la matèria de medi ambient. També s'exposa com tracten aquesta matèria tant la legislació bàsica estatal ambiental i forestal, com la legislació autonòmica catalana i la de les administracions locals.Comparteix  Facebook Twitter Email

Singular Wood rep el guardó en el sector forestal als Premis Quintanes d'emprenedoria
01-11-2021

Singular Wood ha rebut el premi al sector forestal, en la 3a edició dels Premis Quintanes a l’emprenedoria de l’entorn rural. El jurat ha valorat positivament “la singularitat del projecte, i la possibilitat de reutilitzar i transformar un recurs natural en un objecte de disseny.”
 

Singular Wood, amb el suport del Consorci Forestal de Catalunya, facilita la comercialització i dona un valor afegit a les fustes dels nostres boscos amb característiques especials i singulars.Comparteix  Facebook Twitter Email

Jornada Tècnica. Plantacions de pi pinyer empeltades i quantificació de pinya
29-10-2021

El 12 de novembre celebrarem a Garrigàs (Alt Empordà) aquesta Jornada organitzada en el marc del projecte QUALITY PINEA, i en la que es tractaran diverses accions sobre plantacions i quantificació de pinya en plantacions empeltades.

 

 
 

 

 

 

09:45 h  Punt de trobada.
Centre Cívic de Garrigàs, Carrer Gran, 26. Garrigàs (Alt Empordà)


10 h. Benvinguda i explicació del projecte QUALITY PINEA.

Sr. Josep M. Tusell (Enginyer de Forest i Coordinador de la Cooperativa Forestal de Catalunya SCCL)
 

10:15 h Requisits per plantacions de pi pinyer i àrea de distribució potencial.

Sr. Xavier Llosa (Enginyer de Forest de la Cooperativa Forestal de Catalunya SCCL)

 

10:30 h Estudi econòmic del cultiu de pi pinyer com alternativa en zones agrícoles.
Sra. Anna Teixidor (Enginyera de Forest, tècnica de suport del programa de fructicultura de l’IRTA.)  

 

10:45 h Quantificació de la producció de pinya mitjançant sensors remots.
Sr. Shawn Kefauver (Doctor en Ecologia i investigador Ramon y Cajal, Universitat de Barcelona, UB)

 

11:05 h Presentació del Grup Operatiu Pinea (GO-Pinea).

 

11:15 h Precs i preguntes.

        

12:15 h Desplaçament a finca amb experiència en plantacions de pi pinyer empeltat.

 

12:15 h Mètodes d’estimació de la producció de pinya. (Ús de drons i estimació visual)
Sr. Shawn Kefauver, Xavier Llosa i Míriam Piqué (Responsable del programa “Gestió forestal multifuncional” del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya).  

 

12:30 h La plantació de pi pinyer empeltat com a alternativa en zones de conreu.
Sr. Carles Vaello (Economista i propietari de la finca Can Pagès)
 
13:30 h Cloenda de la jornada.

 

 

 

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament enviant un correu a: margarita.rovira@forestal.cat abans del 10 de novembre.
 
Per a més informació podeu contactar amb Xavier Llosa

(xavier.llosa@forestal.cat) o consultar la web del projecte a www.qualitypinea.eu
 

 

 

 


Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya reclama al govern unitat de criteri i que inclogui els instruments de gestió forestal al nou registre de conservació de finques
19-10-2021

La gestió forestal sostenible és un conjunt d’eines i de criteris que garanteixen l’equilibri entre els usos del bosc i la preservació de la seva biodiversitat, la productivitat i la seva capacitat de regeneració. Així es reconeix a nivell internacional, tot i que el Departament d’Acció Climàtica no mostra un criteri clar en aquesta consideració. Una mostra de la manca de sensibilitat i d’un criteri prou coherent és el projecte de decret sobre el Registre de Finques amb Iniciatives de Conservació del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.


Una proposta de normativa que pretén estimular la participació dels titulars de les finques en la  seva conservació i millora, però que al fer-ho, no recull ni la importància de les directrius de gestió forestal sostenible, ni el compromís de milers de propietaris a través dels Instruments d’Ordenació Forestal (IOF).


La importància de promoure la gestió forestal sostenible integrant-hi les directrius de conservació la preveuen tant l’Estratègia Forestal Europea com l’estratègia Catalana per la biodiversitat d’aquí al 2030. Per esmenar el projecte de decret, el Consorci Forestal ha demanat que el nou text inclogui les referències obligades a la normativa forestal i als principis i estratègies vinculades a la mateixa, i que inclogui també els Instruments d’ordenació Forestal com a documents que recullen el compromís de la propietat en la conservació i millora de les seves finques. I més, quan l’aprovació d’aquest passa per la supervisió de les unitats competents en matèria de biodiversitat i d’espais naturals.

 

Una descoordinació que perjudica les iniciatives de millora del territori

 

El Consorci Forestal de Catalunya ja fa anys que es  mostra preocupat per la manca de comunicació i per les contradiccions entre les unitats responsables de les polítiques de conservació de la natura, i els equips i les polítiques de  gestió forestal sostenible. Una circumstància que perjudica als propietaris- silvicultors actius implicats en la conservació de les finques, que veuen com moltes de les seves iniciatives de millora del territori acaben sent un obstacle al seu desenvolupament, i no troben un recolzament a la gent compromesa en aquest objectiu.
 

 

El nou decret que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, té com a finalitat principal reconèixer els compromisos de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat adquirits per les persones, per tal de poder optar a mesures de foment que promogui la Generalitat de Catalunya com ara subvencions, ajuts o beneficis fiscals. La legislació bàsica de boscos reconeix la gestió forestal sostenible com una finalitat d’interès general. I els instruments de gestió de les finques recullen explícitament els serveis ambientals o de conservació entre els seus objectius. És per això que el Consorci Forestal de Catalunya considera del tot necessari i fonamental fer extensiu aquest reconeixement a les persones que a través dels seus instruments de planificació forestal, ja fa anys han apostat per la conservació i millora del territori.
 

Els boscos mediterranis són un dels ecosistemes amb més diversitat biològica del conjunt d’Europa. Prop del 65% de Catalunya és superfície forestal. La major part d’aquesta superfície és bosc, un 80% són finques de titularitat privada i una tercera part d’aquestes finques compten ja amb un Instrument de Gestió Forestal, un document de referència que els titulars de les explotacions presenten a l’administració forestal per la seva revisió i aprovació.Comparteix  Facebook Twitter Email

Treballem amb l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor i amb Diputació de Barcelona per regular l'accés motoritzat al Parc
15-10-2021

La regulació de l'ús social dels espais forestals és una assignatura pendent, alhora que un problema cada cop més important per a molts propietaris forestals. Els inconvenients que comporta la manca de normativa i de recursos per posar fre a problemes de sobre freqüentació, robatoris, deteriorament d'espais singulars, etc. contrasta amb l'interès creixent del conjunt de la població en  tot tipus d'activitats que es desenvolupen al medi natural.


 


Amb l'ànim d'aportar solucions pràctiques a nivell de territori, des de l'any passat i en col·laboració amb l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, estem treballant amb el Parc per restringir la xarxa viària oberta a tothom a les vies indispensables, per  garantir l'accessibilitat als principals punts d'interès. Aquest és un treball que requereix de criteris clars, consensuats i que exigirà  també un esforç en tema de senyalització, de comunicació i de divulgació.

 

A la imatge, reunió entre representants de les dues associacions, l'equip del Parc del Montnegre Corredor i Joana Barber, cap de l'Oficina de Parcs de la Diputació de Barcelona

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Life Biorgest, a la revista de referència de la propietat forestal a Occitània
14-10-2021

El projecte Life Biorgest protagonitza un dels articles centrals de la revista Forêts d'Occitanie, la publicació del Centre Nacional de la Propietat Forestal d'aquesta regió francesa. Llegeix-lo aquíComparteix  Facebook Twitter Email

S’inicien els treballs forestals per a la millora de la producció de pinya de pi pinyer a Catalunya i fomentar la seva comercialització
01-10-2021

Els darrers mesos s’han dut a terme diversos treballs forestals en una finca de pi pinyer d’Hostalric amb l’objectiu de millorar la producció de pinyes, després que un estudi de viabilitat econòmica d’aquesta espècie conclou que a Catalunya el pi pinyer té un important potencial productiu i que, a més, les plantacions de pi pinyer són una interessant alternativa als cultius agrícoles, i per tant una opció destacable i viable per als propietaris agro-forestals.

Al mateix temps s’estan elaborant inventaris en d’altres rodals de pi pinyer on properament s’iniciaran tractaments d’aclarida selectiva, per tal d´augmentar la vitalitat i rendiment productiu dels pins.


L’efectivitat dels empelts per a augmentar la producció de pinya

L’informe que avala la viabilitat de l´aprofitament de pinya del pi pinyer, així com els treballs forestals, s’han fet en el marc del projecte Quality Pinea. Aquest té per objectiu reactivar el sector pinyer a Catalunya i a la regió francesa dels Pirineus Orientals, amb el foment de la producció i comercialització de pinya i pinyó locals, així com de les activitats econòmiques associades a l’aprofitament i gestió d’aquestes masses i plantacions. I per a fer-ho s’han estudiat diverses alternatives per millorar les tècniques utilitzades per l’aprofitament de la pinya, i en una segona fase també es contempla la transferència al sector forestal dels resultats obtinguts.

En aquest sentit, els empelts s’han mostrat com una eina molt efectiva per avançar l´inici de producció de pinya fins a 10 anys.

 

Quality Pinea és un projecte coordinat per la Cooperativa Serveis Forestals, amb la participació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre National de la Propriété Forestière (CNPF) d’Occitània, a França.

 

L’informe revela un potencial productiu molt elevat

Es calcula que només a Catalunya hi ha unes 38.000 hectàrees de pi pinyer, amb un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea, segons l’informe que s’ha elaborat, tenint en compte un conjunt de variables com l’altitud en què es troben els boscos, la pluviometria i la temperatura mitjana. En un sector regulat, aquest producte posat al mercat suposaria un volum de negoci de 5 milions d’euros, però la realitat és que els propietaris forestals no treuen cap rendiment dels seus boscos. Els motiu són, d’una banda, la falta de regulació i el pillatge de pinyes, una pràctica molt estesa i que acaba col·locant-les al mercat negre i sense cap mena de control, i de l’altra els perjudicis causats per plagues, com la xinxa americana del pi que ataca les pinyes joves, i els efectes de les sequeres que pateixen els boscos mediterranis.

 

 

Posicionar el pinyó com un dels productes més representatius i preuats del bosc mediterrani

 

El projecte també aborda alguns dels reptes relatius a la producció i aprofitament del pinyó, un producte que a més de les baixes precipitacions i  les plagues també es troba molt castigat per la competència de pinyons asiàtics, de més baixa qualitat però comercialitzats a preu molt més baixos. Amb aquest context, la producció i aprofitament de pinyó es troba actualment molt per sota del seu potencial.

 

En aquest sentit, el projecte Quality Pinea busca un enfocament doble per afrontar la problemàtica: d’una banda el sectorial, ja que hi participen persones i entitats productores, empreses d’aprofitament i transformació, i també centres de recerca i administració. Per l’altra, l’abordatge transfronterer i mediterrani, per això es treballa en col·laboració amb el Centre Regional de la Propietat Forestal d’Occitània (CRPF Occitanie), entitat que treballa a la regió francesa dels Pirineus Orientals, on també hi ha un interès creixent en l’increment i millora de la producció i la regulació de l’aprofitament del pinyó.Comparteix  Facebook Twitter Email

Descarrega't la Memòria 2020 del Consorci Forestal de Catalunya
29-09-2021

Ja us podeu descarregar la Memòria 2020 del Consorci Forestal de Catalunya. En ella hi destaquem les principals accions de l’entitat, representant del col·lectiu de propietaris forestals privats de Catalunya, implicats en la gestió del bosc.


Com en tots els àmbits el 2020 ha estat un any complicat. L’esclat de la pandèmia per la Covid-19 ha posat potes enlaire totes les estructures i organitzacions professionals, i el sector forestal no n’ha quedat al marge. Malgrat totes les restriccions de mobilitat i la dificultat d’avançar en algunes àrees, des del Consorci Forestal de Catalunya hem treballat dur per a seguir amb els projectes engegats, adaptar-los a les circumstàncies i fins i tot n’hem engegat de nous.


A la Memòria veureu que el Consorci Forestal i els seus socis, silvicultors i gestors de boscos, han demostrat el seu esforç i compromís en la gestió forestal sostenible, en la defensa dels drets de la propietat forestal i de les polítiques que fomenten un just reconeixement a la tasca dels silvicultors. Una lluita compartida amb d’altres institucions amb les quals col·laborem, i que també queden reflectides en aquest document que ara us presentem.

Esperem que la gaudiu!

 

Descarrega-te-la aquíComparteix  Facebook Twitter Email

Taula de Preus de la Fusta
27-09-2021

El 16 de setembre vam celebrar una edició avançada de la Taula de Preus de la fusta de la Llotja de Vic. L’avançament de dita Taula (inicialment prevista per finals d’octubre) era prou evident i necessària, i és que els moviments del preu de la fusta d’aquests darrers mesos a nivell nacional i internacional requerien d’una actualització urgent. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Oberta la inscripció al Curs d’Especialització en Gestió forestal naturalística i Gestió de boscos mixtos per a l’adaptació al canvi climàtic
08-09-2021


Fins el 20 de setembre estan obertes les inscripcions al  Curs d'Especialització en Gestió forestal naturalística i Gestió de boscos mixtos per a l'adaptació al canvi climàtic.

Es farà els dies 6, 7, 14 i 15 d’octubre i presentarà diferents aproximacions silvícoles de referència per abordar els reptes de gestionar el bosc per adaptar-lo al canvi climàtic i la conservació i millora de la biodiversitat, en el marc dels projectes Life BIORGEST i Life MixForChange.

 


El curs combina la part teòrica mitjançant sessions online amb la part pràctica amb visites a diferents rodals on s'han dut a terme diferents actuacions silvícoles, que seran comentades tant per diferents experts com pels professionals que les van planificar i executar.
 

Està especialment indicat per a personal tècnic o docent, relacionat amb la gestió forestal.


Programa del curs i inscripcions aquíComparteix  Facebook Twitter Email

La Consellera Jordà reconeix la necessitat d'incrementar el recolzament al sector forestal i d'explicar-lo millor al conjunt de la societat
03-09-2021

El 30 d’agost el Consorci Forestal de Catalunya, juntament amb les principals entitats que aglutinen les organitzacions més representatives del sector forestal a casa nostra, va tenir una primera reunió de treball amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i el seu equip.


Des de la nostra organització valorem positivament la trobada. Tot i que deguts als molts  temes a tractar  no va ser possible concretar i posar un calendari de treball, sí que vam copsar la voluntat i el compromís de la consellera de posar-se al costat del sector per esmenar temes importants i urgents que requereixen de la seva atenció. Entre ells, obrir una nova etapa de diàleg i acord per integrar les polítiques de conservació a les polítiques ambientals.


Part important de les demandes que des del conjunt del sector hem fet a la conselleria van precisament en aquesta direcció i es concreten en la necessitat de:
 

- Convertir al Centre de la Propietat Forestal en l’únic interlocutor pels boscos públics i privats, en una segona etapa avançar cap a una Agència de Boscos per millorar l’eficiència i eficàcia de l’administració forestal i per incloure en la governança de la mateixa als principals actors del sector.

- Millorar la governança dels espais naturals protegits. Quelcom que juntament amb la creació d’un espai de diàleg i acord entre l’administració conservacionista, l’administració forestal i el sector privat, és un compromís recollit en l’estratègia Catalana de la Biodiversitat 2030.

- Millorar el finançament de les polítiques del bosc. Amb aspectes com el recolzament a la mecanització dels treballs forestals i l’establiment de bonificacions fiscals per inversions en gestió forestal sostenible, són prioritats compartides pel conjunt del sector.

- Millora de la competitivitat de les empreses de treballs forestals.

- Regulació de l’accés motoritzat al medi natural.

- I altres aspectes que, tot i ser molt més concrets, considerem que dibuixen un autèntic programa de política forestal.
 

L’abast dels temes a tractar sí que va portar a concretar el compromís de tenir una primera Taula Intersectorial Forestal abans d’acabar el mes de setembre. Esperem i treballarem perquè la recuperació d’aquesta taula de diàleg serveixi per anar treballant i aprofundint en tots i cadascun dels punts.Comparteix  Facebook Twitter Email

La tercera reunió del comitè internacional d'experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial permet avançar en la concreció d'aquest Índex
30-08-2021

En el marc del projecte Life Biorgest el passat mes de juliol es va celebrar per videoconferència la tercera reunió de Comitè Internacional d'Experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial (IBP). Va reunir a experts de diverses regions mediterrànies (Catalunya, França, Líban) per debatre sobre les últimes modificacions a realitzar a l'IBP, en particular sobre els factors “Continuïtat temporal de l'estat boscós” i Dendromicrohábitats.


Durant la reunió es van presentar les principals conclusions de la revisió bibliogràfica realitzada per C. Emberger sobre el factor "Continuïtat temporal de l'estat boscós".
 

L'estudi es va centrar en tres qüestions:

-Adaptació del factor en les diferents zones mediterrànies: els resultats per país (data de la condició mínima d'arbrat, documents de referència) s'agruparan en una taula resum.
 

-Integració de les pertorbacions relacionades amb les plantacions en la puntuació: pertorbacions fortes impacten al terra i a les espècies forestals associades, de manera que les plantacions en terrenys forestals amb llarga tradició forestal i en les que els treballs de preparació del terreny s’hagin realitzat en la totalitat de la superfície, es tindran en compte en la puntuació de l'IBP, rebaixant la puntuació de 5 a 2.
 

-La influència del paisatge circumdant en els boscos recents: aquesta influència ja no es té en compte en la puntuació per mantenir la coherència amb les especificacions de l'IBP, que no inclou els rodals dels voltants.
 

El factor "Arbres vius portadors de dendromicrohabitats" utilitza una nova tipologia basada en la tipologia de referència de dendromicrohabitats a nivell europeu (Larrieu et al. 2018). Durant la trobada, P. Gonin va presentar un estudi sobre l'impacte del canvi de tipologia en la puntuació amb l'anàlisi de tres xarxes compostes per una àmplia mostra de boscos europeus, amb més de 167 registres en 178 ha i més de 5.000 arbres portadors de dendromicrohabitats. Aquesta anàlisi va conduir a una lleugera modificació del sistema de puntuació, obtenint ara la puntuació màxima de 5 amb 8 arbres / ha portadors de dendromicrohabitats en lloc de 6 arbres / ha.

Les conclusions d'aquesta 3a reunió estaran disponibles a la web del projecte Life Biorgest. Les qüestions a seguir debatent (estratificació vertical) o que no s'han abordat seran discutides en una propera reunió programada per al divendres 17 de setembre per videoconferència.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ajuts als espais naturals, als hàbitats i les espècies. Any 2022
24-08-2021

Convocatòria anticipada de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Es publica el llibre de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera 2021
27-07-2021

S'ha publicat, en català i castellà, el llibre de les XXXVIII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que s'han fet en línia del 16 d'abril al 4 de juny de 2021.

El llibre recull les ponències d’aquesta edició d'unes jornades tècniques que, amb el pas de les diferents edicions, s’han consolidat com a referència pel que fa a formació i transferència de coneixement en el sector forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya alerta que l’abandonament de la gestió forestal és el gran repte a abordar per prevenir incendis catastròfics
26-07-2021

Les darreres setmanes s’han succeït una sèrie d’incendis forestals importants a Catalunya, especialment greus a la Conca de Barberà i Anoia, Parc Natural del Cap de Creus, al massís del Montgrí, Martorell i Castellví de Rosanes. Des del Consorci Forestal de Catalunya, que agrupa propietaris, agrupacions forestals i silvicultors feliciten al conjunt de cossos d’emergència que han treballat en l’extinció d’aquests incendis (Bombers, ADF, Agents Rurals, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Policia Local) que han treballat intensament per evitar conseqüències més greus.


A Catalunya el 80% de la superfície de boscos està sense gestionar
 

Aquests incendis s’estan produint en un estiu especialment sec i calorós a Catalunya, i la majoria d’ells s’han succeït en zones poblades, fet que ha posat en relleu la importància de la prevenció de focs forestals. Des del Consorci Forestal de Catalunya alerten que l’abandonament de la gestió forestal és el gran repte per prevenir incendis catastròfics. Des de l’entitat recorden que per evitar que aquests episodis esdevinguin grans incendis forestals és fonamental el recolzament a la gestió forestal de propietaris particulars i pagesos, ja que els boscos acumulen excedents de fusta en un territori on al 80% de la superfície s’ha abandonat la gestió. Una acumulació de combustible que converteix en perilloses, i a vegades impossible, les tasques d’extinció d’incendis per part dels equips d’emergència.


L’entitat demana que la fusta cremada es retiri aquesta tardor per facilitar la regeneració dels boscos


En plena campanya d’estiu, i amb un risc d’incendis molt elevat a la major part del país, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural, Teresa Jordà, ha anunciat l’impuls d’un pla plurianual de prevenció d’incendis a Catalunya, dotat amb 60 milions d’euros. Una bona notícia pel sector en matèria de prevenció d’incendis, i el Consorci Forestal de Catalunya demana que des del govern es recolzi als propietaris forestals per poder començar el més aviat possible les tasques de retirada de fusta cremada, així com el tractament de les superfícies arbrades afectades pels incendis. L’entitat considera que la fusta cremada s’ha de poder retirar aquesta mateixa tardor, per facilitar la regeneració dels espais arrasats pel foc, ja que si no s’executen els treballs de seguida la recuperació de la vegetació serà molt més lenta.

 

Des del Consorci Forestal s’han posat en contacte amb la conselleria per conèixer més a fons el nou pla d’ajuts a la prevenció d’incendis que es desenvoluparà els propers quatre anys, una iniciativa molt ben rebuda pel sector però que cal treballar conjuntament.Comparteix  Facebook Twitter Email

El projecte Quality Pinea i la Cooperativa Serveis Forestals us assessoren gratuïtament per potenciar la producció de pinyons a la vostra finca
25-07-2021

Si sou propietaris o gestors forestals des del projecte Quality Pinea i la Cooperativa Serveis Forestals us assessorem gratuïtament a l’hora de potenciar la productivitat de pinyons a la vostra finca. Us podem oferir assessorament personalitzat per fer noves plantacions de pi pinyer, empelts, la posada en producció d’una massa forestal amb pi pinyer, així com desenvolupar els sistemes de recol·lecció de pinyes més adequats segons la finca i ajudar-vos en la comercialització tant de les pinyes com els pinyons.


Tant si sou particulars com empreses demaneu-nos assessorament sense compromís, i us proposarem la millor fórmula per activar la producció de pinyons a casa vostra.

Envieu aquest formulari o contacteu amb la Cooperativa a través de cooperativa@forestal.cat o trucant al 972 842 708.

Aquest assessorament gratuït s'ofereix en el marc del projecte Quality Pinea, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014 a 2020).Comparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: