CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
La tercera reunió del comitè internacional d'experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial permet avançar en la concreció d'aquest Índex
30-08-2021

En el marc del projecte Life Biorgest el passat mes de juliol es va celebrar per videoconferència la tercera reunió de Comitè Internacional d'Experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial (IBP). Va reunir a experts de diverses regions mediterrànies (Catalunya, França, Líban) per debatre sobre les últimes modificacions a realitzar a l'IBP, en particular sobre els factors “Continuïtat temporal de l'estat boscós” i Dendromicrohábitats.


Durant la reunió es van presentar les principals conclusions de la revisió bibliogràfica realitzada per C. Emberger sobre el factor "Continuïtat temporal de l'estat boscós".
 

L'estudi es va centrar en tres qüestions:

-Adaptació del factor en les diferents zones mediterrànies: els resultats per país (data de la condició mínima d'arbrat, documents de referència) s'agruparan en una taula resum.
 

-Integració de les pertorbacions relacionades amb les plantacions en la puntuació: pertorbacions fortes impacten al terra i a les espècies forestals associades, de manera que les plantacions en terrenys forestals amb llarga tradició forestal i en les que els treballs de preparació del terreny s’hagin realitzat en la totalitat de la superfície, es tindran en compte en la puntuació de l'IBP, rebaixant la puntuació de 5 a 2.
 

-La influència del paisatge circumdant en els boscos recents: aquesta influència ja no es té en compte en la puntuació per mantenir la coherència amb les especificacions de l'IBP, que no inclou els rodals dels voltants.
 

El factor "Arbres vius portadors de dendromicrohabitats" utilitza una nova tipologia basada en la tipologia de referència de dendromicrohabitats a nivell europeu (Larrieu et al. 2018). Durant la trobada, P. Gonin va presentar un estudi sobre l'impacte del canvi de tipologia en la puntuació amb l'anàlisi de tres xarxes compostes per una àmplia mostra de boscos europeus, amb més de 167 registres en 178 ha i més de 5.000 arbres portadors de dendromicrohabitats. Aquesta anàlisi va conduir a una lleugera modificació del sistema de puntuació, obtenint ara la puntuació màxima de 5 amb 8 arbres / ha portadors de dendromicrohabitats en lloc de 6 arbres / ha.

Les conclusions d'aquesta 3a reunió estaran disponibles a la web del projecte Life Biorgest. Les qüestions a seguir debatent (estratificació vertical) o que no s'han abordat seran discutides en una propera reunió programada per al divendres 17 de setembre per videoconferència.


Comparteix  Facebook Twitter Emailconsorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: