CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
El Consorci Forestal de Catalunya demana a la Consellera Jordà que incrementi l’import dels ajuts pels danys causats pel temporal Glòria a boscos de titularitat privada
23-11-2020


Es van documentar danys per valor de 1,6 milions d’euros, però el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajutsEl Consorci Forestal de Catalunya s’ha reunit amb la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per demanar més finançament per a reparar els danys causats el mes de gener pel temporal Glòria a les finques forestals de Catalunya. Aquell brutal temporal de llevant, viscut amb molta preocupació pels propietaris forestals, va afectar tot el país en un històric episodi de pluja, neu, vent i onatge que va fer estralls en molts indrets, i que pel qual també vam haver de lamentar vides humanes.

El desbordament de rius i la crescuda de torrenteres va provocar arrossegament de materials i d’arbres que van destrossar infraestructures, carreteres i camins, a més de moltes inundacions i una gran afectació en collites i superfícies boscoses. L’impacte en terrenys forestals va ser especialment molt greu a les comarques de la Selva i del Vallès Oriental, entre d’altres, amb múltiples desperfectes en infraestructures com guals, ponts, murs i esculleres, així com en zones de plantacions.

Des del Consorci Forestal es calcula que hi va haver prop d’un miler de quilòmetres de camins afectats, i es va valorar el conjunt dels danys en 1,6 milions d’euros, una xifra molt propera a l’import de les sol·licituds d’ajuts demanades a la Generalitat. Ara, però, argumentant problemes pressupostaris, s’han denegat el 60% dels treballs sol·licitats.

Des del Consorci Forestal consideren especialment greu que la majoria de camins que els seus propietaris han arranjat de forma particular no rebran cap tipus d’ajut, mentre que són camins utilitzats massivament per la ciutadania per accedir al medi natural.

 

Pel greuge crònic que suposa la manca de finançament i d’inversió en boscos, el Consorci Forestal ha traslladat la seva profunda preocupació a la Consellera Jordà, qui s’ha compromès a buscar recursos per ajudar al màxim nombre d’afectats pels danys del temporal Glòria. El Consorci Forestal agraeix  a la Consellera la seva comprensió i el compromís, tant per abordar la necessitat d’ajudar als silvicultors més afectats, com per treballar per reduir el desequilibri que arrossega el seu Departament a nivell d’inversió en la millora i conservació de boscos, ja sigui a través de programes d’ajuts o d’actuacions directament executades pel Departament.

 

Uns desperfectes documentats i quantificats

Les setmanes posteriors als greus efectes del pas del vent i la gran quantitat d’aigua caiguda durant l’episodi del Glòria, els propietaris forestals van fer balanç dels danys causats a les seves finques, especialment pels desperfectes provocats a camins principals, secundaris i de desembosc, a més d’afectacions importants a obres com ponts, murs i guals. Es va documentar gràficament totes les destrosses i a partir de la correcció dels inventaris de danys facilitats pels mateixos propietaris forestals es va fer la valoració que ascendia a 1.600.000 euros. Des del Consorci Forestal es va fer arribar aquesta documentació al Departament d’Agricultura, amb la petició que s’incrementés el fons de contingència previst per pal·liar l’impacte del temporal Glòria en boscos privats. Nou mesos després, el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajuts del govern.

 


 


Comparteix  Facebook Twitter Emailconsorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: