CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
El Moviment País Rural neix agrupant ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural
18-07-2020

El Moviment País Rural és una associació humanista i territorial que ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea fundacional a l’església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà). País Rural neix amb la voluntat d’unir ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural, i, evidentment, deixa la porta oberta perquè més endavant s’incorporin els que encara no hi són. Unes 150 persones han participat a una assemblea que també ha elegit la direcció i aprovat al manifest fundacional i els estatuts.

 


En defensa del país rural i la seva gent

L’assemblea ha aprovat el manifest titulat “Un gran país rural” que marca els grans objectius de la Plataforma. El text destaca que Catalunya pateix un gran desequilibri territorial ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana (el 71% de la població viu en 59 ciutats). Tanmateix, uns 900 municipis són rurals, uns municipis que estructuren el territori, i creuen que són els municipis que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya”.

 

El manifest reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarquen que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta ciutadania. Es vol prevenir el canvi climàtic, potenciar el desenvolupament rural sostenible i promocionar els productes de proximitat, entre moltes d’altres propostes.

 

País rural exposa que “la revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país. Podem gaudir de tots els serveis públics i privats en qualsevol lloc i en qualsevol moment, això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti”.

 

Una direcció representativa de la Catalunya rural

 

L’assemblea ha escollit Josep Maria Vila d’Abadal president de la Plataforma País Rural dins d’un consell executiu de 9 persones, amb 4 vicepresidències per a  Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín (alcalde de Talamanca), Carlos Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà) i Francesc Boya (Síndic d’Aran). A més completen el consell executiu: Marc Francesch (tresorer), l’advocat Àlex Serrahima (secretari), l’alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera (vocal) i l’alcalde d’Arbúcies Pere Garriga (vocal). També s’ha aprovat una àmplia junta directiva.

 

En el seu discurs de cloenda de l’assemblea el president de la Plataforma País Rural, Josep Maria Vila d’Abadal, ha destacat que “som aquí perquè des de la restauració democràtica es governa des de Barcelona, traient competències com ara les d’Urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de la Natura, que ens ha tret més capacitat de decisió al territori”. A més, ha manifestat que “País Rural és tot el que contemplen els municipis rurals:  diversitat, la conservació de la natura, habitatge, formació, educació, joventut, infraestructures, urbanisme, sector primari...”. Vila d’abadal ha proposat un Estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucions i corregir les lleis existents perquè tenim un projecte per tot el país i per crear una nova Catalunya


Comparteix  Facebook Twitter Emailconsorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: