CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
I quan tot això hagi passat.... (article d'opinió)
20-03-2020

La situació d’alarma i emergència ocasionada per la crisi sanitària actual, ha creat un estat d’incertesa i alhora, un sentiment de responsabilitat compartida, doncs ens posa com a individus com a part i com a solució del problema. A parts iguals!

 

Tots i cadascú de nosaltres tenim el deure i la obligació (moral a més de legal) d’actuar amb la màxima responsabilitat i prudència. Quelcom que ha comportat i que comporta un gran nombre de sacrificis a nivell individual que, al marge de ser absolutament necessaris per preservar la pròpia salut,  sovint comporten posar l’interès del conjunt per davant de l’interès i/o de la comoditat personal.

 

Sense que la major part de  nosaltres en fóssim conscients o ho poguéssim imaginar fa tan sols unes setmanes, ens ha caigut al damunt un esclafit d’escala global i amb repercussions de tot tipus: de seguretat i salut afectant directament a la vida de milers de persones, econòmiques i socials. Macron i diversos líders a nivell mundial han equiparat a l’estat d’emergència creat per una guerra. Entre altres impacten les declaracions de Merkel – una persona molt realista, pragmàtica i gens donada a la sobreactuació – quan diu que és el repte més gran al que s’enfronta Alemanya des de la II Guerra Mundial.  A Espanya, a data d’avui s’ha comunicat la posada en marxa d’un  pla de contingència de 200.000 M€ per fer front a la crisi econòmica i social que avança de la mà de la pandèmia.

 

Davant d’aquest escenari i al marge de qualsevol consideració sobre les mesures a prendre per la gestió d’aquesta crisi doncs això és quelcom que pertoca als experts. Com a entitat que som, compromesa en el recolzament i millora d’un sector i d’una activitat estratègica pel nostre país, volem fer explícit el nostre reconeixement i suport a totes les persona i col·lectius (especialment als vinculats al món de la seguretat i de la salut) que estan a primera fila per redreçar la situació actual, així com el nostre suport als familiars de les víctimes i a totes les persones que d’una manera o una altra s’estan veient més afectats.

 

I quan tot això hagi passat i s’hagi abordat també el necessari debat sobre les mesures a prendre per redreçar tant el sistema sanitari, com l’economia, demanem també recuperar un debat de país sobre la necessitat de potenciar i impulsar les zones rurals. Un espai estratègic per impulsar l’economia i la millora de qualitat de vida al nostre país. Això vol dir una aposta clara per l’economia de proximitat, qüestionar-se un model d’urbanisme i d’ordenació del territori pensat des de la ciutat, invertir en els sectors que tenen les seves arrels en la gestió dels recursos naturals – la base de la bioeconomia, potenciar la cura i la gestió dels espais naturals com a element fonamental per l’economia i per la salut de tots plegats, revertir la cultura de la presa de decisions que van de dalt a baix i un llarg etcètera de qüestions que sense ser urgents, si són importants i necessàries per tots plegats.

 

Joan Rovira. Secretari General del Consorci Forestal de Catalunya


Comparteix  Facebook Twitter Emailconsorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: