CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
El Consorci Forestal dona suport a la fira de la bioconstrucció i l’eficiència energètica
11-06-2021

Aquest divendres hem estat presents a jornada inaugural de FirHabitat, la fira de la bioconstrucció i de l’eficiència energètica que es celebra a Avià (Berguedà) durant tot el cap de setmana.


 


Representants de la Cooperativa Serveis Forestals i l’agrupació forestal del Montnegre Corredor han aprofitat la jornada per presentar el projecte SingularWood, que té per objectiu facilitar la comercialització i donar un valor afegit a les fustes dels nostres boscos amb característiques especials i singulars.

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Manual didàctic de la gestió de la sureda
10-06-2021

Aquest manual, escrit per Josep M Tusell i Rosa M Garcia, vol ser una referència de gestió pels gestors i propietaris de boscos d’alzina surera a Catalunya. Pretén definir un model de gestió silvícola, per tal de garantir la persistència, conservació i producció d’aquests ecosistemes mediterranis tant singulars, doncs les suredes contenen una rica biodiversitat tant en flora com en fauna silvestre. Consulteu-lo aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya veu positiu que el nou govern unifiqui en una sola conselleria les competències en gestió del medi natural
25-05-2021

El Consorci Forestal de Catalunya ha mostrat la seva satisfacció per la posada en marxa del nou govern de Catalunya, que unifica en una sola conselleria les competències en gestió del medi natural. Teresa Jordà és a partir d’avui la titular de la nova conselleria d'Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació, una cartera que agrupa els camps d’actuació política dividits fins la passada legislatura entre la conselleria de Territori i Sostenibilitat i la d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Pesca.

 

El president del Consorci Forestal, Rosendo Castelló, ja s’ha posat en contacte amb Jordà per felicitar-la pel nou nomenament i ha ofert la col·laboració de la institució que presideix per treballar plegats en la modernització i activació del sector per la lluita contra la crisis climàtica, la prevenció dels grans incendis forestals i la millora de la biodiversitat, uns compromisos assumits plenament pels propietaris de boscos particulars de Catalunya.
 

Ja en l’anterior legislatura Jordà va mostrar molt bona sintonia amb el sector forestal català, assistint fins i tot a l’assemblea anual del Consorci Forestal a Santa Pau el 2019 on va manifestar la necessitat d’unificar competències, assumint que la dispersió en la presa de decisions polítiques suposa un increment de conflictes a nivell de gestió.
 

Així doncs, l’anunci de la creació de la nova conselleria amb Jordà al capdavant ha traslladat confiança al conjunt dels propietaris forestals, que gestionen el 77% dels boscos de Catalunya aplicant models de silvicultura com el millor recurs a curt termini per lluitar contra els efectes del canvi climàtic. I al mateix temps, fomenten la conservació de la biodiversitat, creant llocs de treball i economia a les zones rurals.Comparteix  Facebook Twitter Email

Curs de peladors de suro
21-05-2021

Del 21 al 23 de juny tindrà lloc una nova edició del curs de pelador de suro, a Cassà de la Selva. Les tres jornades seran de 8 a 17h i té un cost de 32 €. Atenció, només hi ha 12 places per al curs! Precisament el fet de ser un grup reduït permet fer un seguiment individualitzat i aprendre diferents metodologies de treball. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Els propietaris forestals recorren al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el Pla de protecció del medi natural i paisatge de l’Alta Garrotxa
16-04-2021

Les set organitzacions signants lamenten que s’imposi un model de governança que exclou la societat civil del territori i posa en risc les activitats tradicionals respectuoses amb el medi natural i la vida rural. Clica el titular per ampliar la notícia.


 

Set de les principals organitzacions de propietaris forestals catalanes, amb el Consorci Forestal de Catalunya, han interposat de manera conjunta un recurs contenciós administratiu contra el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa. El Pla va ser aprovat el 9 de febrer en acord de govern de la Generalitat, i les entitats han interposat el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en considerar que la normativa s’ha adoptat sense donar resposta a moltes de les al·legacions presentades des del territori, amb l’ànim de contribuir a resoldre la problemàtica d’aquesta zona natural tan sensible, i que compromet la seva gestió de futur.

Les entitats lamenten que ni el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ni el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, hagin complert els compromisos que van assumir amb el col·lectiu de propietaris de finques agrícoles i forestals, amb qui van pactar discutir detingudament les seves al·legacions.

Si bé se n’han acceptat algunes, el document continua sense abordar greus problemàtiques de fons, en un territori d’actuació en què el 90% de la superfície és agrícola i forestal. Les entitats forestals lamenten la visió urbana del Pla, que no recolza el manteniment d’activitats econòmiques tradicionals i sostenibles, ni

promou la fixació de gent en un territori cada vegada més despoblat.

Consideren que el Pla s’entossudeix a imposar un model de governança sense contemplar cap participació efectiva dels propietaris forestals, contravenint fins i tot els acords pactats encara no fa tres anys en l’Estratègia del patrimoni natural i de biodiversitat impulsada per la pròpia Generalitat de Catalunya.

 

Sense vetllar per les activitats tradicionals la biodiversitat decaurà

 

Precisament la conservació de la biodiversitat, que és un dels aspectes que diu defensar el Pla, és un dels factors que més es vulnera amb la nova norma, ja que no es fomenten i ni tan sols es defensen les activitats tradicionals que són les que han conformat el paisatge natural que té actualment l’Alta Garrotxa. Parlem d’activitats com la silvicultura i l’aplicació d’una gestió forestal sostenible que cuida els boscos, de la ramaderia extensiva i fins i tot de la tan necessària caça controlada d’algunes espècies per mantenir un equilibri en l’ecosistema natural i controlar alguns riscos sanitaris. Els silvicultors es mostren molt preocupats per la deixadesa en aquest àmbit, i consideren que sense la preservació d’aquestes activitats la biodiversitat del territori es pot veure greument afectada.

Les entitats que han presentat el contenciós de forma conjunta són el Consorci Forestal de Catalunya, el Moviment País Rural, i les associacions de propietaris forestals de la Vall de Camprodon, l’Alta Garrotxa, la Vall d’en Bac, Montnegre i Corredor i de Sant Hilari Sacalm. Totes elles, malgrat que el seu àmbit d’actuació no sigui a la Garrotxa, mostren la seva preocupació pel fet que el govern tingui intenció d’implantar aquest model de gestió a d’altres espais naturals de Catalunya. Per això fan costat a les associacions de propietaris afectades ara per aquest Pla, i defensen que el model a seguir ha de ser el de la cogovernança entre el sector públic i els propietaris privats.

 

 

Mobilització massiva dels silvicultors de la Garrotxa

 

Ja fa temps que els silvicultors de la Garrotxa estan en alerta davant del perill de desenvolupar aquest Pla de protecció durant les properes dècades, i fa dos anys ja es van mobilitzar conjuntament amb altres associacions de propietaris forestals per presentar una esmena a la totalitat a la proposta de Llei. Aleshores es va argumentar que aquesta ja partia d’una diagnosi deficient, apostant per una renaturalització del territori, sense tenir en compte el paper i la necessitat de recolzament a les activitats tradicionals i a les persones que hi vieun.

 

Amb aquest recurs contenciós administratiu les entitats forestals emplacen al nou Govern que s’ha de formar en les properes setmanes a escoltar i a no menystenir els propietaris forestals sobre les qüestions que afecten els boscos de Catalunya, i en aquest sentit promouran les accions que siguin oportunes per tal de fer-se escoltar.


 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal es mostra satisfet amb la nova Llei estatal de Canvi Climàtic, que reconeix la importància de la gestió forestal per la transició justa cap a una economia baixa en emissions de carboni
12-04-2021

El 8 d’abril el Congrés dels Diputats ha aprovat la Llei de Canvi Climàtic de l’estat, i el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) es suma a la satisfacció expressada pel conjunt del sector vinculat al bosc. Tot i que queden molts camps en els què cal avançar, l’entitat considera una fita molt important la incorporació d’aspectes com el paper del bosc, la seva gestió i l’ús i el consum de productes forestals, com a elements essencials per a l’assoliment dels objectius de la Llei.

El Consorci Forestal subratlla que la Llei recull explícitament (article 23) la voluntat de fomentar les externalitats positives que proporcionen els embornals de carboni terrestres. Especialment, aquelles que proporcionen els sectors agrari i forestal, així com l’ús de la bioenergia i altres productes del bosc.

Mesures fonamentals per recolzar la figura del silvicultor actiu

L’aposta per la bioeconomia i el  mandat al govern de l’estat a desenvolupar l’article 65 de la Llei 43/2003 bàsica de boscos, que preveu regular els mecanismes i les condicions per incentivar les externalitats positives dels boscos amb pla de gestió forestal, són altres aspectes clau que assenyalen des del Consorci Forestal, ja que consideren que són mesures fonamentals per recolzar als silvicultors actius. Milers de persones que amb la seva dedicació, constància i il·lusió, treballen per la conservació i millora del seu patrimoni. Aquesta tasca beneficia al conjunt del país, ja que els terrenys forestals de titularitat privada  representen prop del 80% dels nostres espais forestals.

Des del CFC agraeixen especialment la complicitat i el recolzament del Grup Parlamentari Republicà al Congrés. Ha estat gràcies a la seva sensibilitat i complicitat que des del Consorci, juntament amb d’altres organitzacions del sector forestal (COSE i Juntos por los Bosques), han pogut contribuir a fer arribar les seves propostes i inquietuds al text. Una Llei que suposa un pas endavant en el camí per facilitar el marc que ha de permetre una gestió sostenible del bosc, quelcom que no es possible sense buscar l’equilibri entre els aspectes mediambientals, econòmics i socials.

 

El Consorci Forestal de Catalunya és l’associació que aglutina els silvicultors actius i compromesos en la gestió i en la millora del bosc

L’objectiu i compromís del CFC és el recolzament als socis i l’impuls a la gestió sostenible del bosc. Per fer-ho, treballen pel conjunt del sector i representen als seus socis al Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal, a la Taula Intersectorial Forestal i al conjunt de taules vinculades al sector forestal tant a nivell català com estatal (a través de COSE) i internacional (a través del CEPF). Participen també al Consell de Protecció de la Natura i a l’Institut Català del Suro.


 Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal estrena la campanya europea que posa en valor les persones que tenen cura dels boscos
06-04-2021

La Clara Castelló, silvicultora i sòcia del Consorci Forestal de Catalunya, ha estrenat la campanya #WelcomeToMyForest, impulsada per la Confederació Europea de Propietaris Forestals.

La iniciativa d'àmbit europeu té per objectiu fer sentir les veus d'aquells qui tenen cura dels boscos, i a través de vídeos gravats a les seves finques, els silvicultors conviden els espectadors a conèixer com és ser propietari de boscos, quins són els reptes als quals s'enfronten, quins són els seus objectius pel que fa a la gestió forestal i què els manté motivats.
Properament s'incorporaran a la campanya nous vídeos protagonitzats per socis del Consorci Forestal de Catalunya.

Veure el vídeoComparteix  Facebook Twitter Email

Jordi Salbanyà és nomenat nou membre del Consell de Protecció de la Natura
02-04-2021

Jordi Salbanyà, soci i membre de la Junta de govern del Consorci Forestal de Catalunya, ha estat nomenat nou membre del Consell de Protecció de la Natura, a proposta del Consorci Forestal.

Salbanyà passa a formar part d'aquest òrgan consultiu en matèria de protecció de la natura i del Paisatge, i la seva expertesa i coneixement del sector serà especialment rellevant en un període en el que cal obrir temes estratègics com són la nova Llei de la Biodiversitat i el reconeixement de la gestió forestal com una eina fonamental per la conservació i millora dels nostres boscos.
Jordi Salbanyà substitueix en el càrrec a Ramon Bosch i Balcells, soci del Consorci Forestal i silvicultor de la comarca de l'Anoia, a qui la Junta del Consorci agraeix la seva disponibilitat i dedicació durant els darrers anys.Comparteix  Facebook Twitter Email

Obertes les inscripcions a les primeres Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera
02-04-2021

Ja us podeu inscriure a les dues primeres Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera 2021, a través del portal RuralCat.
Enguany les jornades seran online, i la primera serà el 16 d'abril de 9:30 a 11:30h i porta per títol "Desembosc per canals a la Garrotxa, en el marc del projecte Life BIORGEST".La segona jornada serà el divendres següent, 23 d'abril de 9:30 a 11:30h i girarà entorn de "La invasió de la papallona del boix i els seus efectes a Catalunya".

Aquí podeu consultar la programació sencera de les XXXVIII Jornades Tècniques. Recordeu que les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a partir d'un mes abans de l'inici de cada jornada des de RuralCat.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal col·labora amb la campanya “Cuidamos los bosques” de PEFC Espanya
18-03-2021

El Consorci Forestal de Catalunya col·labora amb PEFC Espanya, que en motiu de la celebració del Dia Internacional dels Boscos el 21 de març ha fer el llançament de la campanya “Cuidem els boscos”. Aquesta té l'objectiu de visibilitzar la importància de la cura i preservació mediambiental, el fre al canvi climàtic i el compromís de la tasca activa i constant de les persones del sector forestal, imprescindibles per promoure una economia descarbonitzada.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ja és obligatori disposar de signatura digital per demanar ajuts
26-02-2021

La modificació de les bases d’ajuts pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR 2014-2020) obliga a presentar totes les  sol·licituds d’ajuts telemàticament i signats electrònicament pel sol·licitant.

 

Recordeu que el PDR és el marc en el què anualment es publiquen els ajuts a:

  • La xarxa viària per a la gestió dels boscos
  • Prevenció d'incendis forestals i restauració del potencial forestal
  • Actuacions silvícoles de millora i generació de cicles ecosistèmics
  • Redacció i revisió dels instruments d'ordenació forestal
  • Inversions per a la transformació i comercialització dels recursos forestals
  • Creació d'agrupacions i organitzacions de productors forestals

Per tant, si encara no en teniu cal que sol·liciteu la vostra signatura electrònica, ja que serà imprescindible per poder fer els tràmits de sol·licitud d’ajuts a l’Administració.
La presentació de documentació es realitzarà única i exclusivament mitjançant certificació digital, fet que n’assegura el nivell de seguretat necessari pel que fa la confidencialitat i la protecció de dades.

Com podeu obtenir la signatura digital?
La identificació i la signatura de la persona sol·licitant es fa mitjançant la utilització dels sistemes d'identificació i de signatura electrònica admesos per la seu electrònica de la Generalitat. Entre els certificats vàlids per interactuar amb l’Administració, destaquem per ser els més comuns entre nosaltres:

  • Certificat idCAT de l’Agència Catalana de Certificació: té una validesa de 4 anys     i és el més pràctic i recomanable per persones físiques. Demaneu-lo aquí
  • DNI electrònic. Requereix que l’usuari tingui un lector específic. Demaneu-lo aquí
  • Certificat de Persona Física de la FNMT: validesa de 3 anys. Demaneu-lo aquí

Tingueu present que disposar d’alguna d’aquestes signatures serà   imprescindible per poder-vos acollir a qualsevol de les convocatòries d’ajuts  que vulgueu demanar.

Per qualsevol dubte o consulta no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres a través de:
Telèfon: 972 842708 o correu electrònic: consorci@forestal.catComparteix  Facebook Twitter Email

Sorpresa davant l’aprovació exprés del Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa
12-02-2021

Aquesta setmana el govern de Catalunya ha aprovat el Pla de protecció del medi natural i el paisatge de l’Alta Garrotxa, una decisió que ha sorprès al Consorci Forestal de Catalunya pel moment en què arriba (amb unes eleccions al Parlament aquest cap de setmana) i per la nul·la comunicació que s’ha produït per part del govern.
 


El 2019 el Consorci Forestal va presentar al·legacions i un exhaustiu estudi jurídic per demanar la retirada del projecte d’aquest Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa, basant-se en la manca d’un procés de participació pública a l’hora de definir el model que el territori requereix. Des d’aleshores no hi ha hagut cap resposta per part del govern, tot i que a l’espera de llegir el text definitiu del Pla de protecció sembla que s’han tingut en compte algunes de les peticions, com la d’aturar l’ampliació de la superfície protegida.Comparteix  Facebook Twitter Email

"Pensant en les persones", la nova campanya de PEFC Catalunya
04-02-2021

PEFC Catalunya ha presentat la campanya de comunicació “Pensant en les Persones” que gira entorn de les empreses del sector forestal i la seva cadena de valor. Catalunya és líder a nivell estatal en matèria de certificació forestal i actualment a Espanya el 90% dels boscos certificats ho estan sota el protocol PEFC.

La campanya va dirigida a tres grups d'interès: els propietaris i propietàries forestals i empreses de la cadena de custòdia, per a augmentar tant la superfície com el nombre empreses certificades; els consumidors, per donar a conèixer que una de les maneres més senzilles per ajudar a protegir els nostres boscos i mantenir l'ocupació en zones rurals és buscar l'etiqueta PEFC en els productes; i la societat catalana en general, perquè conegui que el sector forestal és modern i competitiu, que la gestió forestal és clau en el desenvolupament d'un model socioeconòmic sostenible i que les activitats al voltant del bosc afavoreixen una economia de país.
 

Veure el vídeo de la campanya

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Participem a l’Estratègia d'Adaptació al Canvi Climàtic
29-01-2021

El Consorci Forestal de Catalunya ha participat en una nova sessió del procés participatiu de l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic, que s’ha celebrat aquesta setmana. Des del Consorci defensem el paper fonamental que té el bosc en aquesta missió, i considerem la gestió forestal com una eina imprescindible per a la mitigació del canvi climàtic.

En aquest sentit, donarem recolzament a les polítiques que vagin en la línia de facilitar l’adaptació dels boscos de Catalunya al canvi climàtic.Comparteix  Facebook Twitter Email

Avancem en la recerca pel control del corc del suro
28-01-2021

Des del Consorci Forestal de Catalunya treballem per minimitzar l’impacte de la principal plaga que pateixen les suredes catalanes, el Coraebus Undatus, un insecte que afecta dràsticament la qualitat del suro. En col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el grup surer Amorim s’han presentat les conclusions de les darreres línies de treball que confiem que properament permetran bons resultats en la lluita contra aquesta plaga.


El corc del suro està fent que més del 60% de la producció anual de suro a Catalunya no tingui prou qualitat per a la fabricació de taps per vi i cava i s’hagi de destinar a trituració, provocant unes pèrdues de més de 4 milions d’euros anuals.
A la darrera reunió també hi han participat experts del Centro de Investigaciones Científicas y Tecnológicas de Extremadura (Cicytex).Comparteix  Facebook Twitter Email

Es publica el llibre de les Jornades Tècniques Silvícoles 2020
15-01-2021

El Consorci Forestal de Catalunya ha publicat el llibre de les XXXVII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera. La publicació recull els diferents articles elaborats pels coordinadors de les jornades realitzades en línia durant el 2020. Podeu descarregar-vos el llibre des de la nostra Biblioteca de publicacions.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya celebra l'aprovació de l'Agenda Forestal i el compromís de la Consellera d'incrementar les inversions en gestió dels boscos per l'any vinent
18-12-2020

Aquesta setmana s’ha presentat l’Agenda Forestal 20-25, el full de ruta que segons la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà, ha de situar el sector forestal com un referent ambiental, capaç de mantenir un entorn productiu de qualitat. Durant la presentació Jordà ha anunciat un augment significatiu del pressupost destinat a la gestió forestal per l’any vinent.

“Estem determinats a potenciar el sector forestal, i avui n’hem fet un salt endavant”, ha apuntat la Consellera, qui també ha destacat la voluntat de simplificar els tràmits administratius, l’aposta per la bioeconomia, la regulació de la recollida de bolets i d’altres productes no fusters, així com la creació de la Taula Forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

El debat de la Llei del Canvi Climàtic i Transició Energètica incorpora les principals propostes aportades pel Consorci Forestal de Catalunya
16-12-2020

El recent estrenat Pacte Verd Europeu (Green Deal) assenta les bases per un gran canvi de model econòmic i productiu. Un dels objectius més ambiciosos és fer de la Unió Europea la primera economia neutra en emissions de carboni el 2050.  Tots els països i regions hauran de fer un gran esforç  i per fer-ho possible, el govern de Pedro Sánchez ha presentat al Congrés una proposta de Llei que al gener començarà un debat parlamentari en el que hem incorporat el conjunt de propostes que considerem bàsiques tant pel sector, com pel conjunt de la societat. Entre elles:


 
Impuls a la gestió forestal sostenible i foment del desenvolupament rural.
Potenciar la bioeconomia, el consum de productes forestals en sectors importants com el de la construcció i l’energia
Protecció del medi ambient i incentius fiscals per iniciatives de descontaminació
Comptabilitzar el carboni que es troba en terreny forestal, en el còmput disponible pel conjunt de l’economia
Iniciatives per disminuir emissions de CO2 i la petjada de carboni, amb la reinversió dels beneficis en una clar impuls de gestió forestal sostenible.
Formació professional del sector, per fixar la població en àrees rurals.
 
Des del Consorci Forestal de Catalunya i amb el suport de la COSE treballarem de valent per explicar la importància de les nostres propostes pel conjunt de la societat a tots els grups polítics. Confiem que aquesta nova Llei del Canvi Climàtic contribueixi a l’assoliment d’una societat sostenible i econòmicament competitiva, i millor adaptada a l’impacte del canvi climàtic.Comparteix  Facebook Twitter Email

Les propostes del Consorci Forestal per la nova legislatura al Parlament de Catalunya
04-12-2020

Des del Consorci Forestal de Catalunya considerem que és necessari que les formacions polítiques posin més atenció a l’àmbit forestal, fent propostes clares i concretes en aquest àmbit. Per això demanem als diferents grups que concorreran a les eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer de 2021 que tinguin en compte les següents propostes per la nova legislatura:Unificar les competències de les polítiques forestal i de conservació del medi natural
Simplificació administrativa: convertir el Centre de la Propietat Forestal en l’administració única del bosc
Millorar el finançament i crear nous incentius fiscals i de pagament de serveis ambientals per impulsar la bioeconomia i la contribució de la gestió forestal sostenible a les polítiques d’energia i canvi climàtic.
Regular l’accés al medi natural per garantir l’equilibri entre l’ús social, la conservació i millora del territori i les activitats agràries i forestals.


Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Actualització de la Taula de preus de la fusta
30-11-2020

Consulta aquí la Taula de preus de la fusta, sorgits de la darrera Llotja de contractació i mercat en origen de Girona del 27 de novembre i la de Vic del 19 de novembreComparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya demana a la Consellera Jordà que incrementi l’import dels ajuts pels danys causats pel temporal Glòria a boscos de titularitat privada
23-11-2020


Es van documentar danys per valor de 1,6 milions d’euros, però el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajutsEl Consorci Forestal de Catalunya s’ha reunit amb la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per demanar més finançament per a reparar els danys causats el mes de gener pel temporal Glòria a les finques forestals de Catalunya. Aquell brutal temporal de llevant, viscut amb molta preocupació pels propietaris forestals, va afectar tot el país en un històric episodi de pluja, neu, vent i onatge que va fer estralls en molts indrets, i que pel qual també vam haver de lamentar vides humanes.

El desbordament de rius i la crescuda de torrenteres va provocar arrossegament de materials i d’arbres que van destrossar infraestructures, carreteres i camins, a més de moltes inundacions i una gran afectació en collites i superfícies boscoses. L’impacte en terrenys forestals va ser especialment molt greu a les comarques de la Selva i del Vallès Oriental, entre d’altres, amb múltiples desperfectes en infraestructures com guals, ponts, murs i esculleres, així com en zones de plantacions.

Des del Consorci Forestal es calcula que hi va haver prop d’un miler de quilòmetres de camins afectats, i es va valorar el conjunt dels danys en 1,6 milions d’euros, una xifra molt propera a l’import de les sol·licituds d’ajuts demanades a la Generalitat. Ara, però, argumentant problemes pressupostaris, s’han denegat el 60% dels treballs sol·licitats.

Des del Consorci Forestal consideren especialment greu que la majoria de camins que els seus propietaris han arranjat de forma particular no rebran cap tipus d’ajut, mentre que són camins utilitzats massivament per la ciutadania per accedir al medi natural.

 

Pel greuge crònic que suposa la manca de finançament i d’inversió en boscos, el Consorci Forestal ha traslladat la seva profunda preocupació a la Consellera Jordà, qui s’ha compromès a buscar recursos per ajudar al màxim nombre d’afectats pels danys del temporal Glòria. El Consorci Forestal agraeix  a la Consellera la seva comprensió i el compromís, tant per abordar la necessitat d’ajudar als silvicultors més afectats, com per treballar per reduir el desequilibri que arrossega el seu Departament a nivell d’inversió en la millora i conservació de boscos, ja sigui a través de programes d’ajuts o d’actuacions directament executades pel Departament.

 

Uns desperfectes documentats i quantificats

Les setmanes posteriors als greus efectes del pas del vent i la gran quantitat d’aigua caiguda durant l’episodi del Glòria, els propietaris forestals van fer balanç dels danys causats a les seves finques, especialment pels desperfectes provocats a camins principals, secundaris i de desembosc, a més d’afectacions importants a obres com ponts, murs i guals. Es va documentar gràficament totes les destrosses i a partir de la correcció dels inventaris de danys facilitats pels mateixos propietaris forestals es va fer la valoració que ascendia a 1.600.000 euros. Des del Consorci Forestal es va fer arribar aquesta documentació al Departament d’Agricultura, amb la petició que s’incrementés el fons de contingència previst per pal·liar l’impacte del temporal Glòria en boscos privats. Nou mesos després, el 60% dels treballs de reparació han quedat fora del programa d’ajuts del govern.

 


 Comparteix  Facebook Twitter Email

País Rural es presenta a l'Alta Ribagorça
13-11-2020

El moviment País Rural, al qual el Consorci Forestal recolza des de la seva fundació, s’ha presentat aquest novembre a l’Alta Ribagorça. A la trobada amb alcaldes i alcaldesses s'ha manifestat la voluntat de la plataforma de recuperar la governança dels nostres municipis i que les decisions d'aquests les prenguin els ajuntaments. També, l’associació vol potenciar l’habitatge, l’escola rural, la sanitat amb consultoris als pobles...

tot amb l’objectiu de fixar la gent a les zones rural i que gaudeixin dels mateixos serveis que les zones metropolitanes. Pel que fa a les infraestructures i les noves tecnologies, segons País Rural han d’arribar a tot el país i avui en dia encara hi ha zones on no arriben.El moviment País Rural s’ha presentat aquest divendres 13 de novembre al vespre a l’Alta Ribagorça. A la reunió en línia hi han assistit els tres alcaldes de la comarca, l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera; l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta; l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet; els regidors de la Vall de Boí, Nil Monsó, Èric Iglesias, Albert Palacín i Gerard Subirà; i el president de País Rural, Josep Maria d’Abadal, entre d’altres membres de País Rural. La reunió s’havia convocat a la Vall de Boí però en compliment de les mesures de prevenció de la COVID19 s’ha fet en línia.

 

País rural, que ja s’ha registrat com a lobby, està redactant l’Estatut del municipi rural com a gran paraigües pel país rural, a l’estil de l’Agenda agrària a França. Per exemple a França està prohibit tancar una escola rural i això gràcies a l’Agenda agrària. En aquesta línia País Rural s’està reunint amb tots els partits polítics de Catalunya.

 

Els alcaldes de l’Alta Ribagorça volen ser escoltats

 

L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha manifestat que, tal i com defensa el moviment País Rural, “Catalunya pateix un gran desequilibri territorial. Tot i que la majoria dels habitants de Catalunya viuen a Barcelona o la seva àrea metropolitana, dels 948 municipis del país, 900 són rurals i per tant han de ser escoltats en la pressa de decisions d’allò que els afecta, haurien de poder definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes. Volem recuperar la governança pels municipis i des dels municipis en tots els àmbits, ja no sols dels espais naturals, sinó també poder dir la nostra en la gestió forestal, i l’urbanisme, i poder defensar la igualtat en l’accés a l’educació i la sanitat, per posar alguns exemples”.

 

Per altra banda, l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, ha destacat que “hem de lluitar perquè la vida al món rural sigui una opció real, i el municipalisme tingui veritable pes en la governança del nostre territori”.

 

Finalment, l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, ha explicat que “País Rural pot ser una eina important per lluitat contra el despoblament, la creació d’un pla estratègic, que valori les especificitats i polítiques rurals, tenint en compte les necessitats de cada territori. Cal realitzar una política estructural en atenció als sectors agraris i forestals. La defensa de les escoles rurals, evitant el seu tancament. Cal minorar l’escletxa digital i de xarxes viàries que el món rural pateix, i sobretot un enfocament transversal de totes les zones rurals per fer front a l’ampli ventall de reptes econòmics, medioambientals i socials que actualment existeixen”.

 

 

País rural, nascuda per representar la Catalunya rural

 

País Rural va néixer el dissabte 18 de juliol del 2020 amb l’assemblea fundacional celebrada a Montblanc (Conca de Barberà). País Rural, que està formada per ajuntaments, empreses, associacions i ciutadans, reclama que els municipis puguin definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin oportunes, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, però de forma autònoma. El nou moviment vol acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. Es treballarà per un país on es pugui gaudir dels mateixos serveis (públic i privats) en tots els municipis.

 

País Rural presenta un model de País al territori, apartidista, municipalista, i amb vocació de construir ponts amb el món urbà.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya demana que s’adoptin mesures per regular l’accés al medi natural
20-10-2020

S’adreçarà a l’administració responsable i als grups parlamentaris, i lamenta que es fomenti el consum desmesurat de natura, alhora que es limita la gestió forestal sostenible.El Consorci Forestal de Catalunya demanarà als diferents partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya que adoptin mesures de regulació de l’accés al medi natural, i que es recuperi el full de ruta pels usos del bosc que fa anys que està aturat. La petició la farà per escrit, coincidint amb els efectes d’un cap de setmana en què espais com el Parc Natural del Montseny han tornat a registrar una sobredimensionada afluència de visitants, tot i la crida de les autoritats a limitar la mobilitat.

La  regulació de l’ús públic del bosc és un debat recurrent i un problema creixent i el Consorci Forestal, que agrupa propietaris i associacions forestals catalanes, considera que les diferents administracions no afronten de forma decidida. Per això emplaça als diferents partits a obrir un debat sobre la política forestal i a incloure en els seus programes electorals les propostes que facin possible disposar d’un full de ruta que fa temps que reclama, per a gestionar amb eficiència un espai que representa el 60% del territori català. L’organització de silvicultors de Catalunya demana una regulació de l’ús social de l’espai que no atempti contra els drets dels titulars dels terrenys.


Una massificació que afecta la biodiversitat i abusa de la propietat privada
 

Cada any es fa més palès un canvi de sensibilitat a nivell social, que ha popularitzat molt les sortides a la natura. La incisiva promoció de l’ús terciari dels boscos pers part de l’Administració d’espais naturals i  l’interès creixent per la pràctica d’activitats físiques han portat a un increment descontrolat de consum de natura. Un fet que, amb exemples com el d’aquest cap de setmana amb centenars de vehicles ocupant espais protegits o amb deixalles abandonades al bosc, suposa un perjudici directe a nivell ambiental, econòmic i també social. I és que la massificació porta a la degradació de molts espais singulars i al deteriorament de la biodiversitat, a la pèrdua de la tranquil·litat que moltes especies necessiten,  i a la proliferació d’abusos sobre les propietats privades.

Aquest fenomen es fa especialment evident en moments com els caps de setmana de tardor,  amb la invasió i col·lapse literal de moltes de les zones més concorregudes de la nostra geografia, i que des del Consorci Forestal porten denunciant des de fa anys. A diferència d’altres països o regions, a Catalunya sempre han estat oberts a veïns i al públic en general els boscos i els milers de quilometres carreteres secundàries i de camins públics i privats que fan possible la gestió d’aquests espais. No obstant, aquests constitueixen una infraestructura verda fràgil que s’està posant en perill.


La promoció de l’ús del bosc no s’acompanya d’una regulació apropiada
 

El Consorci Forestal de Catalunya veu amb preocupació com, en contra del que passa als espais urbans, aquest canvi d’usos i la promoció de l’ús públic dels espais naturals com a font d’ingressos pel sector turístic, restauració i les activitats directament vinculades, no s’ha acompanyat d’un diàleg i d’una regulació que eviti la socialització dels beneficis. Per contra, les despeses de gestió i conservació de les finques cauen exclusivament ens mans dels seus propietaris. L’entitat també considera un contrasentit i una greu irresponsabilitat que mentre sembla que hi ha barra lliure pel consum desmesurat de natura, es dona la paradoxa que creixen les limitacions i restriccions a la gestió forestal sostenible imposades pel Departament de Territori, sota el pretext de la conservació i millora de la biodiversitat.

Precisament els silvicultors entenen la gestió forestal sostenible i planificada com una eina per la conservació de l’espai i pel desenvolupament econòmic del territori.Comparteix  Facebook Twitter EmailEl Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat el projecte de Decret d’aprovació del catàleg de la fauna salvatge autòctona protegida i amenaçada excloent del tràmit d’audiència a les entitats del sector forestal.
La proposta de Decret és un document especialment important, ja que recull 263 espècies, 61 de les quals ja són al catàleg estatal, i 202 són de nova incorporació. Tanmateix, regula els procediments de catalogació i descatalogació d’espècies i el contingut i tramitació dels plans de conservació, recuperació i introducció de fauna.
Des del Consorci Forestal ens preocupa la manca d’informació i participació tant en el procés de redacció del projecte de Decret, com en tot el relatiu a la declaració de noves espècies, aprovació de plans de conservació i recuperació, etc. Quelcom que entenem contrari a  la normativa que regula el dret d’accés a la informació medi ambiental.
Al mateix temps, això genera una gran inseguretat jurídica i fa evident la desconfiança entre l’administració ambiental i els professionals del món forestal i agrari. Una desconfiança que sembla s’estén també a la mateixa administració agrària i forestal.
Altres temes que trobareu a les al·legacions i que no es recullen en el projecte de decret és la necessitat d’ajustar-se a la normativa marc en la matèria. Tampoc la necessitat de preveure incentius i de garantir els mecanismes de compensació per danys i pèrdues directes que els plans i mesures de conservació i recuperació puguin generar sobre activitats agràries i forestals.Comparteix  Facebook Twitter Email

Del 10 al 25 d'octubre Sant Celoni acull una nova edició de La Setmana del Bosc.
08-10-2020

Aquest any es celebra la VI edició de la Setmana del Bosc. L'actual situació d’emergència sanitària ha obligat a adaptar un esdeveniment que aplega diferents activitats al llarg de la setmana i que culmina amb la celebració de la Fira del Bosc, un espai de trobada per a moltes persones que es dediquen a diverses activitats relacionades amb el bosc.


L'Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor organitza dues interessants jornades online en el marc de la Setmana del Bosc de Sant Celoni. Dimarts 13 d'octubre parlaran dels problemes sanitaris que afecten al Montnegre-Corredor (veure programa) i l'endemà, 14 d'octubre, es debatrà sobre els usos de la fusta local. En aquesta xerrada el responsable de la Cooperativa Serveis Forestals, Josep M Tusell, explicarà el projecte d'innovació en producte, procés i en comercialització per introduir al mercat català fustes locals de característiques especials. (programa i inscripció gratuïta aquí).

Aquest any la VI edició de la Setmana del Bosc combinarà les activitats presencials amb d'altres en línia, degut a la situació sanitària actual. Es celebrarà del 15 al 25 d'octubre i aquí podeu veure tota la programació.Comparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: