CA | ES | EN | FR
Notícies > L'actualitat
L'ACTUALITAT
Representants del Parlament Europeu i l'Institut Forestal Europeu visiten Quality Suber i destaquen el potencial del sector surer català
14-04-2022

Hem acompanyat a una delegació de representants del Parlament Europeu i l'Institut Forestal Europeu (EFIMED), encapçalada per l’alemanya Ulrike Müller, que s'han desplaçat a Catalunya per conèixer en persona algunes experiències de gestió forestal sostenible, així com el funcionament de l’empresa Quality Suber i els serveis que ofereix la Cooperativa Forestal de Catalunya.


L’equip estava format per la pròpia Müller (portaveu del grup que treballa l’estratègia forestal europea), l’italià Michele Bozzano (EFIMED) i l’alemany Felix Mittermayer, amb qui hem visitat suredes i han mostrat la seva admiració davant el potencial del sector surer com a cadena de valor estratègica, amb tecnologia avançada i en la línia de les estratègies de la Unió Europea pel foment de la bioeconomia i l’economia circular.Comparteix  Facebook Twitter Email

Arriba la 39a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles
01-04-2022

Ja us podeu inscriure a les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera 2022, amb 9 sessions amb temàtiques molt interessants per posar-se al dia del avenços en el sector i dels reptes de futur. Consulteu el programa i feu la inscripció abans del 10 d'abrilComparteix  Facebook Twitter Email

Vídeo per conèixer els objectius del GO Pinea
24-03-2022

El Grup Operatiu PINEA presenta amb aquest vídeo els seus objectius. Un ambiciós treball per buscar solucions davant dels efectes que el canvi climàtic o la plaga del Leptoglossus Occidentalis estan tenint sobre el pi pinyer.Comparteix  Facebook Twitter Email

La fusta sostenible protagonitza el Dia Internacional dels Boscos
21-03-2022

L'Assemblea General de les Nacions Unides va escollir el 2012 el 21 de març per celebrar el Dia Internacional dels Boscos. 10 anys després PEFC, l'Associació que promou la Sostenibilitat Forestal i a la qual està adherida el Consorci Forestal de Catalunya, se segueix sumant a la celebració d'aquest dia. I enguany ho fa amb el lema “Escollim fusta sostenible per a les persones i el planeta”.


Els beneficis dels boscos i dels seus productes

No hi ha dubte que els boscos són essencials per a la salut del planeta i el benestar dels éssers humans. Cobreixen gairebé un terç de la superfície de la Terra i proporcionen béns com a fusta, combustible, aliments i recer per a les persones. Ajuden a combatre el canvi climàtic, protegeixen la biodiversitat, els sòls, els rius i els embassaments, i serveixen com a llocs on les persones poden acostar-se a la natura.

Però els boscos no només ofereixen beneficis ambientals, sinó també econòmics. El sector forestal genera llocs de treball per a almenys 33 milions de persones i milers de milions de persones utilitzen els productes forestals.

Es calcula que més de la meitat de la producció econòmica mundial depèn dels serveis dels ecosistemes, i això inclou els serveis que proporcionen els boscos. S'estima que més de la meitat de tota la població mundial utilitza productes forestals no fusters per millorar-ne el benestar i els mitjans de subsistència.
 
Per tant, en termes econòmics, l'ús sostenible dels boscos ens ajudarà a avançar cap a una economia basada en materials renovables, reutilitzables i reciclables. Però per garantir aquest ús sostenible dels boscos cal la gestió forestal sostenible, de manera que tant els boscos com els seus recursos es conservin per a generacions futures. PEFC, fa més de 20 anys que treballa a promoure aquest tipus de gestió entre els silvicultors, comptant ja, a escala nacional amb 50.341 silvicultors i propietaris forestals que gestionen 2.523.704 hectàrees de muntanya i, a escala internacional, present a 55 països amb 750.000 silvicultors i 330 milions d'hectàrees, convertint-se en el sistema de certificació més implantat a Espanya i al món.

 

+ INFORMACIÓComparteix  Facebook Twitter Email

Propietaris forestals creen la primera plataforma de venda de fusta singular, per a projectes exclusius d’interiorisme, artesania i decoració
16-03-2022

La cooperativa impulsada pel Consorci Forestal de Catalunya i l’Agrupació Forestal del Montnegre Corredor han presentat la nova plataforma Singular Wood, per a la comercialització de fustes amb característiques especials, que les fan especialment atractives pels mercats del disseny, l’interiorisme i l’ebenisteria.

 


Es tracta de peces singulars i úniques sorgides de boscos de Catalunya amb un valor afegit pel seu aspecte genuí, amb detalls de forma, irregularitats i coloracions especials que les converteixen en peces molt adequades per a la creació de mobles, elements decoratius i ornamentació d’espais interiors. Són característiques  que no es valoren o que devaluen el producte si aquest va al circuit tradicional de la indústria de la fusta, però al mateix temps les dota d’un valor molt apreciat en mercats com el del moble massís i en peces d’artesania amb fusta.

A través de la plataforma, els silvicultors aposten per la creativitat i la posada en valor del vincle entre les persones i el bosc. També es posa a l’abast de tothom un producte que actualment no es troba al mercat, i es contribueix a  la gestió sostenible del bosc posant en valor els seus productes.

 

 
Foto: Michele Curel

 

Traçabilitat de la fusta i complicitat de les serradores locals

 

Una altra característica de Singular Wood és que garanteix l’origen i la traçabilitat del producte, que compta amb la certificació eco-ambiental PEFC. I al tractar-se d’un producte natural, renovable i de proximitat també contribueix a la lluita contra el canvi climàtic.

Els productors compten amb el recolzament de serradores locals i amb dos magatzems de fusta, a Santa Coloma de Farners i Sant Feliu de Buixalleu. Actualment hi ha un catàleg amb una seixantena de fustes d’acàcia, cedre, cirerer, pi blanc, pi pinyer, pollancre, roure i xiprer. La fusta, es presenta en taulons de diferents gruixos, d’acord a mides estandarditzades i a punt per la seva utilització.

Totes les fustes s’han assecat a l’aire lliure, per garantir un procés natural que minimitza els costos i evita deformacions i dificultats al treballar el material.

 

Fustes amb història i cadenes curtes de subministrament

 

Cada fusta ve presentada amb una fitxa tècnica que mostra les seves característiques, així com la història de la seva procedència, detallant el tipus de finca on ha crescut l’arbre, el motiu pel qual s’ha tallat, la data del serrat i d’assecatge i també el benefici ambiental que ha generat mentre ha estat al bosc, amb la informació dels quilos de CO2 que ha emmagatzemat.

Més informació a www.singularwood.cat

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Entrevista a Josep M. Saurí: "Els boscos sense gestionar no ens els podem permetre"
04-03-2022
El Punt Avui ha entrevistat a Josep Maria Saurí, escollit per a la vicepresidència del Centre de la Propietat Forestal, en un càrrec compartit amb Manuel Busquet (BOSCAT). Saurí repassa els principals reptes del sector forestal. Llegiu l'entrevista aquí


Comparteix  Facebook Twitter Email

El Departament d’Acció Climàtica es mostra obert a incorporar als titulars dels terrenys en la gestió de l’Espai Natural de l’Alta Garrotxa
22-02-2022

 

Les organitzacions forestalistes celebren el canvi d’actitud del govern i deixen en suspens el contenciós administratiu presentat contra l’aprovació del Pla de protecció de l’espai.

El mes d’abril de l’any passat set de les principals organitzacions de propietaris forestals catalanes, amb el Consorci Forestal de Catalunya al capdavant, van interposar de manera conjunta un recurs contenciós administratiu contra el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa.

 

 

El Pla havia estat aprovat ara fa un any pel govern de la Generalitat i les entitats van interposar el recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en considerar que la normativa es va aprovar després d’un procés de  participació del tot irregular. Denunciaven que no s’havia donat resposta a moltes de les al·legacions presentades des del territori, amb l’ànim de contribuir a resoldre la problemàtica d’aquesta zona natural tan sensible, una problemàtica que compromet la seva gestió i el futur de l’espai.

 

La proposta de Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa, a banda d’incompliments dels propis compromisos de l’aleshores Departament de Territori i Sostenibilitat, també presentava importants contradiccions amb l’Estratègia de la Biodiversitat, aprovada pel mateix govern. Una  estratègia que, entre d’altres aspectes, es comprometia precisament a impulsar una gestió compartida amb ens locals i amb propietaris dels terrenys en espais naturals protegits.

 

Ara, els representants de les entitats demandants, celebren el canvi d’actitud del Departament d’Acció Climàtica i el ferm compromís del nou director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, de donar un tomb a aquesta situació i de treballar per donar el compromís d’incorporar als titulars dels terrenys als òrgans de gestió dels espais naturals  protegits. En resposta al nou tarannà de la Direcció General de Polítiques Ambientals, les set entitats ja han anunciat que deixen en suspens el contenciós i han començat a treballar en una taula de diàleg per abordar aquesta i d’altres problemàtiques. Aquestes organitzacions consideren que la implicació dels gestors i propietaris de les finques, és imprescindible per aconseguir l’objectiu de conservació i de millora de l’espai que persegueix el Pla de Protecció.

 

El Consorci Forestal recorda que la  incorporació dels titulars dels terrenys als òrgans de gestió dels espais naturals és un fet que ja es dona en espais de referència com el Parc Natural del Montseny, així com en països que, com l’estat francès, sovint han estat un referent en polítiques de biodiversitat i de recolzament a la gent del territori.

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Jornada tècnica sobre gestió forestal adaptativa per a la promoció del pi pinyer i de la producció de pinyó.
17-02-2022

El 23 de febrer al matí, a Fogars de la Selva, farem aquesta jornada tècnica sobre la gestió forestal adaptativa per a la promoció del pi pinyer i de la producció de pinyó. I presentarem els resultats del projecte Interreg POCTEFA Quality Pinea.  La jornada tècnica es realitzarà a bosc, en un rodal d’experimentació de massa mixta de pi pinyer i alzina. Visitarem la zona on es van realitzar actuacions silvícoles per promocionar el pi pinyer en detriment de les quercines, que ens oferirà el marc ideal per presentar els productes finals elaborats en aquest projecte i debatre sobre les accions de futur per revitalitzar la producció de pinyó.

 

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s a través d'aquest formulari, o bé trucant al 667 658 796 (Xavier Llosa) abans de 22 de febrer a les 17h. 

Consulta el programa de la jornadaComparteix  Facebook Twitter Email

Es fa efectiva la renovació del Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal, amb el nomenament de la candidatura unitària UNITS PEL BOSC
09-02-2022

El Centre de la Propietat Forestal (CPF) ha fet públic el nomenament dels nous vocals al Consell Rector d’aquest organisme, com a representants de la propietat privada dels boscos de Catalunya. UNITS PEL BOSC ha estat la única candidatura presentada amb els avals corresponents, de manera que no ha calgut fer les eleccions previstes pel 26 de febrer per acord de la Junta Electoral reunida en sessió extraordinària el passat 28 de gener.

D’aquesta manera, han quedat nomenats vocals del Consell Rector del CPF els representants acordats per la candidatura que agrupa el Consorci Forestal de Catalunya, la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI), la Unió de Pagesos de Catalunya (UPC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).

Es tracta de Josep M. Saurí i Abella, propietari forestal del Vallès Oriental, silvicultor, ramader i representant del Consorci Forestal de Catalunya; Manuel Busquet i Arrufat,  propietari forestal del Bages, advocat i representant de BOSCAT; Marc Comalrena de Sobregrau i Esteve, enginyer forestal del Vallès Occidental i representant d’IACSI. Josep Rius i Prat, propietari forestal del Bages, ramader i representant de la UPC; Eduard de Ribot i Porta, propietari enginyer forestal i silvicultor de la comarca de la Selva, membre de l’executiva del Consorci Forestal de Catalunya i representant de JARC a la coalició.

Tal i com preveu l’acord de coalició, la vicepresidència primera del CPF serà compartida entre el Consorci Forestal i BOSCAT, essent Manuel Busquet qui assumirà aquesta responsabilitat la primera meitat del mandat i Josep M. Saurí en la segona.

També han quedat nomenats com a membres suplents Josep Maria Valls i Tort, Ramon Bosch i Balcells, Irene d’Abadal Mas, David Coll i Sabater i Josep Maria Collellmir i Morales.

Des del Consorci Forestal volem agrair el gran suport rebut dels nostres socis a través dels avals que ens heu fet arribar per donar suport a la candidatura. També fem públic el nostre reconeixement als membres d’aquesta candidatura unitària, tant als titulars com als suplents, per la seva predisposició a treballar plegats per donar resposta als reptes de sector que tenim per davant, i per treure el màxim profit de les oportunitats que se’ns presenten.

Al mateix temps, volem agrair la valuosa tasca portada a terme els darrers anys pel fins ara vicepresident primer del CPF, Josep Maria Vila d’Abadal, i a tots els membres del Consell Rector que l’han acompanyat durant aquests anys al capdavant de l’entitat.Comparteix  Facebook Twitter Email

L'Associació de Propietaris Forestals del Cadí-Moixeró s’adhereix al Consorci Forestal
02-02-2022

El Consorci Forestal de Catalunya suma al seu conjunt de socis a l'Associació de Propietaris Forestals de Cadí-Moixeró. Amb la incorporació d’aquesta entitat de propietaris de finques rústiques i boscos del Parc Natural del Cadí-Moixeró es reforça el compromís del Consorci amb la defensa dels drets de la propietat forestal, un sector que té per davant reptes vitals com l’adaptació al canvi climàtic, la recuperació econòmica, el desenvolupament de la bioeconomia i la millora del nostre entorn.Comparteix  Facebook Twitter Email

Els arbres plantats pels silvicultors catalans el 2021 equivalen a la superfície de dos camps de futbol cada setmana
02-02-2022

A través de la Cooperativa Forestal, el Consorci Forestal de Catalunya va subministrar als seus socis al llarg de l’any passat 77.282 arbres que han plantat a les seves finques, especialment de coníferes de les varietats radiata i douglas. Aquests arbres, repartits en gairebé 97 hectàrees a raó d’uns 800 exemplars per hectàrea, equivalen a plantar la superfície de dos camps de futbol cada setmana, en la que ha estat una de les campanyes més productives dels darrers anys. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

La Cooperativa Forestal promou la formació
28-01-2022

La formació és clau pel futur del sector, i des de la Cooperativa Forestal es promouen visites d’estudiants a les finques que gestionen. El 27 de gener han estat a Sant Hilari Sacalm, amb alumnes de gestió forestal i del medi natural de l’institut Rubió i Tudurí. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Nou perfil d'Instagram del Consorci Forestal
29-12-2021

Hem obert nou perfil del Consorci Forestal de Catalunya a Instagram. A través d'una selecció de fotografies us hi explicarem l'actualitat de l'entitat i del sector forestal, així com la dels projectes que duem a terme amb altres institucions col·laboradores. Ens seguiu?Comparteix  Facebook Twitter Email

Les oportunitats que ofereixen les biorefineries de petita escala
17-12-2021

El 20 de desembre de 17 a 18:30h es farà la jornada en línia sobre el projecte LIFE BIOREFFORMED, que té per objectiu la gestió sostenible dels boscos mediterranis a través d’una biorefineria emprant torrefacció i piròlisi per a obtenir productes químics renovables i biocombustibles a partir de la biomassa forestal.
Coorganitzada pel Consorci Forestal i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural, la jornada es parlarà de les noves oportunitats que aquesta iniciativa oferirà per a la gestió de zones amb baixa rendibilitat i que en el marc del foment de la bioeconomia, podrien tenir més oportunitats.

La jornada és gratuïta però cal inscripció aquí.

Clica la notícia per veure el programa complet.

 

 

 Comparteix  Facebook Twitter Email

El paper del sector forestal davant la lluita contra el canvi climàtic, després de la COP de Glasgow
07-12-2021

El 15 de desembre de 10 a 12h es farà la jornada en línia sobre el fonamental paper dels boscos en la mitigació del canvi climàtic. S'hi debatrà sobre com estan previstes les compensacions a nivell forestal per emmagatzemar carboni, tant a nivell global com a escala europea i catalana.

La jornada és gratuïta però cal inscripció aquí.

Clica la notícia per veure el programa complet.Comparteix  Facebook Twitter Email

Eleccions al Centre de la Propietat Forestal
02-12-2021

El proper 26 de febrer es faran les eleccions per determinar la representativitat dels propietaris i propietàries forestals privats de Catalunya al Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal (CPF). El CPF és l’eina a través la que els propietaris/es forestals i l’administració treballem per recolzar la gestió forestal sostenible en els boscos de titularitat privada.

 

Des del Consorci Forestal de Catalunya estem treballant una candidatura unitària amb: la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI), la Unió de Pagesos (UPC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Treballar plegats és del tot necessari per donar resposta als reptes que tenim i per treure el màxim profit també de les oportunitats que se’ns presenten.

Cal que tingueu present que el procés electoral que s’acaba de posar en marxa té dues fases: la recollida d’avals de la candidatura i les votacions.

Trobareu tota la informació relativa a la signatura d'avals i a tot el procés electoral aquí.Per tal de poder votar heu de figurar al cens electoral provisional que trobareu a la pàgina del Centre de la Propietat Forestal. Al cens podeu comprovar que les   vostres dades siguin correctes   i també  podeu demanar un canvi de mesa electoral si ho considereu convenient. Podeu sol·licitar-ho del 9 al 24 de desembre.

El dissabte 26 de febrer les eleccions seran de manera presencial, a les diferents oficines a Catalunya dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com a nombroses oficines comarcals, que podeu veure detallades a l’annex 2 de l’Ordre de convocatòria d’eleccions.

Si voleu demanar el vot per correu ho heu de fer de manera presencial en aquestes mateixes oficines presentant aquesta sol·licitud abans de l’11 de febrer.


El calendari electoral és el següent:

9 a 24 de desembre: termini per formular reclamacions al cens provisional

31 desembre: publicació del cens definitiu

3 al 18 de gener: presentació de candidatures

Fins a 11 de febrer: es pot demanar el vot per correu
 
10 de febrer: inici de la campanya electoral
 
26 de febrer: eleccions

 
Ens trobem davant d’una època molt important en la que hem de fer arribar amb força la nostra veu per defensar el paper dels boscos i del conjunt del sector forestal en reptes com l’adaptació al canvi climàtic, la recuperació econòmica, el desenvolupament de la bioeconomia i la millora del nostre entorn.Comparteix  Facebook Twitter Email

Presentem al Govern 56 propostes per esmenar una proposta de Pla de Protecció de Cadí-Moixeró, marcadament ideològic i contrari a la dinamització del territori
25-11-2021

Colze a colze amb l’associació de Propietaris Forestals d’aquest espai, el Consorci Forestal de Catalunya ha analitzat en profunditat la proposta de normativa i de directrius de gestió que ha presentat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, com a primer pas de tramitació Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Cadí-Moixeró.


El posicionament contrari a la proposta de  Pla de Protecció és compartit per la totalitat d’organitzacions representatives del sector productor forestal i es pot consultar aquí. Entre altres, el Pla preveu que el 25% dels recursos de l’espai es dediquin a portar a aquest territori a una “dinàmica natural” i menys d’un 10% al recolzament a les activitats tradicionals.


Fa pocs dies, representants del Consorci i el president de l’associació de Propietaris Forestals del Cadí-Moixeró, ja es van reunir amb el Director General de  Polítiques Ambientals, Antoni Ferran, per debatre aquestes qüestions. Tot i l’avenç del procés d’aprovació del nou pla,  Ferran va expressar la seva voluntat de treballar i buscar l'entesa amb la propietat forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

La Secretària de Medi Ambient es compromet a treballar conjuntament temes estratègics
24-11-2021
Des del Consorci Forestal de Catalunya ens mostrem satisfets de la trobada amb Anna Bernadas, Secretària General de Medi Ambient i Sosteniblitat.
A la reunió s’ha fet palès el compromís del govern de treballar conjuntament amb el Consorci per impulsar les propostes incloses a l’Estratègia per la Biodiversitat relatives a:

 

- Garantir la compatibilitat entre les polítiques de gestió forestal i les de conservació de la biodiversitat

- Fer realitat la gestió compartida amb ens locals i amb propietaris dels terrenys en espais naturals.

- Garantir una representació justa i paritària dels titulars dels terrenys i sectors econòmics afectats, a la nova Agència de la Natura.Comparteix  Facebook Twitter Email

El sector del pi pinyer de Catalunya aposta per les plantacions intensives
19-11-2021

El sector del pinyó a Catalunya és un àmbit estratègic i amb un potencial productiu i econòmic enorme, i a partir de l’anàlisi de diverses experiències desenvolupades els darrers anys en el marc del projecte Quality Pinea, ara aposta decididament per les plantacions intensives. Els bons resultats del treballs duts a terme per la producció de pinyes fan veure la viabilitat de les plantacions de pi pinyer en grans extensions de zones agrícoles, fins i tot en àrees marginals i amb poca pluviometria.


Al mateix temps, els estudis avalen la rendibilitat econòmica d’aquest tipus de plantacions, fet que hauria d’animar a propietaris de terrenys forestals i agrícoles a tirar endavant aquest nou tipus d’explotacions.

 

S’hi han presentat interessants conclusions de treballs fets en els darrers anys, com per exemple la quantificació de la producció de pinya mitjançant l'ús de drons amb sensors de imatge d'alta resolució espacial, que s'ha estat testant en plantacions empeltades. Al mateix temps, la tècnica d'empelts s’ha demostrat altament efectiva com a alternativa en zones de conreu abandonades.

 


 

Tant productors com tècnics dels centres de recerca que han participat a l’estudi remarquen que el sector del pinyó ha de quedar regulat, igual que d’altres productes no fusters com els bolets, el bruc o el llentiscle, per l’Agenda Forestal 2025 que està desenvolupant el govern de la Generalitat. Els productes no fusters són la base d’una bioeconomia circular agroforestal, i tot i que des de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha mostrat el compromís en contemplar la seva regulació, la falta de concreció preocupa al sector professional, molt perjudicat pels robatoris de pinyes i la comercialització dels pinyons al mercat negre.

 
 

Una altra de les amenaces del pi pinyer és la plaga de la xinxa americana del pi (Leptoglossus occidentalis) que afecta greument la producció de pinyes. Per aquest motiu els productors agrupats a través de la Cooperativa de Serveis Forestals i els principals centres de recerca forestal de Catalunya participen al nou Grup Operatiu Pinea, un projecte innovador d’àmbit estatal per fer front a les plagues que provoquen grans pèrdues de producció i amenacen seriosament la viabilitat del sector.Comparteix  Facebook Twitter Email

Reunió amb la Direccó General de Polítiques Ambientals
08-11-2021

Avui ens hem reunit amb la Direcció General de Polítiques Ambientals, amb el seu director Antoni Ferran, per per tractar la proposta de pla de protecció del Parc Natural del Cadí Moixeró.

Celebrem el missatge d'Anton Ferran sobre la voluntat de treballar i buscar l'entesa amb la propietat forestal.Comparteix  Facebook Twitter Email

Jordi Salbanyà presenta el seu llibre sobre la conservació dels boscos per part dels propietaris forestals privats
02-11-2021

L'advocat i membre de la Junta de Govern del Consorci Forestal, Jordi Salbanyà, ha fet la presentació del llibre "La conservació dels boscos per part dels propietaris forestals privats", que reprodueix la seva tesi doctoral que va merèixer un Cum Laude per part del tribunal avaluador de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.
Salbanyà ha fet la presentació durant l'Assemblea General del Consorci Forestal, que coedita el llibre publicat per l'editorial Atelier.


En un temps en que la nostra societat intenta sobreposar-se als estralls dels incendis forestals que cada estiu prenen protagonisme uns incendis que molts vinculen a l'estat d'abandonament en que es troben bona part dels terrenys forestals del nostre país, aquesta obra ofereix una visió crítica del deure de conservació dels boscos que s'imposa als propietaris privats.

El llibre fa un recorregut de com en els fòrums de política internacional els estats han anat adquirint el seu compromís per a la preservació dels boscos; un compromís del que la Unió Europea n'ha estat especialment sensible, i que l'Estat espanyol incorporà en l'ordenament constitucional dins la matèria de medi ambient. També s'exposa com tracten aquesta matèria tant la legislació bàsica estatal ambiental i forestal, com la legislació autonòmica catalana i la de les administracions locals.Comparteix  Facebook Twitter Email

Singular Wood rep el guardó en el sector forestal als Premis Quintanes d'emprenedoria
01-11-2021

Singular Wood ha rebut el premi al sector forestal, en la 3a edició dels Premis Quintanes a l’emprenedoria de l’entorn rural. El jurat ha valorat positivament “la singularitat del projecte, i la possibilitat de reutilitzar i transformar un recurs natural en un objecte de disseny.”
 

Singular Wood, amb el suport del Consorci Forestal de Catalunya, facilita la comercialització i dona un valor afegit a les fustes dels nostres boscos amb característiques especials i singulars.Comparteix  Facebook Twitter Email

Jornada Tècnica. Plantacions de pi pinyer empeltades i quantificació de pinya
29-10-2021

El 12 de novembre celebrarem a Garrigàs (Alt Empordà) aquesta Jornada organitzada en el marc del projecte QUALITY PINEA, i en la que es tractaran diverses accions sobre plantacions i quantificació de pinya en plantacions empeltades.

 

 
 

 

 

 

09:45 h  Punt de trobada.
Centre Cívic de Garrigàs, Carrer Gran, 26. Garrigàs (Alt Empordà)


10 h. Benvinguda i explicació del projecte QUALITY PINEA.

Sr. Josep M. Tusell (Enginyer de Forest i Coordinador de la Cooperativa Forestal de Catalunya SCCL)
 

10:15 h Requisits per plantacions de pi pinyer i àrea de distribució potencial.

Sr. Xavier Llosa (Enginyer de Forest de la Cooperativa Forestal de Catalunya SCCL)

 

10:30 h Estudi econòmic del cultiu de pi pinyer com alternativa en zones agrícoles.
Sra. Anna Teixidor (Enginyera de Forest, tècnica de suport del programa de fructicultura de l’IRTA.)  

 

10:45 h Quantificació de la producció de pinya mitjançant sensors remots.
Sr. Shawn Kefauver (Doctor en Ecologia i investigador Ramon y Cajal, Universitat de Barcelona, UB)

 

11:05 h Presentació del Grup Operatiu Pinea (GO-Pinea).

 

11:15 h Precs i preguntes.

        

12:15 h Desplaçament a finca amb experiència en plantacions de pi pinyer empeltat.

 

12:15 h Mètodes d’estimació de la producció de pinya. (Ús de drons i estimació visual)
Sr. Shawn Kefauver, Xavier Llosa i Míriam Piqué (Responsable del programa “Gestió forestal multifuncional” del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya).  

 

12:30 h La plantació de pi pinyer empeltat com a alternativa en zones de conreu.
Sr. Carles Vaello (Economista i propietari de la finca Can Pagès)
 
13:30 h Cloenda de la jornada.

 

 

 

La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament enviant un correu a: margarita.rovira@forestal.cat abans del 10 de novembre.
 
Per a més informació podeu contactar amb Xavier Llosa

(xavier.llosa@forestal.cat) o consultar la web del projecte a www.qualitypinea.eu
 

 

 

 


Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya reclama al govern unitat de criteri i que inclogui els instruments de gestió forestal al nou registre de conservació de finques
19-10-2021

La gestió forestal sostenible és un conjunt d’eines i de criteris que garanteixen l’equilibri entre els usos del bosc i la preservació de la seva biodiversitat, la productivitat i la seva capacitat de regeneració. Així es reconeix a nivell internacional, tot i que el Departament d’Acció Climàtica no mostra un criteri clar en aquesta consideració. Una mostra de la manca de sensibilitat i d’un criteri prou coherent és el projecte de decret sobre el Registre de Finques amb Iniciatives de Conservació del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.


Una proposta de normativa que pretén estimular la participació dels titulars de les finques en la  seva conservació i millora, però que al fer-ho, no recull ni la importància de les directrius de gestió forestal sostenible, ni el compromís de milers de propietaris a través dels Instruments d’Ordenació Forestal (IOF).


La importància de promoure la gestió forestal sostenible integrant-hi les directrius de conservació la preveuen tant l’Estratègia Forestal Europea com l’estratègia Catalana per la biodiversitat d’aquí al 2030. Per esmenar el projecte de decret, el Consorci Forestal ha demanat que el nou text inclogui les referències obligades a la normativa forestal i als principis i estratègies vinculades a la mateixa, i que inclogui també els Instruments d’ordenació Forestal com a documents que recullen el compromís de la propietat en la conservació i millora de les seves finques. I més, quan l’aprovació d’aquest passa per la supervisió de les unitats competents en matèria de biodiversitat i d’espais naturals.

 

Una descoordinació que perjudica les iniciatives de millora del territori

 

El Consorci Forestal de Catalunya ja fa anys que es  mostra preocupat per la manca de comunicació i per les contradiccions entre les unitats responsables de les polítiques de conservació de la natura, i els equips i les polítiques de  gestió forestal sostenible. Una circumstància que perjudica als propietaris- silvicultors actius implicats en la conservació de les finques, que veuen com moltes de les seves iniciatives de millora del territori acaben sent un obstacle al seu desenvolupament, i no troben un recolzament a la gent compromesa en aquest objectiu.
 

 

El nou decret que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, té com a finalitat principal reconèixer els compromisos de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat adquirits per les persones, per tal de poder optar a mesures de foment que promogui la Generalitat de Catalunya com ara subvencions, ajuts o beneficis fiscals. La legislació bàsica de boscos reconeix la gestió forestal sostenible com una finalitat d’interès general. I els instruments de gestió de les finques recullen explícitament els serveis ambientals o de conservació entre els seus objectius. És per això que el Consorci Forestal de Catalunya considera del tot necessari i fonamental fer extensiu aquest reconeixement a les persones que a través dels seus instruments de planificació forestal, ja fa anys han apostat per la conservació i millora del territori.
 

Els boscos mediterranis són un dels ecosistemes amb més diversitat biològica del conjunt d’Europa. Prop del 65% de Catalunya és superfície forestal. La major part d’aquesta superfície és bosc, un 80% són finques de titularitat privada i una tercera part d’aquestes finques compten ja amb un Instrument de Gestió Forestal, un document de referència que els titulars de les explotacions presenten a l’administració forestal per la seva revisió i aprovació.Comparteix  Facebook Twitter Email

Treballem amb l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor i amb Diputació de Barcelona per regular l'accés motoritzat al Parc
15-10-2021

La regulació de l'ús social dels espais forestals és una assignatura pendent, alhora que un problema cada cop més important per a molts propietaris forestals. Els inconvenients que comporta la manca de normativa i de recursos per posar fre a problemes de sobre freqüentació, robatoris, deteriorament d'espais singulars, etc. contrasta amb l'interès creixent del conjunt de la població en  tot tipus d'activitats que es desenvolupen al medi natural.


 


Amb l'ànim d'aportar solucions pràctiques a nivell de territori, des de l'any passat i en col·laboració amb l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, estem treballant amb el Parc per restringir la xarxa viària oberta a tothom a les vies indispensables, per  garantir l'accessibilitat als principals punts d'interès. Aquest és un treball que requereix de criteris clars, consensuats i que exigirà  també un esforç en tema de senyalització, de comunicació i de divulgació.

 

A la imatge, reunió entre representants de les dues associacions, l'equip del Parc del Montnegre Corredor i Joana Barber, cap de l'Oficina de Parcs de la Diputació de Barcelona

 Comparteix  Facebook Twitter Email

1 2 3 4

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: