CA | ES | EN | FR
Agenda forestal
31 de maig de 2014
Santa Coloma de Farners

La taula debat, organitzada per la Cooperativa Serveis Forestals, se celebrarà a la sala d’Actes de l’Escola de Capacitació Agrària Forestal “Casa Xifra” de Santa Coloma de Farners. A la taula hi intervindran representants de diferents indústries i empreses del sector que donaran una visió de la situació actual i perspectives de futur d’aquest mercat. Trobareu més informació des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_7545600014001558.pdf
10 de maig de 2014
Monestir de Santa Maria de Poblet

Aquest any l’Assemblea General Ordinària del Consorci Forestal de Catalunya tindrà lloc el dissabte 10 de maig al Monestir de Santa Maria de Poblet, on els acompanyants que hi estiguin interessats podran seguir una visita guiada al mateix Reial Monestir. Un cop acabada l’assemblea, no us perdeu la Taula debat sobre la situació actual del mercat de la fusta que se celebrarà amb la participació de Josu Azpitarte, president de COSE, qui parlarà de la situació d’aquest mercat i de l’associacionisme forestal. L’acte de cloenda serà presidida per l’Honorable Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el sr. Josep Ma. Pelegrí. Per a més informació consulteu la convocatòria des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_7405100013975711.pdf
26 de maig de 2014
Santa Coloma de Farners

Jornada organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, amb la col·laboració de INCAFUST. La jornada pretén divulgar els beneficis ambientals de la construcció amb fusta local. La fusta és un material que històricament s’ha fet servir en la construcció. Sortosament, els materials tradicionals estan tornant a tenir el seu lloc en les diferents activitats humanes, i la fusta n’és un. És dels pocs materials de construcció renovable i capaç de disminuir l’efecte del canvi climàtic. Utilitzar fusta local en la costrucció enforteix la cadena forestal, des dels propietaris, serradors, fusters, arquitectes i altres indústries. A part de que amb una gestió forestal sostenible es redueix el risc d’incendis. Consulteu el programa des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_5677200013993786.pdf
Del 8 al 10 de juliol de 2014
Santa Coloma de Farners

Curs organitzat pel Consorci Forestal de Catalunya, juntament amb el DAAM, i amb la col·laboració de la Cooperativa Serveis Forestals, que tindrà lloc durant el mes de juliol (dies 8, 9 i 10) a l'Escola de Capacitació Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners. Podeu consultar el programa des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_7373900013987874.pdf
Data prevista d'inici: 28 d'abril de 2014
Berguedà

L'Agència de Desenvolupament del Berguedà, juntament amb GdC.-Àrea de Medi Natural al Berguedà i la Mancomunitat de Municipis Berguedans per la Biomassa organitza un curs per a 15 persones en formació d'operaris per la gestió forestal i aprofitaments fustaners. L'objectiu és la formació de persones que esdevinguin professionals en treballs forestals per tal que, un cop superat el curs, puguin ocupar-se mitjançant empreses del sector o com a treballadors per compte propi en l'explotació dels boscos. El curs és de 428 hores de les quals es fa una formació en aula de 199, 25 on line, i 229 de pràctiques al bosc. Després hi ha un període de pràctiques en empres de 30 dies. El curs està pensat preferiblement per persones provinents de cicles formatius de grau mig o superior de forestal, medi natural o agrònoms. El curs és gratuït i subvencionat pel Fons Social Europeu i el Servei d'Ocupació de Catalunya. Persona de contacte: Carles Pastor - 93 824 86 86 - pastorhc@adbergueda.cat Podeu consultar al programa al document adjunt.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_4282800013965970.pdf
28 de març de 2014
Santa Coloma de Farners

La vespa asiàtica (Vespa velutina), és una vespa invasora de grans dimensions originària d’Àsia, que ha estat detectada recentment a Catalunya. En aquesta jornada es comentaran els efectes d’aquesta espècie envers l’apicultura, envers la producció agrícola de les espècies que necessiten ésser pol·linitzades i sobre la biodiversitat. S’exposaran aspectes sobre la biologia, les actuacions de control i mesures preventives que s’estan duen a terme i les actuacions del sector apícola en la lluita contra aquesta espècie.

Enllaços relacionats
www20.gencat.cat/docs/DAR/FO_Formacio/FO01_Transferencia_tecnologica/Patt/Jornades_tecniques_2014/Fitxers_Estatics_2014/Santa%20Coloma%20Farners_vespa%20asi%C3%A0tica_280314_770%20.pdf
Del 4 d'abril al 13 de juny de 2014
Diferents punts de Catalunya

L’objectiu de les jornades, organitzades pel Consorci Forestal de Catalunya, és donar una formació pràctica, el més àmplia possible, sobre la gestió dels boscos i la silvicultura de les diferents espècies forestals, i presentar in situ experiències relatives a la planificació de la gestió, tractaments silvícoles, gestió i aprofitaments d’espècies forestals, introducció d’espècies i plantacions, alternatives de gestió, mercats i productes, etc. Les inscripcions per aquesta XXXI edició de les Jornades estan obertes fins al 1 d'abril i anticipades fins al 21 de març. La inscripció a les Jornades és obligatòria per a tots els assistents. Podeu consultar el programa des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_2547200013934990.pdf
1 de març de 2014
Castell de Castellet

L'objectiu del curs que se celebrarà a Castell de Castellet (Alt Penedès) té com a objectiu proporcionar una visió de les relacions entre el món forestal i el sector de la vitivinicultura. En concret, es revisaran els diferents productes forestals i productes transformats, així com les seves aplicacions en vitivinicultura (com és el cas de cellers) destinats a la vitivinicultura, la gestió forestal associada, la transformació i la producció vitivinícola i els potencials beneficis ambientals que proporciona. Destinataris: Gestors i responsables de Reserves de Biosfera. Agents locals, institucions, docents i estudiants universitaris i de cicles formatius relacionats amb el sector forestal i vitivinícola. Consulteu el programa des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_7649900013928110.pdf
Del 20 al 22 de febrer de 2014
Vic

La fira s’adreça a totes les empreses vinculades al sector de la biomassa, a consumidors finals (tècnics de l’administració, industrials, institucions, investigadors, arquitectes, aparelladors, administradors de finques, etc.) i, també a la ciutadania en general, per tal de promoure la biomassa com a font energètica d’ús domèstic. De la mateixa manera que en les edicions anteriors, el Consorci Forestal de Catalunya, juntament amb la Cooperativa Serveis Forestals, participarà també a l'edició d'aquest any.

Enllaços relacionats
www.firabiomassa.cat/
Del 31 de gener al 2 de febrer de 2014
El Rosal

La Fira té com a objectiu principal difondre el coneixement de la tòfona, aquest fong tan valorat i tan desconegut al mateix temps. Durant els 3 dies que dura la fira hi trobareu conferències tècniques, concurs de gossos tofonaires, un sopar gastronòmic, demostracions de cuina amb tòfona i un munt d’altres activitats. Organitza: Ajuntament d'Olvan, Ibertruf, Agència de Desenvolupament del Berguedà i Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Trobareu més informació a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.firadelatofona.cat/
Del 22 al 26 de setembre de 2014
Solsona

La cinquena edició de la Conferència Internacional sobre els pins de la Mediterrània es durà a terme a la ciutat de Solsona. La conferència estarà co-organitzada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC ) i l'Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA), amb estreta col·laboració amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Universitat de Lleida (UdL). El cicle de conferències MEDPINE va néixer el 1999 amb l'objectiu de reunir a investigadors de totes les disciplines que estudien els pins mediterranis. L'objectiu principal d'aquesta edició és el d'avançar en la comprensió de la vulnerabilitat i els mecanismes d'adaptació d'aquests ecosistemes als diferents components del canvi global. Podeu trobar tota la informació de la Conferència des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
medpine5.ctfc.es/

En el marc del programa europeu Micosylva+, des de l’àrea de Defensa del Bosc del CTFC s'organitza un seminari durant la setmana del 26 al 30 de gener, que comptarà amb participants de diferents institucions europees. Durant el seminari es realitzaran visites tècniques, seminaris científics i taules rodones, entre d'altres actes. Podeu consultar el programa en el primer enllaç relacionat. Tots els actes son gratuïts però cal inscripció prèvia. Veure segon enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_6561200013874492.pdf
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_2/NOTICIA_6561200013874492.doc
Del 25 al 29 de novembre de 2013
A les quatre capitals de província

El Congrés, que se celebrarà del 25 al 29 de novembre de 2013 amb sessions a les quatre capitals de província, aglutina i connecta els agents del sector (professionals, col·legis i associacions, catedràtics, professors, persones que participen o que han participat en òrgans de govern catalans, estatals o europeus...) amb l’objectiu de treballar plegats per a un model energètic més sostenible. Més informació a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
congresenercat.blogspot.com.es/

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural organitza aquesta jornada que té com a objectiu debatre al voltant de la necessitat o conveniència d'obtenir alguna mena d'acreditació per actuar com agent social dedicat al guiatge de natura, interpretador del paisatge o educador ambiental. Més informació a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www20.gencat.cat/docs/DAR/FO_Formacio/FO01_Transferencia_tecnologica/Patt/Jornades_tecniques_2013/Fitxers_estatics_2013/Santa%20Coloma%20de%20Farners_guies%20natura_281113_695.pdf
Del 13 al 17 de novembre de 2013
El Bierzo

Del 13 al 17 de novembre se celebrarà la IV Edició de Biocastanea, la Fira del cultiu de la castanya en El Bierzo, sota el lema “L'or de la tardor”. BioCastanea té com a objectiu revitalitzar el sector del cultiu de la castanya i ser una eina de transmissió d'experiències i dels últims avanços tecnològics i científics en la gestió del castanyer. Aquest any oferirà tres escenaris: - Les jornades Tècnico-Científiques - La Fira Sectorial de la Castanya - Les Demostracions Tècniques en el cultiu de la castanya i maquinària Més informació a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.castanea.es

La jornada, organitzada per l'IRTA, amb la col·laboració del Consorci Forestal de Catalunya, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i Forestal Catalana, va dirigida a tècnics, propietaris, empreses productores, planteristes i interessats en plantar, tots ells vinculats a les plantacions de fustes nobles.

Enllaços relacionats
www20.gencat.cat/docs/DAR/OR_Organismes/OR04_Centre_propietat_forestal/04_Actualitat/Detall%20noticia/Agenda/2013/I%20Jornada%20d'Arboricultura%20Forestal/Caldes%20de%20Montbui_frondoses%20nobles_CA.pdf
10, 16, 24 i 31 d'octubre de 2013
Castell de Montesquiu i Albera

Curs organitzat pel Consorci Ripollès Desenvolupament, en el marc del ÂÂ projecte "Renowa’tt. Empresa, Energia i Forest" de gestió energètica i forestal i implementació de la biomassa en l’àmbit públic i el privat. En aquesta iniciativa hi participen el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i l’Associació de propietaris i propietàries de finques rústiques de la Vall de Camprodon. Es tracta d’un curs, adreçat bàsicament a tècnics, ramaders i propietaris forestals, que es farà en quatre sessions durant el mes d’octubre. Trobareu més informació al web del Consorci Ripollès Desenvolupament i al programa que figura a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www20.gencat.cat/docs/DAR/OR_Organismes/OR04_Centre_propietat_forestal/04_Actualitat/Detall%20noticia/Agenda/2013/Jornada%20Gestió%20de%20paisatges%20mitjantçant%20ramaderia/GESTIÓ%20DE%20PAISATGES-Programa.pdf
www.ripollesdesenvolupament.com/index.php?option=com_content&view=article&id=362:2013-09-16-12-32-56&catid=10:destacats&Itemid=102
4 d'octubre de 2013
Vidrà

La jornada té com a objectiu donar a conèixer la situació actual en què es troba la fusta serrada destinada a ús estructural i mostrar la iniciativa privada de construcció d’un habitatge particular amb fusta del país. Organitza: Centre de la Propietat Forestal. Més informació al següent enllaç.

Enllaços relacionats
www20.gencat.cat/docs/DAR/OR_Organismes/OR04_Centre_propietat_forestal/04_Actualitat/Detall%20noticia/Agenda/2013/Jornada%20Sant%20Francesc%202013/Sant%20Francesc%202013_baixa.pdf

En el marc del projecte INFRES, en el que col•labora el Consorci, s’ha programat aquesta jornada per el dia 15 de juny a Calders, organitzada per l’Associació de propietaris forestals Gavarres-Moianès, Boscat i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Més informació a l'enllaç relacionat.
1 de juny de 2013
Sant Celoni

L'objectiu de la jornada és apropar les diferents percepcions del bosc mitjançant la posada en comú i convidar a la reflexió sobre la necessitat de transferir a la societat el coneixement i valors ambientals dels boscos i de les seves funcions. El Consorci Forestal de Catalunya participarà a la taula rodona moderada per Marc Boada, divulgador científic. Trobareu tota la informació de la jornada a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
santceloni.cat/jornadamonforestal

Jornada organitzada per PEFC Espanya per donar a conèixer les novetats del sistema PEFC. Serà el dia 5 de juny al Jardí Botànic de Barcelona. Més informació a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www20.gencat.cat/portal/site/DAR/menuitem.dcc31784626effaf6f51ec10b0c0e1a0/?vgnextoid=a768874da8a43310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=a768874da8a43310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=19a3218a50d9e310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD
Del 12 d'abril al 31 de maig de 2013
Diferents punts del territori català

Les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera es venen celebrant per iniciativa del Consorci Forestal de Catalunya des del 1984, havent contribuït de forma decisiva a augmentar els coneixements forestals pràctics de nombrosos silvicultors i professionals. L'objectiu de les jornades, que enguany arriben a la XXX edició, és donar una formació pràctica, el més àmplia possible, sobre la gestió dels boscos i la silvicultura de les diferents espècies forestals, i presentar in situ experiències relatives a la planificació de la gestió, tractaments silvícoles, gestió i aprofitaments d'espècies forestals, introducció d'espècies i plantacions, alternatives de gestió, mercats i productes, etc. Les jornades tindran lloc durant vuit divendres del 12 d'abril al 31 de maig de 2013 a diferents punts del territori català. Podeu consultar el llibret informatiu de les jornades a l'enllaç més avall indicat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_5684400013627459.pdf
dimarts 5 de març de 2013
Santa Coloma de Farners

El corc del suro (Coraebus undatus) és un coleòpter que afecta a l'azina surera, devaluant substancialment el valor del suro. Atesa la importància tant econòmica com ambiental i social de les suredes de l’estat espanyol les administracions s’han implicat per ajudar als propietaris i al sector a trobar mecanismes per controlar les poblacions d’aquest patogen. La jornada servirà per donar a conèixer els diferents treballs que s’han anat realitzant per el control d'aquest corc a diferents CCAA i Josep Ma Tusell, responsable tècnic del Consorci, exposarà els resultats de la prova pilot per la captura massica a Catalunya. Podeu consultar el programa a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_6986400013612687.pdf
del 8 al 10 de març de 2013
Lleida

A la Fira Natura s'hi troben representants de diferents sectors com: productors ecològics i alimentació biològica, empreses dedicades a la bioconstrucció i energies renovables, ONG’s, artesans, medicina natural, turisme sostenible… És una fira que s’ha convertit en un espai de sensibilització, amb una forta component social i cultural, on el visitant pot passar tot el dia participant en un extens programa d’activitats, tallers, projeccions, conferències… Podeu consultar el catàleg d'activitats a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.firanatura.org/

Josep Ma Tusell, responsable del Consorci Forestal, parlarà sobre la gestió forestal i biomassa en el marc d'aquesta jornada que tractarà sobre la biomassa, com a font d'energia més sostenible i més econòmica en comparació als combustibles fòssils. Podeu descarregar-vos el programa des de l'enllaç relacionat

Enllaços relacionats
www20.gencat.cat/docs/DAR/OR_Organismes/OR04_Centre_propietat_forestal/04_Actualitat/Detall%20noticia/Agenda/2013/Jornada%20t%C3%A8cnica:%20Els%20recursos%20forestals%20com%20a%20font%20d'energia.../Olot_biomassa_200213_201%20(1).pdf
1 2 3

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: