CA | ES | EN | FR
Agenda forestal
22 de novembre de 2017
Santa Coloma de Farners

Jornada que es celebrarà el 22 de novembre a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners. És gratuïta però cal fer inscripció a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: http://ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt.

Consulta el programa de la jornadaEnllaços relacionats
www.forestal.cat/web/admin/kcfinder/upload/files/Santa%20Coloma%20Farners_bioeconomia_221117_170312%281%29.pdf

El 10 de novembre finalitza el termini de sol·licitud d'ajuts als espais naturals, als hàbitats i les espècies, any 2018Enllaços relacionats
http://www.forestal.cat/web/?n=919
30 de setembre de 2017
Sala de plens de l’Ajuntament de Llanars

En el marc del programa anual PATT 2017, des de  l'Associació de propietaris de finques rústiques de la Vall de Camprodon s'organitza, el dissabte 30 de setembre a l'Ajuntament de Llanars, la jornada "Quan l'espai agroramader esdevé paisatge a consumir"aquesta jornada proposa una interessant reflexió sobre el medi rural: els espais agraris, els espais agroforestals i el paisatge; el seu ús i el seu consum; la seva conservació i la seva activitat productiva.

 

 Enllaços relacionats
http://agricultura.gencat.cat/web/.content/05-formacio-innovacio/jornades-tecniques/enllacos-documents/2017/fitxers-binaris/Llanars_Espai-agroramader_300917_170023.pdf
Divendres, 10 de febrer de 2017
Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners

L’augment del consum de biomassa forestal amb finalitats energètiques ha propiciat que molts boscos cremats es tallin per mitjà de treballs cada vegada més mecanitzats i intensius, cercant l’aprofitament tant dels troncs com de les branques. Sovint s’intervé en grans superfícies cremades, immediatament després del foc, destinant pocs recursos a la restauració de l’ecosistema transformat. En un context de canvi climàtic on els incendis tendeixen a ser cada cop més virulents i amb l’increment de l’explotació de la biomassa forestal, cal plantejar-se com volem gestionar els boscos cremats. Aquest jornada vol ser un punt de trobada on debatre els problemes i les inquietuds que afronten l’administració pública, els propietaris de boscos i les empreses forestals a l’hora de gestionar un bosc després d’un incendi (principalment a través de l’aprofitament de la fusta cremada). També es presentaran els coneixements més recents sobre com mitigar o evitar els impactes negatius de la tala de recuperació de fusta cremada en els boscos mediterranis. Trobareu tota la informació al document adjunt.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/62281000_TMP.pdf

Tota la informació a la secció Ajuts i Subvencions.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/ajuts

Tota la informació a la secció Ajuts i Subvencions.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/ajuts

Tota la informació a la secció Ajuts i Subvencions.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/ajuts
23 de setembre de 2016
Fundació Josep Pla, a Palafrugell

La presentació anirà a càrrec de Joan Botey, gestor de suredes de les Gavarres i soci del Consorci Forestal de Catalunya.
12 de juliol de 2016
Celler Masia Serra de Cantallops

Més informació de la presentació a l'enllaç adjuntat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/?n=809
27 de maig de 2016
Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (Solsona)

Més informació de les jornades a l'enllaç adjuntat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/jornades
21 de maig de 2016
Escola Casa Xifra de Santa Coloma de Farners

L'esdeveniment inclou la Taula de debat "Mercat de la fusta de trituració, situació actual i perspectives". Més informació a l'enllaç adjuntat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/?n=793
7 de maig de 2016
Museu del Suro de Palafrugell

L'esdeveniment inclou la Taula de debat "Gestió forestal sostenible i conservació de la biodiversitat: junts o separats?" Més informació a l'enllaç adjuntat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/?n=787
8 d'abril de 2016
Institut Català del Suro (Palafrugell)

Més informació de les jornades a l'enllaç adjuntat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/web/jornades
16 de desembre de 2015
La Casa del Bosc (Santa Coloma de Farners)

Tindrà lloc a les 18h Més informació sobre la plataforma a l'enllaç adjuntat.

Enllaços relacionats
www.landscare.org

En aquesta jornada us presentarem quines són les actuacions que s’estan realitzant per fer front a dues plagues que amenacen les suredes i les masses de castanyer de Catalunya. El projecte LIFE+SUBER va néixer per combatre la plaga del corc del suro (Coraebus undatus), però va més enllà, doncs pretén millorar les capacitats d’adaptació al canvi climàtic de les suredes afavorint la seva conservació i el manteniment de la cadena de valor associada al suro. El projecte planteja implementar models silvícoles amb l’objectiu combinat de millora de la vitalitat, producció del suro i prevenció d’incendis. També veurem quines són les mesures per prevenir la introducció i la propagació de la vespeta del castanyer (Dryocosmus kuriphilus), un insecte de la família dels cinípids que provoca l’aparició d’hipertròfies verdes o vermelloses que es localitzen als branquillons joves, als pecíols i als nervis centrals de les fulles, provocant una disminució de la capacitat fotosintètica dels castanyers, reduint la fructificació. En casos d’atacs molt greus, pot arribar a provocar la mort dels arbres. PROGRAMA 10.00 h Presentació de la Jornada. Sr. Gabriel Esquius Fuentes, director de l’Escola Agrària Forestal. Sra. Marta Macià Termes, coordinadora de la Jornada. 10.15 h LIFE+ Suber: gestió integral de les suredes per a l’adaptació al canvi climàtic. Sra. Roser Mundet Juliol, enginyera del Consorci Forestal de Catalunya. 10.35 h Resultats del trampeig pel control de Coraebus undatus fins a la campanya del 2015. Sr. Antoni Torrell Sorio, tècnic del Servei de Gestió Forestal. 11.05 h Torn obert de paraules 11.15 h Pausa 11.45 h Reptes per a la millora de l’estat sanitari de les suredes Sr. Josep M. Tusell Armengol, responsable tècnic del Consorci Forestal de Catalunya. 12.05 h La vespeta del castanyer a Catalunya. Situació actual i perspectives. Sr. Juan Luis Jara Chiquito, biòleg i doctorand del CREAF (UAB). 12.30 h Torn obert de paraules. 12.45 h Cloenda de la Jornada. LLOC DE REALITZACIÓ Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners Casa Xifra, s/n 17430 SANTA COLOMA DE FARNERS INSCRIPCIONS: La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a través de: acxifra.daam@gencat.cat També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: www.ruralcat.net/preinscripcionspatt
Del 26 de setembre al 4 d'octubre de 2015
Sant Celoni - La Batllòria

La I Setmana Bosc i Societat serà una setmana dedicada a l'aproximació al món forestal a través d'una àmplia oferta d'activitats culturals, divulgatives i tècniques. Concerts, exposicions, passejades guiades pels boscos propers, jornades tècniques, xerrades i propostes gastronòmiques pensades per el coneixement i la divulgació de la diversitat de boscos i paisatges del nostre entorn.

Enllaços relacionats
www.baixmontseny.net/setmana

El llibre és obra de Ricard Estrada i Arimon, i ha estat editat per la Fundació Ars, dins de la Biblioteca Quadern. La presentació anirà a càrrec del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí; de l'editor, Manuel Costa Fernández, i del mateix autor.

El divendres 27 de març tindrà lloc aquesta jornada, organitzada per la Cooperativa de Serveis Forestals i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col·laboració de Biomassa Forestal Soliva, en el marc del projecte INFRES. La inscripció és gratuïta, però obligatòria, i cal fer-la al 972 842 708, a cooperativa@forestal.cat o bé a través del formulari adjuntat més avall. Programa: 09:30h Trobada: Gasolinera Repsol Carretera de Barcelona BV-1435 (Km. 10.6) a Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental). 10:00h Desplaçament fins a la finca “El Vendrellet” - Desembosc amb autocarregador JD 1510 E - Valoració del funcionament de la màquina. 11:30h : - Desembosc amb autocarregador JD 1710 D-Press-Collector - Valoració del funcionament de la màquina. 13:00h Conclusions i valoracions dels rendiments de les diferents màquines utilitzades en la demostració.

Enllaços relacionats
docs.google.com/forms/d/1WS8erhjSY-ydShbGIWzNqEUWxwuR4Ec6b7MLOy-ihKE
Dimecres, 25 de març de 2015
Museu del Suro de Palafrugell (Placeta del Museu s/n)

Des del mes de juny de 2014, AECORK participa en un projecte per millorar la competitivitat, el valor afegit i el posicionament internacional del sector surer de l’espai Sudoe (Espanya, França i Portugal) anomenat SUBERVIN. Està liderat per VITEC amb els socis següents: CICYTEX, APCOR, CTCOR i la Universitat de Burdeos. El projecte té una durada d’1 any, finalitza el juny del 2015 i està finançat a través del programa Interreg Sudoe i fons FEDER. L’objectiu principal és la transferència de tecnologia entre el sector surer i vitivinícola i la valorització enològica del tap de suro, així com la millora de la competitivitat en la gestió dels boscos d’alzines sureres i en la producció dels taps de suro. En el marc d'aquest projecte, el proper dimecres 25 de març tindrà lloc de 9h a 13,30h la jornada tècnica: “El tapón de corcho y su interacción con el vino y el cava” al Museu del Suro de Palafrugell (Placeta del Museu s/n). Més informació i inscripcions a aros@aecork.com o bé al 972.300.227

Enllaços relacionats
fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10425070_925210034176642_3435942093273797088_n.jpg?oh=32618dc2e889a7ca9b22e8621690688d&oe=557C1EF0&__gda__=1433725594_21c74fecde998d4058d3f2121623210a
20 de febrer de 2015
Fira de Biomassa Forestal de Vic

El divendres 20 de febrer a les 10h, en el marc de la #FiraBiomassa de Vic, xerrada "Millores tecnològiques en la cadena de subministrament. Projecte INFRES." a càrrec de Judit Rodríguez, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya - CTFC​ i de Josep M. Tusell, del Consorci Forestal de Catalunya.​

Enllaços relacionats
www.firabiomassa.cat

La pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii var. pyrenaica) atès la qualitat de la seva fusta, es gestiona principalment per la producció de fusta, com objectiu preferent. A Catalunya, és la quarta espècie arbrada que ocupa major superfície amb unes 127.300 ha. La gestió tradicional, s’ha fixat en tallades de selecció per estructures irregulars. La jornada preveu establir elsconeixements teòrics de base per la gestió dels boscos de pinassa amb l’objectiu productor de fusta, des del plantejament inicial, execució dels treballs i comercialització, amb un cas real per fer-ne una simulació pràctica, vers la situació de mercat actual. Programa 9.30 h Inscripcions i lliurament de la documentació 10.00 h Presentació de la Jornada Sra. Carme Solà, directora de l’Escola Agrària del Solsonès. DAAM. 10.15 h Distribució, tipologies, objectius i producció 10.45 h Estructura i tractaments silvícoles (bosc regular vs. irregular) 11.15 h Pausa 11.45 h Models de gestió 12.30 h La figura del gestor. Aspectes a considerar; plantejament, execució de treballs, desembosc, transport, indústria... Cas real, simulació pràctica 14.00 h Cloenda de la Jornada Totes les ponències aniran a càrrec del Sr. Josep Capó Nin, tècnic Cooperativa Serveis Forestals. Lloc de realització: Escola Agrària del Solsonès Ctra. Manresa - Solsona, km 77 (El Pi de Sant Just) 25280, OLIUS Inscripcions: La jornada és gratuïta però és preferible inscriure’s prèviament a través de l’Escola Agrària o l’Oficina Comarcal del DAAM al Solsonès (Tel.: 973 480 713 / 973 480 489 – A/e: lcivit@gencat.cat ) També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: www.ruralcat.net/preinscripcionspatt Organització: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural Col·laboració: Cooperativa Serveis Forestals
Del 19 al 21 de febrer de 2015
Vic

La Fira de Biomassa Forestal de Catalunya s’adreça a totes les empreses vinculades al sector de la biomassa, a consumidors finals (tècnics de l’administració, industrials, institucions, investigadors, arquitectes, aparelladors, administradors de finques, etc.) i, també a la ciutadania en general, per tal de promoure la biomassa com a font energètica d’ús domèstic. De la mateixa manera que en les edicions anteriors, el Consorci Forestal de Catalunya, juntament amb la Cooperativa Serveis Forestals, participarà també a l'edició d'aquest any.

Enllaços relacionats
www.firabiomassa.cat

Jornada organitzada pel Consorci Forestal de Catalunya i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la col·laboració de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, Diputació de Barcelona, l'Associació de Propietaris del Montseny i el Centre Régional de la Propriété Forestière. Durant la jornada es presentaran els resultats de prop de nou anys de lluita contra el xancre (Cryphonectria parasitica), els estudis preliminars per detectar l’agent causant del roig del castanyer i les propostes de mesures de lluita contra la vespeta (Dryocosmus kuriphilus). Pel que fa a la producció de fruit, es presentaran els estudis per a la determinació de les varietats genètiques i de qualitat de la castanya. A la jornada també es presentarà el programa BIOCLIMSOL que, en un context de canvi climàtic, ajuda al gestor forestal a identificar la idoneïtat de l’espècie forestal en una determinada estació tot i tenint en compte els possibles canvis de les condicions climàtiques que poden esdevenir en els propers anys. Podeu descarregar-vos el programa des de l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_3281100014122602.pdf
Del 17 al 19 d'octubre de 2014
Manresa

Fira de Manresa organitza un any més, la Fira Ecoviure, que aquest any arriba a la seva XVI edició. Ecoviure va néixer l'any 1997 amb la intenció de servir de punt de trobada a les persones i professionals que, des de diferents àmbits, treballen per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del planeta. Trobareu més informació a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.ecoviure.cat/
31 de maig de 2014
Santa Coloma de Farners

El proper dissabte 31 de maig se celebrarà la reunió d'Assemblea General Ordinària de la Cooperativa "Serveis del Consorci Forestal de Catalunya S.C.C.L." que tindrà lloc a la Sala d'Actes de l'Escola de Capacitació Agrària Forestal "Casa Xifra" de Santa Coloma de Farners. Un cop finalitzada l'Assemblea de socis tindrà lloc una taula debat sobre el mercat de la fusta a Catalunya. Consulteu la convocatòria a l'enllaç relacionat.

Enllaços relacionats
www.forestal.cat/bdds/imatges_db/noticies/document_1/NOTICIA_1677500014001555.pdf
1 2 3

consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: