CA | ES | EN | FR
LE PRÉSENT
Es celebren les assemblees del Consorci Forestal i de la Cooperativa Serveis Forestals
31-07-2020

El 24 de juliol es van celebrar les assemblees generals del Consorci Forestal de Catalunya i de la Cooperativa Serveis Forestals, per donar compliment a les obligacions formals d'ambdues organitzacions i per renovar també els respectius òrgans de Govern. Vegeu els canvis a continuació:


Cooperativa Serveis Forestals
Es varen renovar els càrrecs de President i Tresorer:

 • Jordi Puigdevall (propietari i empresari forestal de Joanet -Arbúcies-), com a President
 • Rosendo Castelló (president del Consorci Forestal), com a Tresorer
   

 Consorci Forestal de Catalunya
Es varen renovar els càrrecs de la Comissió Permanent o executiva:
 

 • Josep M Collellmir (president de l'associació de Propietaris Forestals de Santa Pau), com a vicepresident
 • Josep M Valls, (representant de la Selva i President de l'associació forestal i agrària de Sant Hilari i de la Fundació Boscos), com a tresorer
 • Jordi Reixachs, (representant de l'Anoia) i Xavier Alfaras, (representant del Maresme); com a vocals

 
Junta de Govern: 

 • S'incorporen: Eduard de Ribot, (silvicultor, membre del Consell Rector del Centre de la Propietat Forestal i persona amb una llarga trajectòria de col·laboració en tot tipus de projectes i iniciatives tant a nivell de Consorci Forestal, com de cooperativa) com a representant de La Selva; i Jordi Salbanyà, (especialista en dret forestal i soci de l'associació del Montnegre Corredor), com a representant del Maresme.

 

 • Es renoven els següents representants comarcals: Ramon Bosch (Anoia), Carles Vaello (Alt Empordà), Xavier Casaldàliga (Bages), Joaquim Riera (Osona i Guilleries-Savassona), Josep Sagués (Ripollès).

 

 • Deixen el seu càrrec: Jordi Boix, Josep Mataró i Josep M de Ribot (tots ells representants de la Selva); i Enric Planas (representant del Baix Empordà-Gironès)
   

 
Volem manifestar el nostre agraïment a l'Escola Forestal per la cessió de les seves instal·lacions, així com als socis que malgrat l'època de calor i pandèmia que tenim varen fer possible l'acte amb la seva participació.Comparteix  Facebook Twitter Email

El Moviment País Rural neix agrupant ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural
18-07-2020

El Moviment País Rural és una associació humanista i territorial que ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea fundacional a l’església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà). País Rural neix amb la voluntat d’unir ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural, i, evidentment, deixa la porta oberta perquè més endavant s’incorporin els que encara no hi són. Unes 150 persones han participat a una assemblea que també ha elegit la direcció i aprovat al manifest fundacional i els estatuts.

 


En defensa del país rural i la seva gent

L’assemblea ha aprovat el manifest titulat “Un gran país rural” que marca els grans objectius de la Plataforma. El text destaca que Catalunya pateix un gran desequilibri territorial ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana (el 71% de la població viu en 59 ciutats). Tanmateix, uns 900 municipis són rurals, uns municipis que estructuren el territori, i creuen que són els municipis que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya”.

 

El manifest reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarquen que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta ciutadania. Es vol prevenir el canvi climàtic, potenciar el desenvolupament rural sostenible i promocionar els productes de proximitat, entre moltes d’altres propostes.

 

País rural exposa que “la revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país. Podem gaudir de tots els serveis públics i privats en qualsevol lloc i en qualsevol moment, això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti”.

 

Una direcció representativa de la Catalunya rural

 

L’assemblea ha escollit Josep Maria Vila d’Abadal president de la Plataforma País Rural dins d’un consell executiu de 9 persones, amb 4 vicepresidències per a  Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín (alcalde de Talamanca), Carlos Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà) i Francesc Boya (Síndic d’Aran). A més completen el consell executiu: Marc Francesch (tresorer), l’advocat Àlex Serrahima (secretari), l’alcaldessa de la Vall de Boí Sònia Bruguera (vocal) i l’alcalde d’Arbúcies Pere Garriga (vocal). També s’ha aprovat una àmplia junta directiva.

 

En el seu discurs de cloenda de l’assemblea el president de la Plataforma País Rural, Josep Maria Vila d’Abadal, ha destacat que “som aquí perquè des de la restauració democràtica es governa des de Barcelona, traient competències com ara les d’Urbanisme als municipis, i ha continuat amb l’Agència de la Natura, que ens ha tret més capacitat de decisió al territori”. A més, ha manifestat que “País Rural és tot el que contemplen els municipis rurals:  diversitat, la conservació de la natura, habitatge, formació, educació, joventut, infraestructures, urbanisme, sector primari...”. Vila d’abadal ha proposat un Estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucions i corregir les lleis existents perquè tenim un projecte per tot el país i per crear una nova CatalunyaComparteix  Facebook Twitter Email

El 18 de juliol es constituirà el Moviment País Rural a Montblanc
15-07-2020

Com sabeu, des del Consorci Forestal de Catalunya hem impulsat des dels seus inicis un moviment que sorgeix de presa de consciència sobre la necessitat d'avançar i de desenvolupar les polítiques de desenvolupament rural, amb un plantejament que ha d'anar de baix cap a dalt. És per això que us convidem a tots i a totes, tant a nivell individual com a través de les moltes organitzacions que estructuren el nostre país, a incorporar-vos a la iniciativa.

El Moviment País Rural és el resultat de la suma d'esforços de centenars de persones, ajuntaments, empreses i entitats arrelades al mon rural.  País Rural esdevindrà ara una associació transversal i apolítica, que defensa una nova visió de les polítiques que afecten al territori. Un plantejament potent i innovador que ha de servir per retornar la capacitat de decisió, el futur i la il·lusió tant a la gent del territori com a les institucions que l'estructuren. 
Volem que el nostre sigui el motor d’un canvi real i que això es tradueixi en noves polítiques del Govern de Catalunya.Comparteix  Facebook Twitter Email

Primera pedra de la nova plataforma en defensa dels drets del món rural
13-06-2020

Més de 50 alcaldes, EMD i entitats privades del món rural s’han reunit a Rubió (municipi de Soriguera), al poble habitat més alt de Catalunya (1687 m d’altitud). Els assistents han firmat el manifest per començar a definir les bases d’una entitat que gestionarà aquesta plataforma, destinada a defensar la capacitat del propi govern dels municipis en el món rural, i a la qual el Consorci Forestal de Catalunya dona suport.

Els signants del manifest han optat per aquesta iniciativa després de la negativa del Parlament de posposar la votació per la creació de l’Agència de Patrimoni Natural, votació que es durà a terme els propers dies 17 i 18 de juny.

Els assistents a la reunió han estat d’acord que no ha de ser un moviment polític sinó un moviment rural, i que es farà pedagogia al territori perquè es conegui més a fons les conseqüències que comporta la creació de l’Agència.

Un cop estiguin redactats els estatus de la nova gestora, els assistents es reuniran el proper juliol a Montblanc.

Carlos Isus, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, lamenta que s’hagi perdut una gran oportunitat de fer les coses bé, i no d’esquena al món rural.Comparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avertissement | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Members du: