CA | ES | EN | FR
LE PRÉSENT
Posicionament conjunt en contra de la proposició de Llei de creació de l’Agència del Patrimoni Natural i Biodiversitat.
03-12-2019

El Consorci Forestal de Catalunya s’adhereix al manifest de posicionament del sector agrari i forestal de Catalunya, en contra de l’actual proposició de Llei de creació de l’Agència del Patrimoni Natural i Biodiversitat. Llegir manifestA la seu de l’Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal de Catalunya a 28 de novembre de 2019.

Les organitzacions sotasignats diem:

Primer: Des de l’inici dels treballs per crear una Agència del patrimoni natural i biodiversitat hem aportat, en forma d’esmenes, les nostres inquietuds, propostes i visions per millorar aquest projecte i ser partícips del resultat de la proposició de llei.

Segon: El passat 23 d’octubre el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya va publicar les esmenes dels diferents grups parlamentaris a la proposició de llei de creació de l’Agència del patrimoni natural. Vistes dites esmenes constatem que cap de les nostres aportacions han estat recollides, pels grups parlamentaris ponents de la Llei, i per tant fem constar:

La nostra gran preocupació per haver quedat exclosos d’aquesta proposició de Llei i en conseqüència es veiem obligats a manifestar el següent.

Primer: Demanar la retirada de l’actual proposició de Llei de creació de l’Agencia del Patrimoni Natural

Segon: Demanar que s’adscrigui al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació l’elaboració d’un nou avantprojecte de llei per donar compliment a l’encàrrec europeu de conservar i millorar el nostre patrimoni natural i la nostra Biodiversitat

Tercer: Que es contempli des de l’inici la participació del sector agroforestal per tal que es vegi reflectit que aquest sector formi part de la governança i de la gestió del territori i la seva biodiversitat.

Quart: El model proposat d’Agència no aconseguirà els objectius que proposa ja que no contempla la participació del conjunt d’actors del territori i conseqüentment accentuarà l’abandonament dels boscos, de l’agricultura, i dels pobles, amb un augment del desequilibri territorial.

Cinquè: Des del sector agroforestal creiem que Catalunya necessita d’una nova política més ambiciosa que contempli una visió i missió compartida pel mon urbà i del mon rural.

 

 

ORGANITZACIONS SIGNANTS DEL MANIFEST:

CONSORCI FORESTAL DE CATALUNYA

FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE PROPIETARIS FORESTALS

INSTITUT AGRICOLA CATALA DE SANT ISIDRE

JOVES AGRICULTORS I RAMADERS DE CATALUNYA

ASSOCIACIÓ FORESTAL DE LES COMARQUES DE TARRAGONA

ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS DEL MONTSENY

ASSOCIACIÓ DE GESTORS FORESTALS DE LES GAVARRES

CENTRE ECOGESTOR DE LA XN2000

ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS DE FINQUES RÚSTIQUES DEL CADÍ-MOIXERÓ I ALTRES PARCS NATURALS

ASSOCIACIO CATALANA PROMOTORA DE LA CERTIFICACIÓ FORESTAL

ASSOCIACIÓ DE PROPIETÀRIS/ES DE FINQUES RÚSTIQUES DE LA VALL DE CAMPRODON

ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS DE FINQUES RÚSTIQUES DE L'ALTA GARROTXA

COOPERATIVA FORESTAL AGROFORESTAL VALLESANA

ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS FORESTALS SERRA DEL TOTX

ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS INICIATIVES COLLSEROLA

 Comparteix  Facebook Twitter Email

Estancament de preus a l'última Taula
13-11-2019

19 d’octubre va tenir lloc la Taula de preus de la fusta a la Llotja de Vic, una Taula marcada per l’estancament de preus.
El sector del pollancre viu en una situació incertesa molt marcada. Es mantenen preus tot i que part de la industria consumidora està en una situació financera al límit i en els darrers temps hi ha hagut varis concursos de creditors en vàries indústries.

Es tracta d’indústria que no ha sabut professionalitzar-se i que juguen en un mercat d’equilibris amb altres materials com el cartró i el plàstic. A nivell de sector però ja es diu que en els propers anys faltarà fusta perquè no es planta com es feia en els darrers anys.

Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email

Martí Boada i Tomàs Molina protagonitzen la primera jornada forestal per a no forestals
06-11-2019

La Rectoria Vella de Sant Celoni va acollir el 25 d'octubre la primera jornada forestal per a no forestals, que va comptar amb la intervenció de Martí Boada i del meteoròleg Tomàs Molina, entre d'altres. Es tracta d'una nova iniciativa del Consorci Forestal de Catalunya per divulgar la realitat dels nostres boscos a partir de les experiències de diferents líders d'opinió.


D'aquesta manera, es vol informar a un públic divers i allunyat de l'activitat forestal però que incideix en la formació d'opinió i en la presa de decisions en temes relacionats amb el sector. Per això insistim en fer  visibles diferents exemples de com a través de la gestió i l’aprofitament del bosc es contribueix a la seva millora, conservació i a la creació de riquesa i llocs de treball.

De la seva banda, Tomàs Molina  va parlar de la importància de la divulgació ambiental i de l'impacte de l'ús social dels boscos, posant de relleu la gran tasca que es fa en matèria de gestió forestal i la necessitat de tenir unes normatives que la posin en valor.
De la seva banda, Boada va destacar l'impacte paisatgístic provocat per l'abandonament del món rural.
Xavier Alfaras, silvicultor i soci del Consorci Forestal, va explicar els canvis que ha fet el sector de la propietat forestal - silvicultors, la motivació cap a la gestió sostenible del bosc i la necessitat de noves eines i incentius per continuar creixent en la mateixa direcció. I des de Bombers, van fer èmfasi un cop més en la necessitat d'invertir en gestió forestal per evitar desastres naturals als quals no es poden enfrontar.

Seguidament la jornada es va traslladar a un bosc del Montnegre i el Corredor, on a través de diferents exemples es va parlar de com la gestió i l’aprofitament del bosc comporten millores ambientals i econòmiques. Vam comptar amb la intervenció del silvicultor Josep M Saurí, Jordi Bartolí (UAB) i Martí Rossell, de l'associació de propietaris del Montnegre i el Corredor.

Des del Consorci Forestal agraïm la col·laboració de tothom qui va fer possible aquesta jornada, l'èxit de la qual ja ens ha impulsat a preveure'n la seva continuïtat.

Galeria fotogràfica de la jornadaComparteix  Facebook Twitter Email

L’oposició al Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa ja aglutina més del 60% del territori protegit
10-10-2019

L’Associació de Propietaris de l’Alta Garrotxa(APAG) ja aplega més de 20.000 hectàrees, el que representa més del 60% del territori protegit de l’Alta Garrotxa. L’associació va ser constituïda com a reacció al Pla de protecció que impulsa el govern, i al qual va presentar fa pocs dies una esmena a la totalitat, igual que va fer el Consorci Forestal de Catalunya aquest setembre.


Aquesta mobilització massiva dels propietaris forestals de la zona ha estat conseqüència de les reunions organitzades per les associacions d’afectats i orientades a informar del contingut real del Pla. En les al·legacions presentades s’han denunciat els incompliments normatius i irregularitats detectats al Pla, així com deficiències tècniques i l’absència d’un veritable procés participatiu. Fonts de l’APAG han manifestat la disposició d’aquesta associació a treballar per un pla que des d’un començament compatibilitzi les activitats tradicionals del territori amb el respecte i la millora de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.

Al mateix temps, l’associació està considerant acudir als tribunals en el supòsit que el Departament de Territori decideixi desestimar les al·legacions presentades.Comparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avertissement | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Members du: