CA | ES | EN | FR
L'ACTUALITAT
Oberta la inscripció al Curs d’Especialització en Gestió forestal naturalística i Gestió de boscos mixtos per a l’adaptació al canvi climàtic
08-09-2021


Fins el 20 de setembre estan obertes les inscripcions al  Curs d'Especialització en Gestió forestal naturalística i Gestió de boscos mixtos per a l'adaptació al canvi climàtic.

Es farà els dies 6, 7, 14 i 15 d’octubre i presentarà diferents aproximacions silvícoles de referència per abordar els reptes de gestionar el bosc per adaptar-lo al canvi climàtic i la conservació i millora de la biodiversitat, en el marc dels projectes Life BIORGEST i Life MixForChange.

 


El curs combina la part teòrica mitjançant sessions online amb la part pràctica amb visites a diferents rodals on s'han dut a terme diferents actuacions silvícoles, que seran comentades tant per diferents experts com pels professionals que les van planificar i executar.
 

Està especialment indicat per a personal tècnic o docent, relacionat amb la gestió forestal.


Programa del curs i inscripcions aquíComparteix  Facebook Twitter Email

La Consellera Jordà reconeix la necessitat d'incrementar el recolzament al sector forestal i d'explicar-lo millor al conjunt de la societat
03-09-2021

El 30 d’agost el Consorci Forestal de Catalunya, juntament amb les principals entitats que aglutinen les organitzacions més representatives del sector forestal a casa nostra, va tenir una primera reunió de treball amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i el seu equip.


Des de la nostra organització valorem positivament la trobada. Tot i que deguts als molts  temes a tractar  no va ser possible concretar i posar un calendari de treball, sí que vam copsar la voluntat i el compromís de la consellera de posar-se al costat del sector per esmenar temes importants i urgents que requereixen de la seva atenció. Entre ells, obrir una nova etapa de diàleg i acord per integrar les polítiques de conservació a les polítiques ambientals.


Part important de les demandes que des del conjunt del sector hem fet a la conselleria van precisament en aquesta direcció i es concreten en la necessitat de:
 

- Convertir al Centre de la Propietat Forestal en l’únic interlocutor pels boscos públics i privats, en una segona etapa avançar cap a una Agència de Boscos per millorar l’eficiència i eficàcia de l’administració forestal i per incloure en la governança de la mateixa als principals actors del sector.

- Millorar la governança dels espais naturals protegits. Quelcom que juntament amb la creació d’un espai de diàleg i acord entre l’administració conservacionista, l’administració forestal i el sector privat, és un compromís recollit en l’estratègia Catalana de la Biodiversitat 2030.

- Millorar el finançament de les polítiques del bosc. Amb aspectes com el recolzament a la mecanització dels treballs forestals i l’establiment de bonificacions fiscals per inversions en gestió forestal sostenible, són prioritats compartides pel conjunt del sector.

- Millora de la competitivitat de les empreses de treballs forestals.

- Regulació de l’accés motoritzat al medi natural.

- I altres aspectes que, tot i ser molt més concrets, considerem que dibuixen un autèntic programa de política forestal.
 

L’abast dels temes a tractar sí que va portar a concretar el compromís de tenir una primera Taula Intersectorial Forestal abans d’acabar el mes de setembre. Esperem i treballarem perquè la recuperació d’aquesta taula de diàleg serveixi per anar treballant i aprofundint en tots i cadascun dels punts.Comparteix  Facebook Twitter Email

La tercera reunió del comitè internacional d'experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial permet avançar en la concreció d'aquest Índex
30-08-2021

En el marc del projecte Life Biorgest el passat mes de juliol es va celebrar per videoconferència la tercera reunió de Comitè Internacional d'Experts de l'Índex de Biodiversitat Potencial (IBP). Va reunir a experts de diverses regions mediterrànies (Catalunya, França, Líban) per debatre sobre les últimes modificacions a realitzar a l'IBP, en particular sobre els factors “Continuïtat temporal de l'estat boscós” i Dendromicrohábitats.


Durant la reunió es van presentar les principals conclusions de la revisió bibliogràfica realitzada per C. Emberger sobre el factor "Continuïtat temporal de l'estat boscós".
 

L'estudi es va centrar en tres qüestions:

-Adaptació del factor en les diferents zones mediterrànies: els resultats per país (data de la condició mínima d'arbrat, documents de referència) s'agruparan en una taula resum.
 

-Integració de les pertorbacions relacionades amb les plantacions en la puntuació: pertorbacions fortes impacten al terra i a les espècies forestals associades, de manera que les plantacions en terrenys forestals amb llarga tradició forestal i en les que els treballs de preparació del terreny s’hagin realitzat en la totalitat de la superfície, es tindran en compte en la puntuació de l'IBP, rebaixant la puntuació de 5 a 2.
 

-La influència del paisatge circumdant en els boscos recents: aquesta influència ja no es té en compte en la puntuació per mantenir la coherència amb les especificacions de l'IBP, que no inclou els rodals dels voltants.
 

El factor "Arbres vius portadors de dendromicrohabitats" utilitza una nova tipologia basada en la tipologia de referència de dendromicrohabitats a nivell europeu (Larrieu et al. 2018). Durant la trobada, P. Gonin va presentar un estudi sobre l'impacte del canvi de tipologia en la puntuació amb l'anàlisi de tres xarxes compostes per una àmplia mostra de boscos europeus, amb més de 167 registres en 178 ha i més de 5.000 arbres portadors de dendromicrohabitats. Aquesta anàlisi va conduir a una lleugera modificació del sistema de puntuació, obtenint ara la puntuació màxima de 5 amb 8 arbres / ha portadors de dendromicrohabitats en lloc de 6 arbres / ha.

Les conclusions d'aquesta 3a reunió estaran disponibles a la web del projecte Life Biorgest. Les qüestions a seguir debatent (estratificació vertical) o que no s'han abordat seran discutides en una propera reunió programada per al divendres 17 de setembre per videoconferència.Comparteix  Facebook Twitter Email

Ajuts als espais naturals, als hàbitats i les espècies. Any 2022
24-08-2021

Convocatòria anticipada de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020. Més informacióComparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Plaça del Camp, 7 · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: