CA | ES | EN | FR
L'ACTUALITAT
Fins el 17 d'octubre es poden sol·licitar els ajuts Leader 2018
25-09-2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha publicat aquesta setmana la convocatòria dels ajuts destinats a l’aplicació del desenvolupament local participatiu Leader, corresponents a l’any 2018. El termini de presentació de sol·licituds serà fins el 17 d’octubre.

Els ajuts Leader s’emmarquen dins del programa de Desenvolupament Rural de Catalunya i estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa pretén recolzar l’activitat empresarial que fomenta l’arrelament dels joves en l’entorn rural i aquelles accions que contribueixen a la reactivació econòmica i la creació d’ocupació, amb especial atenció als sectors agrari, alimentari i forestal. Més informació


Comparteix  Facebook Twitter Email

El Consorci Forestal de Catalunya demana que el nou Decret del Montseny contempli una participació real dels propietaris forestals als òrgans de gestió del Parc
07-09-2018

 

El Consorci Forestal de Catalunya (CFC) ha presentat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat les al·legacions al projecte de nou Decret sobre el Parc Natural del Montseny i sobre els espais PEIN al Montseny i Cingles de Bertí, que es troba en fase d’informació pública.

 

En el document, l’associació que aglutina els propietaris forestals de Catalunya,  recorda que els espais forestals representen el 95% de la superfície de la proposta de Parc Natural del Montseny, un espai singular i  de referència a Catalunya, però malauradament la implicació de la propietat privada es veu afectada per la manca d’un projecte consensuat que reculli una participació real i efectiva dels silvicultors, i reclamen més pes específic en els òrgans de govern de l’espai.

Històricament, l’activitat forestal i agrària han estat determinants per modelar i conservar els paisatges, ecosistemes i valors que conformen el privilegiat espai que coneixem actualment.

Aquesta complicitat entre propietaris forestals i administracions ja queda recollida al decret vigent, que data del 1987 quan el Montseny va assolir la categoria de Parc Natural, però tant la Generalitat com les Diputacions de Barcelona i Girona, responsables de la gestió del Parc, l’han ignorat repetidament fins a dia d’avui.

 

Confusió entre ús públic i funció social de l’espai

D’altra banda, l’organització de silvicultors de Catalunya també reclama una regulació de l’ús social de l’espai que no atempti contra els drets dels titulars dels terrenys. El projecte de Decret reprodueix i reforça una confusió greu i molt estesa entre l’ús públic, la funció social inherent a la propietat forestal i l’ús social d’aquesta. Cal entendre que l’ús públic va més enllà de la funció social de la propietat forestal, i s’interpreta com l’accés lliure dels ciutadans, indiscriminat i obert a tothom, sense més limitacions que el respecte dels elements subjectes a conservació.

Aquí s’hi suma l’alta popularitat de l’àrea del Montseny, que pateix una sobre freqüentació, fet que crea l’efecte contrari per l’impacte en la biodiversitat i en l’entorn.

El document del CFC també demana que la normativa contempli la divulgació i la transferència de coneixement vinculat a la conservació i a l’ús sostenible de l’espai, una estratègia fonamental per anar més enllà de la visió de postal del Montseny. En aquest sentit, també proposa la promoció d’activitats que, com la forestal, contribueixen a la millora de la seva qualitat, a la creació de riquesa i a la fixació de gent al territori.

Al mateix temps, els silvicultors entenen la gestió forestal sostenible i planificada com una eina per la conservació de l’espai i pel desenvolupament econòmic, motiu pel qual el Pla de Protecció del Medi Natural i del Paisatge hauria d’establir instruments per garantir el pagament i la restauració dels serveis ambientals generats per les activitats forestal i agràries. Per això proposen la creació d’un òrgan específic que impulsi iniciatives vinculades al desenvolupament socioeconòmic del Montseny.

Finalment, el CFC considera que amb les mesures que proposa per aquest espai natural es solucionaria la paradoxa actual, que fa que pertànyer a una àrea protegida suposi una limitació per a fer-hi activitats que reverteixen en la millora del territori i, en conseqüència, un seguit de problemes als propietaris forestals i pagesos.

Per això proposen un major consens amb la normativa que ha de regir aquest espai forestal, i demana obrir un període de diàleg i debat amb les administracions (Generalitat, Diputacions i Ajuntaments) responsables i vinculades a la gestió de l’espai.Comparteix  Facebook Twitter Email

Es publica la Guia de recomanacions i mesures d'adaptació al canvi climàtic en la gestió de Quercus Suber
28-08-2018

Ja s'ha publicat la Guia de recomanacions i mesures d'adaptació al canvi climàtic en la gestió del Quercus Suber.  Es tracta d'un complet document que dona pautes per la millora de la capacitat d'adaptació de les suredes, la gestió per la reducció del risc de grans incendis forestals, la restauració de suredes degradades i pel control de plagues. La podeu descarregar clicant aquí.Comparteix  Facebook Twitter Email

L’intercanvi d’experiències i els debats de les Jornades Tècniques Silvícoles del Consorci Forestal de Catalunya es compilen en un llibre que arriba ja als 35 volums
24-07-2018

L’objectiu de les jornades tècniques és el de ser un puntal de suport per a la gestió forestal sostenible, en un moment clau en que la situació global fa que el manteniment dels boscos sigui un veritable repte per a propietaris i gestors. De la 35a edició se n’ha editat aquest llibre que resumeix els aspectes clau de cada jornada i és una valuosa compilació dels debats i l’intercanvi d’experiències que s’han generat entorn de les jornades. La publicació d’aquest llibre, que es fa cada any, és una iniciativa única en la silvicultura de l’entorn mediterrani i forma part d’una col·lecció que arriba ja als 35 volums.


Aquest any més de 200 persones han participat a la 35a edició de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera, que organitza el Consorci Forestal de Catalunya. Al llarg de vuit setmanes, i arreu del territori català s’han ofert sessions per donar eines que faciliten la gestió forestal (criteris de qualitat dels treballs forestals, com millorar les reforestacions, la poda de frondoses de qualitat), jornades on s’ha tractat la sanitat forestal i com treballar les finques afectades per Matsucoccus feytaudi, jornades amb temàtiques innovadores (sobre l’Índex de Biodiversitat Potencial i sobre tallades selectives en suredes), així com jornades on s’exposen iniciatives emprenedores per part de la propietat forestal com és el cas exitós de l’empresa Quality Suber, SL.

La posada en comú dels coneixements silvícoles és un dels aspectes més ben valorats pels assistents, que també han destacat el paper fonamental de la gestió de les finques forestals per a garantir l’equilibri del medi natural amb la societat i l’economia. Les diferents sessions han estat eminentment pràctiques i s’han dut a terme en boscos de Montesquiu, Arbúcies, Torrelles de Foix, Solsona, Camprodon, Massanes i Santa Coloma de Farners.


El projecte #LifeSuber complementa l’esforç del sector en la valorització del suro de qualitat


Coincidint amb la fase final del projecte europeu #LifeSuber, d’implementació de tècniques de gestió forestal per promoure l’adaptació de les suredes al canvi climàtic, s’ha dedicat una jornada a visitar dues finques de Les Guilleries on s’han executat tallades selectives. Allà s’hi ha explicat els beneficis d’aquestes actuacions, que mantenen el vigor de la sureda i la producció de suro, i després s’ha visitat l’empresa Quality Suber SL, a Santa Coloma de Farners, on els participants han pogut veure tot el procés que segueix el suro un cop sortit del bosc, com el pesatge, la tria i valorització per qualitats.Comparteix  Facebook Twitter Email


consorci(@)forestal.cat | Avís legal | RGPD
SANTA COLOMA DE FARNERS La Casa del Bosc. C/ Jacint Verdaguer, 3 · Tel. +34 972 842708 Fax +34 972 843094
SOLSONA Centre d’Empreses Innovadores del Solsonès (edifici CTFC). Pujada seminari s/n · Tel./Fax 973 48 13 29
Membres de: